≫ 

Zvezdina titula KEŠ, 29 godina kasnije: Akteri Barija o nepoznatim detaljima sa finala!

Dragan Džajić i Ljupko Petrović otkrili neke zanimljive detalje iz tog perioda

  • 4
Ljupko Petrović Foto: MN Press

Fudbalski klub Crvena zvezda u petak 29. maja slavi 29 godina od osvajanja titule prvaka Evrope u Bariju!

Tom prilikom Arena Sport je kontaktirala Dragana Džajića, Ljupka Petrovića, Darka Pančeva, Miodraga Belodedića, Stevana Diku Stojanovića i Roberta Prosinečkog kako bi saznali neke nepoznate detalje finalu sa Olimpikom iz Marselja, a potrudili su se i da u četvrtak od 21 čas emituju emisiju posvećenu tom uspehu.

Dragan Džajić, tadašnji tehnički direktor, je to finale Kupa evropskih šampiona protiv Olimpika iz Marseja gledao sa klupe stadiona "Sveti Nikola" u Bariju, u društvu ostalih čelnika kluba i članova stručnog štaba. Ipak, iako je bio blizu terena, najvažniji detalj video je tek kasnije na televiziji.

U petak, 29. maja navršava se isto toliko godina od najvećeg uspeha u klupskoj istoriji našeg fudbala, odnosno osvajanja Kupa Evropskih šampiona Crvene zvezde u Bariju.

- Nisam svaki penal gledao, pogotovo nisam gledao onaj odlučujući. Baš sam sedeo sa Ljupkom na klupi i rekao sam mu u jednom trenutku: "Ljupko, još deset sekundi do najvećeg trijumfa u istoriji Zvezde." I onda sam sagnuo glavu i po reakciji osetio da je postignut gol, da je Pančev dao gol. Naravno, posle toga je bila radost.

- Važno je da su svi oni postigli golove, što nije lako na toj utakmici i nije lako biti tragičar na jednoj takvoj utakmici. Uzeli su oni veliki rizik i bili su hladnokrvni i eto, desilo se to, najveći uspeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala, a i najveći uspeh Crvene zvezde, koji će retko koji klub sa ovih prostora u neko dogledno vreme ostvariti - rekao je Džajić i dodao:

- Otputovali smo ranije u Italiju, jer je to bila odluka stručnog štaba. Igrači se nisu baš složili zato što smo bili izolovani, ali se ispostavilo kao dobra odluka. To malo nezadovoljstvo smo uspeli da saniramo na svoj način. Bio je veliki ulog i sve se moralo preduzeti da bi se došlo do rezultata. Oni koji su bili malo glasniji, Ljupko ih je na treningu stavljao da neće igrati. I tako smo ih smirivali.

Dragan Džajić je za gledaoce Arene Sport govorio i o načinu na koji su Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić i Siniša Mihajlović zadužili opremu Crvene zvezde, a kompletnu izjavu možete poslušati u videu ispod:

Fudbaleri Crvene zvezde su nekoliko dana pre meča sa Olimpikom otputovali u Italiju gde su se izolovali, pre svega, od novinara i navijača. Da ne bi upali u letargiju, tadašnji tehnički direktor Dragan Džajić i trener Ljupko Petrović odlučili su da ih "prodrmaju" tako što su im saopštili da će dvojica važnih igrača zbog nediscipline biti vraćeni za Srbiju. Radilo se o Dragiši Biniću i Miodragu Belodediću.

- On se malo u jednom trenutku pobunio što ne gleda televiziju dok mu se gleda i da tako zaspi. Možda je i navikao tako, možda ga je i trebalo pustiti. Binić je bio malo glasniji pa je u jednom momentu Džaja rekao: "Lepo spakujte kofere i idite za Beograd." Naravno, obojica su ostala sa ekipom, odigrala svih 120 minuta u finalu i bili precizni prilikom izvođenja jedanaesteraca - rekao je Ljupko Petrović:

 - Kad se završilo, skupili smo se i rekao sam im: "Gledajte, probajte se koncentrisati kao da ste na treningu, a ne da je ovo finale Kupa evropskih šampiona." To je opterećenje u glavi, u nogama. To se naročito odnosilo, što je on i demonstrirao, na Mihajlovića, kad je zarovao malo zemlje. Srećom, dobro je udario i dao gol, ali je bila velika trema.

Tadašnji trener crveno-belih i dalje smatra da bi Olimpik slavio da se igralo otvoreno, a o snazi francuskog tima govori i podatak da je bivši kapiten Crvene zvezde Dragan Stojković Piksi meč počeo na klupi.

Svoje viđenje tog uspeha dao je i Darko Pančev, strelac pobedonosnog gola.

- Ta generacija bi ostavila još veći pečat. Bila je spremna za to. Pazite, sledeće godine, uz sve te kazne i neigranje na Marakani, bez standarrnih šest igrača, mi smo ponovo zamalo bili u situaciji da igra finale. Mi smo celu tu sezonu igrali sa mladim golmanom Zvonkom Milojevićem. To mi je najviše krivo, jer smo mogli biti ekipa sa tim većim pečatom u fudbalu - rekao je Pančev.

Na pitanje da li se znalo ko će pucati penale, odgovor je dao Robert Prosinečki:

- Bilo je to već odlučeno s tim da smo i vežbali puno toga, puno puta i na treninzima. Ako se ja dobro sećam, možda se i ne se sećam, ali trebao je tu biti Dejo koji je ranije izašao. Tako da ovo se ostalo manje višesve znalo, ko će pucati, koja petorica, šestorica koji bi mogla pucati te prve penale, koji su sigurno bili jako važni za nas i emotivni za nas, svaki penal je bio emotivan, da se ne bi promašilo, da ti ne bi bio taj zbog kojeg se ne bi osvojila Liga šampiona.

- Tako da, nikome od nas nije bilo jednostavno ko god da priča sada, možda je jedino Bini bilo jednostavno. Svi mi bili smo u nekom strahu od promašaja. Svašta je bilo moguće. Penali su neka lutrija, koliko god treba znanja moraš imati i sreće. Tako da se znalo oko penala, ja sam znao da ja pucam prvi, onda psole toga sve je išlo po redu, a Darko je bio zadnji koji je odlučio te penal, e s tim da je Dika odbranio pre toga Amorosu i onda posle toga stvarno je bilo emotivno, pogotovo taj zadnji koji je odlučivao sve, osvajanje Lige šampiona prvi put.

Pre penala je bila velika drama, tvrdi Prosinečki:

- Bili smo beli, pogledajte snimke, videćete ponovo, bili smo beli ha, ha, ha. Prvo je trajalo 120 minuta, to prvo nije bilo lako, produžeci, teška utakmica, taktičko nadmudrivanje, bez puno šansi, puno trke. Kad je došlo do penala, pogledaj nas, svi smo bili beli. Kamen sa srca je pao kad je svako dao gol sa penala, bilo je mnogo lakše.

- Fudbal je sport koji odlučuju detalji, a nama je odlučio taj najlepši deo iz kog smo mi izašli kao pobednici i slavili na penale. Nije bilo lagano, svi koji smo pucali razmišljali smo slično, fokus je bio kako ćeš šutnuti i samo kako da ga daš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    27. maj 2020 | 15:21

    Токио и Бари, вокри и фљармуртари, за сва времена. Разлика, недостижност, за некога радост, за неке вечна патња

  • Ja bre

    27. maj 2020 | 19:31

    Pogledajte dokumentarac " Zvezda Put radosti"

  • prro

    27. maj 2020 | 18:32

    Zvezda Stbija nikad yu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA