Srpski fudbal neće biti isti od 2021: "Odlučili smo da se VAR tehnologijom upravlja iz Stare Pazove"

Srbija uvodi VAR tehnologiju od sezone 2021/22 najavljuje generalni sekretar FSS

  • 13
VAR tehnologija, Marakana, FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Dok veći deo Evrope uveliko koristi VAR tehnologiju, Srbija debelo kaska za vodećim zemljama, ali i nekima u regionu, poput Hrvatske, u kojima se mečevi uveliko igraju uz pomoć VAR tehnologije. Prema najavama generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića, to bi uskoro moglo da se promeni.

On je u intervjuu za sajt Fudbalskog saveza Srbije poručio da će se Srbija od sezone 2021/22 definitivno pridružiti zemljama koje u elitnom takmičenju koriste video-tehnologiju i istakao da će sponzorske kompanije obezbediti instalaciju optike na stadionima, kao i protok signala i da će svaki stadion biti pokriven sa po 12 kamera.

Šutbarović je otkrio da se FSS opredelio za "centralizovani" sistem upravljanja VAR tehnologijom, i da će u Staroj Pazovi biti izgrađen VAR centar iz kojeg će se "komandovati".

- U toku je izrada projekta, a u naredna tri meseca FSS će dobiti najmoderniji VAR centar sa četiri VAR sobe u SC FSS u Staroj Pazovi. Opredelili smo se za centralizovani sistem upravljanja VAR tehnologijom iz Stare Pazove, dok će TV Arena sport instalirati svu neophodnu opremu na superligaškim stadionima. Bitno je napomenuti da je test faza VAR sistema u Srbiji planirana za prolećni deo sledeće sezone tokom koje će biti pokrivene određene utakmice Super lige - rekao je Šurbatović.

Marakana, var VAR smo gledali na Marakani tokom meča Lige šampiona ove sezone; Foto: Mario Marić

Prema njegovim najavama, VAR bi već naredne sezone u prolećnom delu prvenstva trebalo da bude testiran na utakmicama Superlige na pojedinim mečevima, dok će kompletna obuka sudija za VAR trajati do septembra 2021. godine.

Pored ovih detalja koje je izneo generalni sektretar Saveza, navijače u Srbiji, ali i klubove sasvim sigurno zanima i koliko će čitav sistem koštati i ko će ga finansirati, pošto je u pitanju sistem koji košta nekoliko miliona evra. U Hrvatskoj se pominjala cifra od milion do 1.5 miliona evra, ali klubovi nisu morali ništa da plaćaju, dok su u Brazilu troškovi koštali preko 5 miliona evra, zbog čega su određeni klubovi odbili instalaciju VAR tehnologije.

Takođe, ostaje da se čuje i ko će biti VAR menadžer koji će rukovoditi čitavim projektom, i da li će to biti predsednik Sudijske organizacije Milan Karadžić, za koga je Šurbatović rekao da će biti deo "projektnog tima".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • terza1.

    17. jun 2020 | 15:21

    TV Arena sport ċe instalirati svu nephodnu opremu, to jest jednu kameru sa kojom prenosi utakmicu.

  • Cc

    17. jun 2020 | 15:02

    Dzabe i da Zvezda uzme titulu sa Var-om Partizan ce uvek naci nesto da izmisli novo izgovor.

  • Bane

    17. jun 2020 | 15:25

    Najbolja stvar koja je mogla da se desi našem fudbalu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA