Najbolji gol iz slobodnjaka svih vremena: Putanja lopte je već 23 godine misterija za fizičare

Roberto Karlos je na današnji dan izveo magiju koja se ne zaboravlja

  • 3
Roberto Karlos, Fudbalska reprezentacija Brazila, Fudbalska reprezentacija Francuske Printskrin: Youtube/mr bundesteam

Roberto Karlos je jedan od najboljih levih bekova svih vremena. Legendarni Brazilac je bio netipičan igrač za taj period, izuzetno ofanzivan bek sa jednim od najjačih šuteva svih vremena i izuzetnom tehnikom i brzinom.

To mu je pomoglo da tokom karijere postigne i veliki broj golova. Samo u reprezentaciji Brazila, za koju je odigrao 125 mečeva, postigao je 11 golova. Ukupno je u karijeri postigao 95 golova, što je podatak kojeg se ne bi postideli ni mnogi napadači, a kamo li bekovi.

Razlog za ovako dobru statistiku su i slobodni udarci, koje je Roberto Karlos izvodio fenomenalno. Znao je da postigne spektakularne golove i sa 40 metara su uvek drhtali kada on namesti loptu za slobodnjak.

Upravo je Roberto Karlos postigao možda i najspektakularniji gol svih vremena iz slobodnog udarca. Postigao ga je na današnji dan, pre tačno 23 godine, kada je savladao golmana Francuske Fabijana Barteza.

Putanja lopte bila je neverovatna i nešto što je viđeno prvi put u istoriji fudbala. Karlos je loptu šutnuo spoljnim delom stopala, pa je ona dobila putanju da je zaobišla živi zid, a zatim skrenula ka golu Barteza, koji je ostao nepomičan na gol liniji.

Udarac je toliko bio precizan da se lopta od stative odbila u mrežu i dodatno ulepšala gol.

Roberto Karlos, Fudbalska reprezentacija Brazila, Fudbalska reprezentacija Francuske, Brazil - Francuska, slobodan udarac Roberto karlos izvodi slobodan udarac protiv Francuske; Foto: Guliver/Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

- Prelep gol. Zahtevao je jako puno treninga i teškog rada tokom cele moje karijere. Ali sav taj trud se isplatio, jer postigao sam predivan gol za istoriju - govorio je kasnije Karlos, koji je priznao da nije pokušao da ponovi svoje remek delo.

- Nikada to nisam pokušao da poovim, jer sam znao da mi ne bi uspelo. Nekome će u budućnosti uspeti. Meni je satisfakcija što sam bio prvi.

Golom su se u to vreme bavili fizičari, čak i naučnici iz NASA, koji su pokušali da objasne kako je lopta koja je bila u jednom momentu četiri metra udaljena od stative naglo skrenula i ušla u mrežu Fabijana Barteza.

Nema sumnje, putanja lopte će ostati misterija i dalje, jer niko nikada nije uspeo na ovakav način da ponovi nešto slično. Dešavali su se golovi koji su ličili na Karlosove i imali smo slične putanje lopte, ali nikada ona nije bila ovako drastična kao u slobodnjaku koji će ostati upamćen kao najbolji svih vremena.

Srbin postigao sličan gol

Interesantno je da je i jedan srpski fudbaler postigao gol na sličan način. U pitanju je Boško Janković, koji je svojevremeno u dresu Zvezde postigao spektakularan gol iz slobodnog udarca sa sličnom putanjom lopte.

O tom golu je pričao i u intervjuu za Telegraf gde je ispričao svoju životnu priču, ali je istakao da nije kopirao Roberta Karlosa.

- Takav stil šuta može da se vežba, ali to je više nešto što ti je urođeno. Taj sam stil. Dosta fudbalera imaju svoj stil, neko bolje štuira spoljašnjim delom stopala, neko unutrašnjim. Ja sam se dosta bolje osećao kada šutiram spoljašnjim delom stopala, nekako mi je bilo mnogo preciznije. Nisam šutirao tako zato što želim da imitiram Roberta Karlosa, on šutira levom i igra beka, ja sam dešnjak i igram u krilo ili ofanzivnog veznog. Nisam nikog kopirao, taj šut se izgradio dok sam još bio dete, sa 7-8 godina ja sam tako šutirao. Vežbalo se, naravno, dosta se prekida izvodilo, ali da, sigurno da taj gol mi je jedan od najlepših i s vremena na vreme ukucam na Jutjubu da ga vidim, kako da ne - rekao je Boško Janković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gf

    3. jun 2020 | 16:43

    Gol je prelep, nema sta, ali nije nikakva fizika, ko je igrao fudbal malo ozbiljnije moze isto izvesti iz 3,4 pokusaja, malo tehnike i mnogo snage u sutu da bi imao takvu putanju.

  • Kiwi

    3. jun 2020 | 16:50

    Nigde veze kod Carlosovog gola i Jankovicevog.

  • Mile

    3. jun 2020 | 20:32

    Lopta je bila mnogo drugačija tada, sećam se onih tango lopti, bile lake kao pero

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA