Skeniramo 5 ključnih duela od kojih će zavisiti ishod derbija: Ko će koga nadmudriti ili "prebiti"?

I Savo Milošević i Dejan Stanković imaju svoje adute, koje će rivali pokušati da zaustave po svaku cenu

  • 24
Veciti derbi, Zvezda, Partizan, kljucni dueli Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Marko Jovanović

Skoro osam decenija slušamo floskulu da je večiti derbi stvar inspiracije tima ili pojedinca, da odlučuju detalji, individualni potezi, čak i međusobni dueli fudbalera dva tima, koji se često dobro poznaju i na terenu i van njega, pa na samom meču koriste taj mali benifit kao prevagu.

Sutrašnje polufinale Kupa Srbije biće utoliko inspirativnije, interesantnije i neizvesnije za aktere i navijače, jer jedan duel znači i prolaz, u situaciji u kojoj je Crvena zvezda obezbedila titulu prvaka, a Partizan pokušava da drugim trofejom spase sezonu.

Timovi se poprilično dobro poznaju, dva puta su u sezoni već odmerili snage, s tom razlikom što je Savo Milošević u međuvremenu kao trener "ispratio" Vladana Milojevića, te dobio svog prijatelja Dejana Stankovića kao novog takmaca za nadmudrivanje.

Njihov prvi okršaj na stadionu "Rajko Mitić" doneo je sve, sem kvalitetnog fudbala, pa će sutra biti prilka da i jedni i drugi pokažu više. Što se samog terena tiče, pored taktičkih zamisli, nekoliko direktnih duela bi moglo da donese prevagu na jednu ili drugu stranu, pa je red da ih skeniramo.

Slobodan Urošević - El Fardu Ben

Slobodan Urošević, El Fardu Ben Slobodan Urošević i El Fardu Ben; Foto: Marko Jovanović

Levi bek Partizana će svakako imati najteži defanzivan posao na meču, jer će mu direktan rival biti ponajbolji fudbaler Crvene zvezde – El Fardu Ben. Napadač sa Komorskih ostrva je raznovrstan igrač, jednako sposoban u duelima jedan na jedan, ulascima ka sredini terena i kretanju između linija, ali i u organizaciji napada, pa će pomoć Takume Asana, koji je izuzetno odgovoran u odbrani, verovatno biti od velike koristi Uroševiću.

Saša Zdjelar - Mirko Ivanić

Mirko Ivanić, Saša Zdjelar Saša Zdjelar i Mirko Ivanić; Foto: MN Press

U prethodnih nekoliko derbija Saša Zdjelar je bio "specijalac" Partizana u manevru, zadužen za zatvori Marka Marina, dve sezone najdominantnijeg igrača Crvene zvezde. Gotovo u svakom okršaju večitih u tom periodu Zdjelar je posao obavljao maestralno, "zaključavajući" omalenog vezistu, čime je posao crno-belih bio znatno olakšan.

Ovoga puta, ukoliko se Dejan Stanković odluči za formaciju sa jednim napadačem, Mirko Ivanić će biti taj "novi Marin" i moraće prilično da se potrudi, jer ni igrač, uz dužno poštovanje, većeg kvaliteta, nije imao rešenje za Zdjelara.

Ivanić je u uzlaznoj formi od dolaska Dejana Stankovića i probudio se iz letargije u koju je upao dok je tim vodio Vladan Milojević i sada je jedan od najboljih igrača crveno-belih od nastavka sezone, pa će biti zanimljivo videti kako će se snaći u duelu sa ozbiljnijim čuvarom.

Bibras Natho - Njegoš Petrović

Bibars Natho, Njegoš Petrović Bibras Natho i Njegoš Petrović u klinču na prethodnom derbiju; Foto: Marko Jovanović

Pod pretpostavkom da će Savo Milošević na teren sa Bibrasom Nathom kao organizatorom igre, očekuje nas svakako duel Izraelca i Njegoša Petrovića ili, pak, Dušana Jovančića u preuzimanju na sredini terena.

Natho nije mlad fudbaler i sigurno mu neće biti lako da "pod batinama" i morem prekršaja diriguje igrom svog tima, ali je dovoljno iskusan i lukav da eventualno sačeka i omogući pravi pas za napadače. Čini se da će tim koji dobije bitku u tom delu terena, biti i korak bliže uspehu.

Marković/Stevanović - Milan Rodić

Lazar Marković, Milan Rodić, večiti derbi, FK Crvena zvezda, FK Partizan Lazar Marković i Milan Rodić; Foto: MN Press

Za koga god da se Savo Milošević odluči na desnog krilu, bio to Lazar Marković ili mladi Filip Stevanović, defanzivac Crvene zvezde Milan Rodić će imati vraški težak posao. U prvom prolećnom duelu Rodić se dobro nosio sa neinspirisanim Markovićem, ali mu je od poluvremena i korekcije Miloševića, Stevanović "vadio dušu na pamuk", te je, inače povređen, ubrzo zatražio izmenu.

Ovoga puta Marković deluje daleko spremnije i motivisanije, Stevanović je takođe u formi i Rodiću sigurno neće biti lako, iako se radi o iskusnom igraču.

Umar Sadik - Miloš Degenek

Umar Sadik, Miloš Degenek Umar Sadik i Miloš Degenek; Foto: MN Press

U jesenjem duelu dva tima, Umar Sadik se poigravao sa odbranom Crvene zvezde, iako iz nekoliko prilika nije postigao gol. Nekoliko meseci kasnije, Miloš Degenek ne samo da je zatvorio Nigerijca, nego ga je propisno i "izudarao", a napadaču Partizana su naprsla i dva rebra posle jednog duela.

Treće odmeravanje snaga večitih bi upravo zbog toga moglo da donese novi zanimljiv duel Sadika, koji se, posle "ribanja" kod trenera Miloševića, konačno "uključio" i počeo da igra kako zna i ume, dok je Degenek, kao najbolji fudbaler u odbrani Crvene zvezde, od prvog meča nastavka u pravom "modu".

Partizanova klupa nešto duža

Duža klupa jednog od timova bi svakako mogla da donese prevagu u sutrašnjem duelu. U jesenjem okršaju Partizan je upravo posle izmena "slomio" Crvenu zvezdu, pošto su Sejduba Suma i Rajko Brežančić (uz drugog strelca Zorana Tošića) direktno zaslužni za uspeh crno-belih.

U drugom duelu, Dejan Stanković je uvođenjem Vukanovića (istina, silom prilika), pred kraj i Mirka Ivanića, doveo svoj tim u priliku i da slavi. Ipak, gledajući izbor rešenja i trenutnu formu fudbalera, čini se da je u ovom slučaju Partizanova klupa za nijansu “duža”, što, naravno, ne znači da će biti i iskorišćena i produktivna na pravi način.

Video: Pogledajte kako je Deki Stanković reagovao na pitanje da li očekuje efikasnu pobedu protiv Partizana

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA