≫ 

Oduzeli su nam EURO 1992, bili smo bolji od Danaca: Jokanović o blokadi tima i najružnijem sećanju

Nikada prežaljena šansa

  • 3
Slaviša Jokanović Foto: MN Press

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije nije dobila priliku da igra EURO 1992, raspad države i politika su zaustavili sjajnu generaciju u pohodu na evropski tron.

Zanimljivo je da je Jugoslavija igrala protiv Danaca u kvalifikacijama, a upravo su Danci otišli na turnir i osvojili ga.

To samo govori o kvalitetu naše tadašnje reprezentacije, koja nije dobila šansu, a mnogi su prvu priliku za veliki turnir dobili tek 1998.

- Mi smo bili mnogo bolji tim od Danske. Stvarno smo mogli da napravimo nešto veoma veliko. Bio je to užasan period, niko nije hteo da igra prijateljske utakmice s nama. Mi smo otišli u Švedsku iako smo čuli glasine, prvi smo stigli kako ne bi mogli da nas vrate, hteli smo da ih prevarimo. Nedugo potom smo izbačeni. Bili smo razočarani, zbog politike nas vraćaju kući, sve je bilo užasno.

Propale su šanse za naredna dva turnira, a mnogi velikani našeg fudbala su bili na vrhuncu karijera.

- Nismo mogli da igramo kvalifikacije za SP u SAD, kao ni kvalifikacije za EP 1996. godine. Mnogi veruju da smo mogli da uradimo velike stvari, ali nikada nam nije pružena šansa. Bilo je to traumatično, EURO 1992 je trebalo da bude naš prvi veliki turnir, morali smo da čekamo do 30. godine za novu šansu, bilo je isto Siniši Mihajloviću, Vladimiru Jugoviću, Peđi Mijatoviću... Bili smo mladi sportisti, bez duboke veze sa onim što se dešavalo, mi smo izgubili svoju šansu. Ali, gledajte, drugi su izgubili daleko više. Naši problemi su bili samo sportske prirode.

Danci su umesto Jugoslavije grabili ka peharu, Jokanović to ne može da gleda.

- Izbirsao sam to iz sećanja, nismo mogli da učestvujemo, to je to. Pobedili smo u Kopenhagenu, oni su bili bolji u Beogradu, a na putu do titule, pobedili su samo jednom, zapravo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    30. maj 2020 | 20:09

    Koja šansa? Možda samo da se učestvuje, al MI sa našim glavama i mentalitetom, teško da bi bilo šta ozbiljno uradili.

  • Miki

    31. maj 2020 | 16:02

    Sve bi bili osvojili 92 94 96 i 98

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA