≫ 

Neviđen skok cene Partizanovog bisera: Eksplozija Stevanovića donosi milione u Humsku

Renomirani portal “Transfermarket” u nekoliko linija krivulje rasta objasnio razvoj i napredak fudbalera crno-belih

  • 20
filip stevanović Filip Stevanović; Foto: MN Press

Decembra 2018. godine Filip Stevanović je sa 16 godina, dva meseca i 14 dana postao treći najmlađi debitant u istoriji kluba iz Humske, pošto je na meču sa Radom upisao svoje prve superligaške minute, a u ovom trenutku mladi fudbaler je u odabranoj grupi najvećih bisera u Evropi i sigurno najskuplji i najtraženiji fudbaler Partizana.

Dva gola u Subotici protiv Spartaka, od kojih je prvi iz slobodnog udarca po ko zna koji put potvrdio da se radi o raskošnom talentu, ponovo su podgrejali priče o dragulju koji u rukama drži Partizan, pa se i specijalizovani fudbalski portal “transfermarket” pozabavio  napretkom Stevanovića u minulih godinu i po dana.

U trenutku kada ga je u jesen 2018. godine Zoran Bata Mirković prvo zadržao među prvotimcima, iako to zapravo i nije bio plan (trebalo je da popuni broj igrača na treningu prvog tima tokom reprezentativne pauze), Stevanović je kročio na veliku scenu i počeo da privlači pažnju velikih klubova.

Dva meseca kasnije je debitovao na Banjici, posle čega ga je Mirković uvrstio i na spisa igrača za pripreme prvog tima u Turskoj i tada je njegova vrednost (januar 2019) procenjivana na 100.000 evra.

S obzirom na činjenicu da se radilo od dečaku od 16 godina, koji fizički još uvek nije bio oformljen, Filip je nastavio da radi sa prvim timom, ali mu je minutaža dozirana, da bi posle promene trenera i dolaska Sava Miloševića čak bio vraćen u mlađe selekcije kako bi tog proleća imao mečeve u nogama.

Već narednog leta i Milošević ga je vratio u prvi tim, poveo na pripreme i počeo da daje mnogo značajniju ulogu u najjačoj selekcijii, što je dovelo do eksplozije interesovanja stranih klubova, samim tim i porasta cene.

Eksplodirao minule jeseni

Filip Stevanović, transfermarkt Grafika kretanja vrednosti Filipa Stevanovića; Printskrin: https://www.transfermarkt.com

Od jula do oktobra 2019. godine vrednost igrača je porasla 13 puta, krivulja rasta je skočila sa 300.000 na 4.000.000 evra, najviše zahvaljujući sjajnim partijama i nekim spektakularnim golovima u Superligi, posebno večitom derbiju, ali i Ligi Evrope, gde je trener Milošević gotovo redovno pružao priliku Stevanoviću - takođe, treba imati u vidu da je Transfermarkt tokom pauze zbog korone svima generički smanjio cene za 10 do 20 odsto.

Nije tu bio kraj, početkom januara 2020. godine, dok je ekipa boravila na pripremama u Turskoj, klubu iz Humske i Stevanoviću je stigla konkretna ponuda Nice, koja je u tom momentu iznosila 15.000.000 evra.

Odbijena je, pre svega, zbog što je Partizan mesec dana ranije prodao Strahinju Pavlovića u Monako za 10.000.000 evra i nije imao potrebe za novim transferom, ali i zbog činjenice da je Stevanović još uvek maloletan (25. septembra puni 18 godina), što bi proceduru učinilo znatno komplikovanijom.

Stevanovićeva uloga u timu Partizana je ovog proleća još značajnija, Milošević ga polako transformiše u igrača koji je nosioc igre i neko od koga se u budućnosti očekuju i učinak na terenu i novac od transfera. Ako je suditi po “krivilji rasta” renomiranog “transfermarketa”.

Čika Tribina "Dojava" iz Arilja

Dušan Trbojević Dušan Trbojević, najzaslužniji za dolazak Stevanovića, dobio je i grafit ispred stadiona u Humskoj; Foto: Instagram.com/romantizamtrash

Dugogodišnje prijateljstvo počivšeg Dušana Trbojevića i osnivača škole fudbala OFK Vranić iz Arilja - Radovana Vranića, doprinelo je da jedan od najvećih bisera srpskog fudbala Filip Stevanović obuče Partizanov dres.

Preporuku čoveka od poverenja Čika Trba je shvatio više nego ozbiljno, pa je talenat ekspresno kaparisan, a crno-beli polako počinju i tek će da ubiraju plodove njegovog angažovanja. Prošao je selekcije petlića, pionira, a u trenutku kada ga je Zoran Mirković priključio prvom timu, na jednoj od reprezentativnih pauza, bio je član mlađih kadeta Partizana.

Ipak, sudbina očito je umešala prste. Mladi momak, za koga se u Zemunelu već pričalo u superlativu, za tih nekoliko dana je pokazao vanserijski talenat na trenizima, kao i sposobnost da se nosi sa mnogo starijima od sebe. A sve je kulminiralo na međusobnom kontrolnom meču prvotimaca.

Vezista je u pobedi svoje ekipe postigao dva gola i asistirao za treći, pa je svaki naredni potez Mirkovića bio naprosto stvar logike. Pravilan razvoj, dobro usmeravanje od strane Sava Miloševića, ali njegova ozbiljnost, posvećenost i rad na sebi su ga, za samo godinu i po dana, učinili najskupljim i najtraženijim igračem Partizana, od koga bi klub već ovoga leta mogao da zaradi ozbiljan novac.

Inače, Filip Stevanović je u tekućoj sezoni odigrao 31 meč za Partizan u svim takmičenjima, postigao je osam golova uz tri asistencije. A još nije ni punoletan...

Video: Partizanov biser dribla kao Kristijano Ronaldo

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    8. jun 2020 | 22:29

    menja joovica na klupi reala

  • GROBAR PODGORICA

    8. jun 2020 | 22:08

    Šta je limari, biser kakav se retko rađa na ovim prostorima. Vidim da ste ljubomorni, pa naša škola je jedna od naj boljih u Evropi. Vi imate Terzića mešetara.

  • Oki

    8. jun 2020 | 21:08

    Pustite decka da igra fudbal, upropastice te ga kao sve do sad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA