Velika čast za srpskog sudiju: Đurđević uz Haurada Veba, zajedno edukuju Amerikance o suđenju

Jedan od najboljih svetskih mahača u istoriji bio je predavač na webinaru koji će tokom trajanja okupiti i do 1.800 ljudi

  • 2
Dalibor Đurđević Foto: MN Press

Osim nekoliko fudbalskih liga koje se trenutno igraju, činjenica je da se fudbal na globalnom smislu i dalje bori sa korona virusom!

Posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je MLS liga zaustavljena posle samo dva odigrana kola i još se ne zna kada će se nastaviti. Međutim, to ne sprečava fudbalske sudije da se edukuju za vreme pauze i spremno dočekaju vraćanje fudbala u normalan tok na svim nivoima.

Upravo u skladu sa tim, najprestižnija sudijska organizacija u SAD - NISOA, koja edukuje i stvara sudije za Nacionalne koledž lige i za prelazak u profesionalne lige (zaključno sa MLS), organizuje "web" seminare u trajanju od osam nedelja, a kojima će biti od 1.200 do 1.800 učenika i slušalaca.

Sjajna vest je ta da je ovog vikenda predavač na akademiji bio proslavljeni srpski FIFA sudija Dalibor Đurđević koji je predstavljen kao jedno od najvećih imena ovog posla u Evropi. Đurđšević je obradio temu "Mentalna prioprema i spremnost", kao i video analizu finalne utakmice finala LŠ 2018. između Reala i Liverpula.

Đurđević je do "duboko u noć" odgovarao na mnogobrojna pitanja sudija iz cele Amerike, a koja su vezana za odluke u vrhunskim utakmicama koje je najbolji srpski sudijski tim svih vremena donosio na najvažnijim evropskim i svetskim utakmicama.

Zatim je govorio i o načinu i tehnikama savlađivanja kontrole emocija i stresa, o posvećenosti i potrebnim fizičkim, mentalnim i ljudskim osobinama koje su potrebne da sudija od najnižeg ranga stigne do svetskog vrha.

Bilo je reči i o iskustvima sa najvećim svetskim fudbalskim imenima, o odgovornosti za učinjenu grešku sa kojim se živi i mora da se ide dalje u sledeć meč, kao i o drugim temama koje su zanimale mlade sudije, ali i one koji su dokazani profesionalci u MLS i SAD.

Dalibor Đurđević ,Milovan Ristić Foto: Privatna arhiva

- Ovo je jedno, za mene, zaista veliko i dragoceno iskustvo. Dobio sam poziv od kolega iz "US Soccer referee organization" još pre problema sa koronom, da budem predavač na njihovoj sudijskoj akademiji u Njujorku u trajanju od tri nedelje i da radim sa njihovim sudijama. Kada se desio problem sa covidom-19, umesto akademije prešli su na nedeljni "webinar seminar" koji traje osam nedelja i koji je zaista pokazao mnogo veće mogućnosti od dosadašnje edukacije - rekao je Đurđević i dodao:

- Broj prijavljenih sudija sa teritorije cele Amerike, kao i mnogi slušaoci sa svih kontinenata, je dokaz kolika je moć digitalnih platformi i siguran sam da će se ovakve edukacije sve više koristiti i posle korone. Jednostavno je svima dostupno, jednim klikom na link. Ono što me je posebno obradovalo jeste veliki broj naših momaka koji se bave sudijskim poslom u SAD, a kada kažem "naših" mislim na ljude sa balkanskih prostora čiji su se roditelji odselili onih nesretnih 90-ih godina. Oni su imali zaista mnogo pitanja i iskazali su ogromno poštovanje za rezultate koje smo postigli u karijeri.

Dalibor Djurdjevic Đurđević Foto: Privatna arhiva

- Ovo je za mene svakako jedan novi izazov koji je, s obzirom na to da sam pozvan na još tri slična webinara zaključno sa centralnim završnim webinarom u organizaciji "Pro referee organization", sigurno jedan novi korak u karijeri. Naravno, ostaje mogućnost i dogovor da čim se situacija sa koronom normalizuje i fudbal u Americi krene da se vraća u normalu, realizujemo i posebnu sudijsku kliniku na kojoj ću sa još par kolega svetskog renomea prenositi znanje sudijama u Americi.

Uz Đurđevića je na ovom webinaru bio je i poznati sportski psiholog i nacionalni sudijski trener Dr.Donald Vilbur koji je pričao o "zamkama uma" kao vrlo izražen problem kod sudija svih nivoa.

Predavači na ovoj akademiji su, pored našeg Đurđevića, bili zaista velika imena svetskog i americkog suđenja kao što su Haurad Veb - bivši engleski sudija koji je sudio finala LŠ i SP, a sada radi kao predsednik "Pro referee organization USA."

Tu su i Majk Gajger - bivši sudija na dva SP, sada direktor pomenute organizacije, zatim Ese Baharmast - najbolji američki sudija svih vremena i FIFA Instruktor, kao i Kori Rokvel - MLS sudija i FIFA pomoćnik na dva SP.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boka

    24. maj 2020 | 22:00

    Svaka čast prijatelju,još jedan veliki uspeh za srpski fudbal,naravno i za naš grad Kruševac.Čestitam još jednom.🇷🇸⚽️👌

  • Doktor Živago

    24. maj 2020 | 21:42

    Ovo je pravi primer da se velikim trudom i radom apsolutno SVE moze postici u zivotu!! Nebo je granica!! Svaka cast doktore, ko drugi ako ne ti, imas sve reference da se nalazis na tom mestu. Samo napred u nove pobede!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA