≫ 

Sezona koju je pojela korona: Zvezda izbegla ispadanje za "zelenim stolom", bura u mnogim sportovima

Diskutabilno je rešena fudbalska sezona, košarka se nikome nije igrala, kao ni vaterpolo, dok je u rukometu, gde nije proglašen šampion, Zvezda profitirala ostankom u ligi koja je proširena, u odbojci najviše kontroverzi

  • 24
sport kraj sezone Foto: MN Press

Sport u svetu, i Srbiji, zauzdan je od najvećeg neprijatelja. COVID-19 je paralisao takmičenja, sezone su stopirane, a povratak u normalu realan je tek na jesen kada se očekuje da gledamo sportska takmičenja na kakva smo navikli, osim, ako, naravno, sve opet ne poremeti drugi talas pandemije.

Usled više sile, krovne sportske organizacije u našoj državi su pribegle rešenjima za "zelenim stolom", većina odluka doneta je u saglasju sa klubovima učesnicima elitnog ranga, ali nisu sva bila baš najsrećnija. Bilo je i kontroverzi, posebno u odbojci, gde su pojedini klubovi izrazili revolt nezadovoljni epilogom sezone - najavili čak izlazak pred međunarodne sudove!

Diskutabilno je rešena i fudbalska sezona, košarka se nikome nije igrala, kao ni vaterpolo, dok je u rukometu, gde nije proglašen šampion, Zvezda profitirala ostankom u ligi koja je proširena.

FUDBAL: Niz čudnih odluka FSS, iz Radničkog rekli - neregularno!

Fudbalski savez Srbije postupio je prema odluci klubova kojima je dato na glasanje da se izjasne o modelu nastavka sezone, a epilog je bio, po pitanju trajanja, u raskoraku sa ostalim evropskim ligama: nema ispadanja, sezona se nastavlja, ali bez ključnog dela, plej-ofa i plej-auta, uz to da će ekipe odigrati samo četiri kola!

Tako smo dobili situaciju da u poslednja četiri kola praktično 99 posto utakmica nema takmičarski značaj, što automatski gasi i ono malo draži što je ostalo za mečeve najvišeg ranga našeg fudbala.

Osim toga, FSS je doneo još jednu važnu odluku, takođe posle izglasavanja klubova: Superliga će biti proširena za narednu sezonu na čak 20 klubova umesto dosadašnjih 16, što ipak neće biti dugoročan model, pošto će već od takmičarske 2021/2022, sve ponovo biti vraćeno na staro tako što će čak šest ekipa ispasti iz elitnog ranga, a dve ući.

Mnogo bure izazvala je i odluka FSS da kao kriterijum za ulazak klubova u Superligu naredne sezone ne bude takmičarski već finansijski aspekt, s tim da su iz svake kombinacije izuzeti klubovi za koje je utvrđeno da su nameštali utakmice - FK Kabel i FK Smederevo.

Zajednica Superlige Srbije, Prva liga Srbije Foto: MN Press

Pojedini klubovi smatraju da je odluka o nastavku sezone zbog samo četiri kola - neregularna!

Ne slažemo se pokušajem kršenja propisa i legalizovanja neregularnih predloga pojedinih klubova, koji žele da se skrati prvenstvo. Ako se steknu uslovi da se nastavi prvenstvo, vremena ima da se ono igra u punom kapacitetu do kraja i da se regularno završi kako je i do sada bilo - izjavio je nedavno, pre stupanja na snagu odluke o nastavku sezone, vršilac dužnosti predsednika niškog Radničkog Dragan Marković.

On smatra da je skraćenje sezone, osim što narušava regularnost lige, i kontraproduktivno po ekipe koje bi, da se sezona kompletno odigra, daleko spremnije dočekale evropske izazove.

- Smatram da je u interesu srpskog fudbala i svih klubova, da se prvenstvo završi pod uslovima koji su propisani pravilnicima FSS i koji su važili i još uvek važe. Samo tako bi svi klubovi bili u ravnopravnom položaju, sačuvala bi se regularnost, a igrači u našim klubovima dobili bi priliku da se kroz takmičenje u narednih 11 kola vrate u formu u kojoj su bili pre pandemije korona virusa. To bi uostalom bilo od ogromnog značaja i za naše predstavnike u evropskim takmičenjima, jer bi u te mečeve ušli potpuno fizički spremni. Verujemo da ce interes srpskog fudbala prevladati sve druge nedoumice i da će FSS doneti jedinu ispravnu odluku i da će se prvenstvo nastaviti u svom punom kapacitetu.

KOŠARKA: KLS imao najlakši zadatak, samo jedan klub bio za igranje lige

U senci ABA i evroligaških peripetija oko nastavka sezone stigla je i odluka Predsedništva KLS o takmičarskoj 2020/2021. godini - ni ona neće biti odigrana.

Očekivana odluka s obzirom na to da su najznačajniji akteri već odustali od regionalnog takmičenja, koje im je bilo prioritet i fokus, te nisu želeli da gube energiju i rizikuju sa povredama igrača sa domaćom ligom koje odavno već nema značaj, osim prestiža.

dušan katnić Foto: MN Press

Klubovi su i u ovom slučaju glasali, jedan je samo bio "za" nastavak sezone, pa je vođstvo KLS-a imalo da donese laku odluku.

- Pri donošenju ove odluke Predsedništvo je prvenstveno imalo u vidu zdravstvene razloge i opasnost od zaraze igrača i svih učesnika Super lige dok pandemija još traje i dok je virus COVID- 19 još uvek prisutan u našoj sredini - rečeno je iz predstavništva lige.

- Pored ovog osnovnog razloga važni argumenti su bili i preduga pauza i nepripremljenost igrača što bi predstavljalo veliku opasnost od ozbiljnih povreda, kao i činjenica da bi se igralo bez publike ili uz veoma ograničen broj gledalaca.

RUKOMET: Zvezdin spas stigao za "zelenim stolom" - liga poništena bez proglašenja šampiona

Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije (RSS) na predlog takmičarske komisije RSS, doneo je odluku o poništenju takmičarske sezone 2019/2020. U momentu prekida, Dinamo je bio Lider Superlige sa 38 bodova ispred Železničara sa 28 i Partizana sa 25, dok je Crvena zvezda bila pred ispadanjem, ali se spasila najgoreg scenarija upravo odlukom RSS da ne bude ispadanja iz lige, već da se ona proširi.

žikica milosavljević Žikica Milosavljević, trener rukometaša Crvene zvezde Foto: MN Press

- U skladu sa željom da se ispoštuje vertikalna prohodnost od prvog do poslednjeg ranga takmičenja, u narednoj sezoni Muška Super liga brojaće 16 klubova (umesto 14) koji će u prvom delu sezone biti podeljeni u dve grupe po osam - pojašnjeno je iz RSS-a.

Ženska Super liga brojaće 12 umesto 10 klubova.

Flnali turniri Kupa Srbije 2019/2020 biće odigrani nedelju dana pre početka takmičarske sezone 2020/2021.

ODBOJKA: Proglašeni šampioni, oštećeni klubovi najavljuju tužbe pred međunarodnim sudovima

Mnogo bure se podiglo u našem trofejnom sportu zbog odluke OSS-a da se sve lige u obe konkurencije proglase završenim, šampioni su proglašeni, ali je konfuziju i nezadovoljstvo izazvalo izbacivanje ŽOK Spartaka u niži rang, kao i nemogućnost plasmana u elitno društvo - takođe u konkurenciji dama.

Naime, odlučeno je da se za šampiona u muškoj konkurenciji proglasi Vojvodina, a u ženskoj TENT iz Obrenovca. Iz Superlige su ispali Jedinstvo iz Stare Pazove u muškoj, a Spartak iz Subotice u ženskoj.

Upravo je Spartak ekipa koja se najglasnije pobunila zbog odluke za koju iz Subotice tvrde da je skandalozna, da su do sada pokušali da to isprave u razgovorima sa čelnicima OSS, ali da nisu naišli na razumevanje. Otud najavljuju čak i žalbu najvišim sudskim instancama u Srbiji, a ako bude potrebno i u Evropi, što bi dovelo odluku o srpskoj odbojci čak i do suda za sportsku arbitražu u Lozani, koji je najviša instanca za sporenje oko sportskih pitanja.

Podsetimo, pre Spartaka i Radnički sa Crvenog krsta negodovao zbog ovakve odluke i takođe najavio žalbu jer će ostati u drugoj ligi uprkos tome što je bio prvi favorit za ulazak u viši rang.

Radnički je saopštio da ne prihvata odluku Odbojkaškog Saveza Srbije o prevremenom završetku takmičarske sezone 2019/20. i tražiće da se ta, kako kažu, nezakonita odluka, suspenduje do okončanja svih procesa.

U godini u kojoj SD Radnički slavi 100 godina i u kojoj mu je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dodelio Sretenjski orden za zasluge u sportu, Odbojkaški klub Radnički je suočen sa najvećom nepravdom u svojoj istoriji, da mu se van terena oduzima nešto što su velikom borbom na terenu zaslužili. OSS je nezakonitu odluku doneo preko noći, na elektronskoj sednici, bez konsultacija, rasprava, dogovora ili barem informisanja kako našeg tako i verujemo ostalih klubova - navodi se u saopštenju kluba.

VATERPOLO: Proglašen kraj sezone! 

Jedini sport za koji je bilo nade da će biti odigran do kraja je vaterpolo, ali za takav scenario više nema nade.

Vaterpolo savez Srbije je u petak doneo odluku o definitivnom prekidu prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji i o tome obavestio javnost u saopštenju potpisanom od strane predsednika ove organizacije Viktora Jelenića.

- Ovim putem vas obaveštavamo da je Vaterpolo savez Srbije doneo odluku, da na osnovu preporuke većine članova Super lige, Takmičarske komisije i Zdravstvene komisije VSS, a posebno vodeći računa o zdravlju svih učesnika takmičenja i zbog još uvek aktuelne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa, prekine takmičenja u prvenstvu Srbije 2019-20 u muškoj i ženskoj konkurenciji, bez utvrđivanja konačnog plasmana - poručio je predsednik VSS Viktor Jelenić.

Viktor Jelenić Predsednik VSS-a Viktor Jelenić proglasio je kraj sezone u vaterpolu Foto: MN Press

HOKEJ: Zvezdi pehar u seniorskoj konkurenciji, sve ostale lige "stornirane" 

U periodu koji je protekao od dana proglašenja vanrednog stanja do danas, Savez hokeja na ledu Srbije je u saradnji sa IIHF-om tražio najbolje moguće rešenje za zvaničan završetak svih nacionalnih prvenstava. Jedina jasna slika šampionata bila je u seniorskoj konkurenciji gde su sve utakmice odigrane, pa je za pobednika i šampiona Srbije u sezoni 2019/2020 proglašena Crvena zvezda.

Međutim, u svim ostalim kategorijama klubovi su odigrali različiti broj utakmica, što je dovelo do nejasnih i nepotpunih slika na tabelama.

Prema savetu IIHF-a i modelu na koji su se završile mnoge evropske lige, direktor takmičenja SHLS-a Bogdan Dabović proglasio je prvenstva u svim ostalim kategorijama storniranim, odnosno registrovana su kao neodigrana.

Ovakav scenario sa neodigranim prvenstvima mogao je biti sprečen jedino u slučaju da su se klubovi pridržavali rasporeda takmičenja i odigrali sve planirane utakmice do datuma prekida prvenstva, saopštili su iz Saveza.

Video: Dani u kojima korona virus nezabeleženo utiče na sport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    30. maj 2020 | 09:39

    Gde zvezda nije prva to takmičenje se poništava a gde je prva proglašava se šampionom

  • ekom

    30. maj 2020 | 09:38

    Tamo gde je zvezda u losoj poziciji tu se sezona prekida a gde su prvi se nastavlja.SRAMOTA

  • M

    30. maj 2020 | 12:39

    Gdje god zvezda treba da ne bude prvak prvenstvo se poništi a gdje god je prva to se prvenstvo prizna kao i titula, ja bruke i sramote.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA