Kako je Ljupko Petrović postao trener Zvezde: Nije tačno da je Šekularac otišao samo zbog kazne UEFA

Džajić otkrio zbog čega je izabrao trenera koji se okitio titulom prvaka Evrope

  • 2
FK Crvena zvezda, Bari 1991 Foto: MN Press

Ljupko Petrović će u istoriji Crvene zvezde zauvek ostati upisan zlatnim slovima kao čovek koji je na Marakanu doneo najvredniji trofej - trofej Kupa Evropskih šampiona, iako mu je sezona 1990/91 bila debitanstka na klupi crveno-belih.

Te sezone kada je Zvezda pobedila Olimpik iz Marselja, na današnji dan pre 29 godina, Petrović je stigao iz Rada i (ne)očekivano je zamenio Dragoslava Šekularca koji je prethodno osvojio duplu krunu.

Ali i dobio tromesečnu suspenziju od strane UEFA, jer je u revanšu protiv kelna uhvatio redara za kragnu. Svi su bili ubeđeni da ga je to koštalo mesta trenera, ali Dragan Džajić, tadašnji tehnički direktor, donosi i drugu stranu priče.

- Kod Šekija je postojalo i zasićenje zbog velikog pritiska. Umorio se i sam i to je bio glavni razlog. A, Petrović se nametnuo kao tadašnji trener Rada. Ljupko je bio i fudbaler, a ovde je trenirao Rad i naravno da je za manji klub kakav je bio tim sa Banjice tada bio i interesovanje bilo manje - rekao je Džajić i dodao:

- Tadašnji predsednik “građevinara” Selja Jovanović ih je dobro vodio i on je znao to da uradi i da dovede dobre igrače, pa i dobrog trenera. Rad je igrao dobro kod Ljupka Petrovića i on je bio trener u usponu. Posle odlaska Šekularca, Zvezda je došla na ideju da razgovara sa Ljupkom Petrovićem.

- Naravno da smo mi mogli da dovedemo i nekog drugog trenera, to nije bio problem, ali ispostavilo se da je razgovor sa njim kao i njegovo dolazak apsolutno bio pun pogodak. On je isto stekao slavu kao jedan trener koji je osvoji sa Zvezdom titulu prvaka Evrope. Bio je jedan dobar trener i tu nema nikakve dileme. Znao je dobro da radi i to je rezultiralo Zvezdinim uspesima.

I sam Petrović se prisetio koliko je poečtak bio težak, pogotovo što su mu navijači zviždali protiv Grashopersa.

- Za start protiv Grashopersa smo se pripremali kao da nam je finalni meč. Upozoravao sam igrače pred meč u Beogradu da rivala vodi Otmar Hicfild, jedan sjajan trener, da imaju Keclea, Bukela ali ništa nije stizalo do ušiju igrača. Grashopers je bio otresit, kad je Binić izjednačio bilo mi je jasno da više od toga nećemo moći i molio Boga da ostane 1:1. A, ja sam i pre meča rekao Džajiću da ćemo ako prođemo Grashopers igrati u finalu, znajući da smo na raskrsnici i pred dvoja vrata, gde su jedna vodila u raj, a druga u pakao - rekao je Petrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    29. maj 2020 | 13:27

    У историју Звезде, али и СРПСКОГ фудбала уопште...за наше радовање и нечији вечити мук...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA