Sva Barsina deca u Srbiji: La Masija pravi štopere za Partizan, Zvezdin eksperiment nije uspeo

Posle Makedonca i iskusnog Španca, Kamerunac je još jedan igrač koji se nakon dugog juniorskog staža u Barsi obreo u Superligi

  • 1
Babunski, Valijente, Banjak Foto: MNPress, Youtube/Ognjenovic Football, Pixabay

Teško da su David Babunski, Mark Valijente i Maki Banjak pre deceniju mogli da pretpostave da će jednog dana završiti u marginalnoj srpskoj Superligi u trenucima kada su talenat brusili u Barsinoj čuvenoj školi "La Masiji".

Maštali su o senirskom debiju u katalonskom gigantu, proslavi golova sa Ronaldinjom i Mesijem, verovali da imaju kvalitet za velike stvari, ali snovi su jedno, a realnost ono što im je odredilo fudbalsku trasu: u određenom trenutku su postali svesni da će zarad nekog svog "malog uspeha" u karijeri morati da pronađu drugu ligu i drugi klub gde će sve što su usvojili iz Barsine baze primeniti u praksi.

Kamerunac Maki Banjak još jedan je izdanak Barsine škole koji će se pojaviti na superligaškom tlu, čeka se njegov dolazak u Partizan, gde je ne tako davno odbranu "držao" momak čija je karijera takođe bila neraskidivo vezana za Barselonu i njenu školu - Mark Valijente.

Macky Bagnack, Maki Banjak, Partizan Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: partizan.rs/nkolimpija.si

Zvezda je par godina ranije prva zavirila u Barsin kampus, uz pompu realizovala transfer nekada velike nade makedonskog fudbala Davida Babunskog, da bi ovaj, posle samo godinu dana, otišao iz kluba kao nedorečena figura u sastavu ekipe Miodraga Božovića.

Babunskog su navijači kluba sa "Marakane" stavili na dugu listu promašaja uprave, ali je Partizan imao bolje iskustvo sa Valijenteom, pa se nadaju da će tako, i još uspešnije, biti sa dolazećim snažnim Kameruncem.

David Babunski (26) - od 2006. do 2016. u Barseloni

Makedonac je kao veliki talenat još kao klinac završio u Kataloniji, sa samo 12 odina se obreo u Barsi i krenuo da se fudbalski razvija, a debi za "B" tim je dočekao u avgustu 2013. godine protiv Luga. Prvi gol dao je naredne godine, upisao se protiv Alkorkona (4:3), i to ključnim pogotkom za trijumf, nagovestivši da u njemu čuči solidan potencijal.

U sezoni 2014/2015 odigrao je 16 utakmica, Barsa "B" je te sezone ispala u treću ligu, da bi 2016. odine, nakon mnogo vremena i prilika za dokazivanje, klub raskinuo ugovor sa Babunskim čija je naredna stanica u karijeri bila Zvezda.

Nakon kratkog boravka na "Marakani", Babunski je igrao u Japanu, u Jokohami i Omiji, a trenutno je član rumunskog Botosanija.

Mark Valijente (33) - od 1997. do 2008. u Barseloni

mark valijente Foto: MN Press

Valijente je ušao u istorijske almanahe kluba iz Humske kao prvi Španac u klubu, bila je to sezona 2018/2019, u kojoj je stigao na poziv tadašnjeg trenera Miroslava Đukića, a nakon njegove smene ostao nezamenjiv u defanzivi.

Taktički i tehnički potkovan Valijente je imao nekoliko zaista dobrih utakmica u crno-belom dresu, iskustvom je držao defanzivu ekipe, a solidan kvalitet već naredne sezone doneo mu je dvoogdišnji ugovor sa Sportingom iz Hihona, gde takođe vrlo dobro odrađuje posao.

U "La Masiji" Valijente je proveo devet godina, kao kadet i junior, i kao deo "B" tima. Kao i Babunski, nije uspeo da napravi iskorak ka najjačem timu.

Maki Banjak (25) - od 2008. do 2016. u Barseloni

Kamerunac je sa Barselonom povezan preko škole fudbala Samjuela Etoa, to mu je i bila odskočna daska ka Kataloniji, svakako i preporuka nekadašnjeg slavnog napadača i golgetera.

Posle višegodišnjeg juniorskog staža, prekomandovan je u "B" tim Barse 2012, a iste godine je upisao i debi protiv Gvadalahare - ispostaviće se da mu je to bila i jedina utakmica te sezone.

Odlasci Davida Lombana i Marka Muniese napravili su prostor Banjaku da se nametne stručnom štabu, bila je to sezona 2013/2014, najproduktivnija za Kamerunca koji je na 24 utakmice uspeo da dođe i do "prvenca" u Barsi.

Ipak, u klubu ga nisu videli kao kvalitet za prvi tim, pa je 2016. raskinuo ugovor sa Kataloncima i potpisao za Nant, gde se nije dugo zadržao, pa se vratio u Španiju i odigrao sezonu za Saragosu.

Definitivno je pravu odluku doneo kada se preselio u Austriju, istina nije se proslavio u Admiri Vaker, ali mu je blizina Slovenije donela mu sudbonosni transfer u Olimpiju i dve sjajne godine za "Zmajčeke". S obzirom na to da za štopera tek ulazi u najbolje godine, deluje da je prelazak u Partizan za ovog momka obavljen u savršenom trenutku.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA