≫ 

Srpski fudbal, nemački model: Kokeza o privatizaciji, ligi s 20 ekipa, zahvalnici Toletu i Lakoviću

Predsednik FSS-a posebno je zahvalio svojim prethodnicima na čelu Saveza istakavši koliko je uloženo u infrastrukturu u tom periodu, kao i za vreme njegovog mandata

  • 64
Slaviša Kokeza Foto: Marko Jovanović

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza dao je intervju za Mocart Sport, u kojem je govorio o privatizaciji u srpskom fudbalu, kao i onome što je uloženo u infrastrukturu i srpski fudbal tokom njegovog mandata.

- Počeli smo sa izradom zakona prošle godine i svesno smo preuzeli odgovornost i inicijativu. Vodili smo se najboljim evropskim iskustvima. Model koji smo predložili najbliži je nemačkom modelu transformacije sportskih udruženja u privredna društva. Prema tom modelu, postojeći klubovi kao Udruženja građanja postaju manjinski vlasnici budućeg sportskog privrednog društva.

- Na taj način se s jedne strane obezbeđuje kontinuitet fudbalskih klubova, čuvaju se tradicija, imidž i istorijska vrednost, a s druge strane otvara se mogućnost da budući domaći ili inostrani investitori kupe većinski vlasnički udeo tih klubova. Prvi put imamo podršku svih klubova Super i Prve lige Srbije da krenemo u privatizacione procese - rekao je Slaviša Kokeza, a zatim pojasnio da će klubovi sami moći da odlučuju o svom budućem statusu.

- To znači da će klubovi sami odlučivati o svom budućem statusu. Imaće mogućnost da se transformišu u sportsko-privredna društva, ali ukoliko to ne žele, mogu da ostanu u statusu Sportskih udruženja. S obzirom na to da je sloboda udruživanja Ustavom garantovano pravo, nije moguće da privatizacija bude obavezujuća za sve klubove.

Kokeza se dotakao i odluke da Superliga naredne sezone broji 20 klubova, a Prva liga Srbije 18, kao i da se uvede pravilo da svaki tim mora na terenu da ima bar dvojicu igrača do 21 godine u prvoj postavi.

- Ideja je bila da se pronađe sistemsko rešenje za poboljšanje kvaliteta i boljitak srpskog, ne samo klupskog, nego i reprezentativnog fudbala. Dovoljno je da samo osnovne brojke stavite na papir i dolazite do toga da će svakog vikenda najmanje 76 igrača mlađih od 21 godine imati mogućnost da pokažu svoj kvalitet, 40 u Super i 36 Prvoj ligi. Siguran sam da će to dugoročno gledajući doneti veliku korist našem fudbalu i podići kvalitet pre svega mlade reprezentacije, a tako i A selekcije.

Kokeza nije zaboravio ni svoje prethodnike koje je nasledio u Fudbalskom savezu Srbije i posebno je zahvalio Tomislavu Karadžiću i Zoranu Lakoviću na svemu što su uradili za srpski fudbal.

Slaviša Kokeza, Aleksander Čeferin, Zoran Laković, Tomislav Karadžić Slaviša Kokeza, Aleksander Čeferin, Zoran Laković i Tomislav Karadžić u obilasku SC Stara Pazova; Foto: MN Press

- Tomislav Karadžić i Zoran Laković zaslužuju brojne pohvale za učinjeno dok su vodili FS Srbije. Izgrađen je Sportski centar u Staroj Pazovi, gde je investicija bila preko 12.000.000 evra koja je bila kapitalna za razvoj srpskog fudbala. Zahvaljujući tom projektu, kao i radu s mlađim selekcijama, možemo da se ponosimo činjenicom da smo 2013. bili evropski omladinski, a dve godine kasnije i svetski šampioni. Na skoro svim stadionima u Srbiji postavljeni su reflektori što je takođe bila jedna od značajnijih investicija u srpskom fudbalu za vreme Karadžića i Lakovića. Želeo bih obojici da zahvalim za mnogo toga kvalitetnog što su uradili tokom svog mandata u FS Srbije.

Detaljnije je govorio i o investicijama dok je on na čelu FSS-a.

- Kada govorimo o investicijama u srpskom fudbalu, od kad sam na mestu predsednika FSS uložili smo oko 11.000.000 evra. Za renoviranje sportskog centra u Staroj Pazovi obezbeđeno je dva i po miliona. Završena je nova tribina na stadionu na kojem je postavljena najsavremenija travnata podloga, sređene su sobe i hotel po najvišim evropskim standardima, kao i sale za sastanke uz kompletno renovirane svlačionice. Klubovima je kroz različite investicije prosleđeno sedam miliona evra. Nedavno je na 20 stadiona zamenjena trava, urađena je nova drenaža, a već imamo dva stadiona sa sistemom za zagrevanje terena. Novac je odvojen za sređivanje svlačionica, postavljanje reflektora… Podelili smo opremu u vrednosti od million evra, lopte, dresove, štucne, mreže… Pomagali smo i pomagaćemo koliko god možemo - zaključio je Kokeza.

Video: Mrkela: Superliga da se smanji na 10 klubova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr.

    2. jun 2020 | 15:25

    Kokeza je KORONA za nas fudbal!!

  • Miksa

    2. jun 2020 | 16:19

    U pravu su bile Delije kada su rekle da će oživeti srpski fudbal kada ode Tole... Kokeza za sada dosta dobar, a privatizacijom i plasmanom na EP bi zaslužio zaista odličnu ocenu

  • zvezdaš

    2. jun 2020 | 15:23

    Covek ne zna da sastavi prosto prosirenu recenicu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA