≫ 

Zvezda ovo nije uspela od 1992. godine: Milojević stigao 2 rekorda, pred Dekijem najteži zadatak

Zvezda nikad nije vezala četiri titule, Stanković ima težak zadatak da krene u ovu misiju

  • 11
dejan stankovic i vladan milojevic Foto: twitter/crvenazvezdafk

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su 31. titulu šampiona Srbije, treću u nizu, što se samo još dva puta desilo u istoriji kluba.

Poznato je kako je paklena konkurencija bila u staroj Jugoslaviji, pa je vezivanje tri pehara bilo veliki podvig. To su uspele da učine dve generacije Crvene zvezde, prvi put se to dogodilo 1968, 1969. i 1970. godine, kada je ekipu preuzeo Miljan Miljanić.

On je doneo ekipi renesansu, Zvezda je bila jedini tim koji je u gostima osvojio više od 50 odsto mogućih bodova, a tim su predvodili Kule Aćimović, Đorić, Dojčinovski, Dujković, Džajić... Naredne godine, Zvezda je došla do jubilarne 10. titule, skinuvši Dinamo sa vrha od 25. kola. Zagrepčani su bili prvi od osme do 25. runde, Zvezda je sa šest vezanih pobeda došla do titule. U 1970. godini, Partizan je imao samo dva boda manje, što dovoljno govori o dramatičnosti trke.

Džajić je bio strelac lige sa 13 golova, a te godine je bolan bio poraz od Panatinaikosa, izostao je duel Krojf - Džajić u finalu Kupa evropskih šampiona.

Tri vezane titule, Zvezda je čekala do niza 1990-1992. Dragoslav Šekularac je najavio istorijski niz, Dragan Stojković Piksi je bio najbolji igrač sezone, Stevan Stojanović najbolji golman, Šekularac najbolji trener, Dinamo je zaostajao 11 bodova, Hajduk 13, Partizan 14.

O narednoj godini je izlišno govoriti, Zvezda je osvojila sve što se moglo osvojiti, titula je obezbeđena četiri kola pre kraja, a zanimljivo je da je prolećni poraz od Proletera bio prvi prvenstveni za Zvezdu na Marakani od septembra 1987, kada je slavila Rijeka. Darko Pančev je dao 34 gola i došao do "Zlatne kopačke", nadmašio je i rekord Santrača, koji je u sezoni 1972/73 dao 33 gola u dresu OFK Beograda.

FK Crvena zvezda, Bari 1991 Foto: MN Press

Naredna godina je bila poslednja trofejna pre turbulentnog perioda, kada je dominaciju preuzeo Partizan. Vladica Popović je vodio ekipu, a celu sezonu obeležilo je komadanje lige, prvo su takmičenje napustili Hrvati i Slovenci, na kraju klubovi iz BiH. Bio je to poslednji ples u Zvezdi za Savićevića, Jugovića, Mihajlovića, Belodedića...

Posle toga, Zvezda je osvojila titulu 1995, pa 2000. i 2001. godine. Naredne titule osvojene su 2004, 2006, 2007, 2014, 2016, pa je napravljen novi niz.

Za to najveće zasluge ima Vladan Milojević, koji je po odlasku Grofa Božovića iskoristio najbolje od njegovog igračkog kadra, pa to nadogradio za evropske visine. Uz Ligu Evrope i dva učešća u Ligi šampiona, Zvezda je vezala tri titule, a Dejanu Stankoviću preostaje da učini ono što Milojević jedino nije uspeo, da dođe do duple krune.

Zanimljivo je da je Miljanić ostao nedodirljiv kao jedini trener koji je vezao tri titule - Milojević to neće biti samo formalno, jer je rešio da se posle jesenje polusezone oprosti od kluba.

Rekord, podsećanja radi, drži Partizan sa šest vezanih titula od sezone 2007/08 do 2012/13.

Video: Stanković nakon osvojene titule: Pozvao sam Miloja da zajedno dignemo pehar

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dnn

    30. maj 2020 | 10:51

    Moramo priznati da Zvezdina igra juce je bila veoma dobra, ne sto se tice golova, vec lepih, tacnih i brzih pasova, mislim da se lepo pomeramo ka boljem.

  • Brk

    30. maj 2020 | 12:11

    Kad su dosli zuti na vlast na volšeban nacin je počeo da dominira jedan tim u fudbalu i kosarci ali samo tada i nikada vise...

  • Cc

    30. maj 2020 | 12:15

    Meni Zvezda izgleda bolje kod Dekija sa duplo slabijim timom bez Marina sa sve omladincima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA