≫ 

Kairat, Hajduk Split, Totenhem: Ovako može da izgleda najteži mogući put Partizana do Lige Evrope

Crno-beli će imati vraški težak posao u kvalifikacijama nakon uvođenja novog sistema kvalifikacija

  • 27
Liga Evrope, rivali, Partizan Foto: Marko Jovanović, Promo

UEFA je donela odluku da naredne sezone kvalifikacije za evropska takmičenja budu drastično promenjena, a to će se odraziti i na naše najveće klubove, Partizan i Crvenu zvezdu.

Večite rivale čeka paklen posao u kvalifikacijama ove sezone, jer će sve stati u 90 minuta, pošto će sva kola kvalifikacija za Ligu Evrope biti odlučivana posle samo jednog meča, dok će u slično biti i u Ligi šampiona, uz to da se plej-of igra na dva dobijena meča kao što je inače slučaj.

Pisali smo već ko su potencijalni rivali Zvezde koja će 95 odsto krenuti od prvog kola kvalifikacija, a Zvezda će biti nosilac u prva dva kola, dok je u trećem kolu trenutno velika klackalica i Zvezda trenutno zavisi od raspleta situacije u nekoliko liga.

Partizanu će biti posebno teško, jer treba da prođe četiri kola da se domogne grupne faze, a na tom putu čekaju ga neka paklena imena.

Na sajtu crno-belih objavljena je lista trenutne projekcije po kojoj će izabranici Sava Miloševića sigurno biti nosioci u 1, 2, i 3. kolu, dok su trenutno prvi ispod crte za projektovano 4. kolo.

Međutim, Partizan ima velike šanse da se nađe među povlašćenima i u 4. kolu. Za to mu je dovoljan kiks nekog od favorita u 1. i 2. kolu kvalifikacija koji ima bolji koeficijent od crno-belih (APOEL, BATE, Kopenhagen...), ali bi Partizanu odgovarao i povoljan rasplet u nekoliko evropskih liga.

Lige u kojima Partizanu odgovara promena trenutne situacije:

FK Partizan - FK Crvena zvezda Fudbaleri Partizana posle pobede nad Zvezdom; Foto: Marko Jovanović

- Švajcarska (da prvak budu Jang Bojs ili Bazel, a ne Sent Galen)

- Španija (da 7. mesto zauzmu Sosijedad, Hetafe ili Granada, ne Viljareal i Atletiko Madrid)

- Engleska (da 7. mesto (ili 8. ako Siti bude izbačen definitivno) zauzme Vulverhempton, Šefild, Barnli, Kristal Palas ili Everton, a ne Totenhem ili Arsenal)

- Rusija (da Rostov Dinamo Moskva, Arsenal Tula, Spartak i UFA zauzmu 5. i 6. mesto, a ne Lokomotiva, Krasnodar i CSKA Moskva)

Češka (da Sparta ne uzme Kup i padne ispod 5. pozicije)

Turska (da pozicije 4 i 5 (i 6 ukoliko Trabzon osvoji Kup, jer je izbačen iz Evrope) zauzmu Sivas, Alanja i Goztepe, a ne Galatasaraj, Bešiktaš i Fenerbahče)

Portugal (da 4. i 5. mesto zauzmu Famalikao, Rio Ave i Vitorija, a ne Braga i Sporting).

Lige u kojima Partizanu odgovara da situacija ostane nepromenjena:

Savo Milošević Savo Milošević; Foto: Marko Jovanović

Nemačka (da 7. mesto zauzme Hofenhajm, ili Frajburg (trenutno osmi), a ne Volfsburg, Ajntraht ili Šalke.

Ukrajina (da Dinamo Kijev ne padne ispod 2. mesta ili da osvoji Kup ako padne ispod 2. meta)

Projektovano najteži  i najlakši put Partizana:

Partizan može značajno da olakša sebi put u Evropu ako osvoji Kup, jer onda preskače prvu rundu. Na sajtu Partizana je i objavljena tabela potencijalnih rivala tek od 2. kola, pa ćemo razmotriti koji su potencijalno najteži i najlakši put do Lige Evrope za crno-bele:

Najteži put:

2. kolo Kairat, 3. kolo Hajduk Split, 4. kolo Totenhem.

Kairat je ekipa sa najboljim koeficijentom među nepovlašćenim ekipama u žrebu. Jedna je od najjačih kazahstanskih ekipa godinama uz velika ulaganja, a pre nekoliko godina šokirali su Crvenu zvezdu u 1. kolu kvalifikacija, i generalno kazahstanski timovi i ekipe sa Kavkaza često budu nezgodni našim ekipama kroz istoriju.

Iako ima težih rivala od Hajduka iz Splita u 3. kolu, bez dileme je ovo rival koga bi crno-beli najradije izbegli, zbog dobro poznatih tenzija sa ekipama bivše Jugoslavije. Još ako bi žreb naterao crno-bele da igraju na Poljudu, to bi bilo pakleno gostovanje.

Totenhem je svakako najteži mogući rival u poslednjem kolu. Kakva je snaga Pevaca i kolika je razlika u kvalitetu u odnosu na timove u Srbiji, najbolje je na svojoj koži osetila Crvena zvezda u Ligi šampiona prošle sezone.

Najlakši put:

2. kolo: Šamrok Rovers, 3. kolo: TNS, 4. kolo: Sivas

Ima tu još ekipa koje bi crno-beli mogli da priželjkuju, a Sivas je stavljen kao najbolja opcija za 4. kolo u slučaju da se crno-belima poklope gorepomenute situacije u drugim ligama i budu nosioci u plej-ofu.

Mesto nosioca u plej-ofu ne mora nominalno da znači i lakšeg rivala, jer i među nepovlašćenim timovima ima mina poput Milana, PAOK-a, Rendžersa, AEK-a, Frajburga...

Ipak, situacija se menja iz dana u dan, tako da će konačna projekcija tek tada moći da se da. Na navijačima Partizana je da sada sa većim interesovanjem prate lige od kojih crno-beli zavise i da se nadaju da će ih sreća pogledati na žrebu i kada su u pitanju rivali, ali i kada je u pitanju domaćinstvo.

Pre toga, crno-beli treba da završe sezonu. Najpre u poslednjem kolu protiv Vojvodine u petak u rezultatski nebitnoj utakmici, a zatim u sredu u finalu Kupa protiv istog rivala na Čairu.

Video: Grobari upali na Čair pred finale Kupa i isprozivali Firmaše

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fudbalski ne strucnjak

    18. jun 2020 | 17:37

    zvezda i partizan ce brzo zavrsiti kvalifikacije za evro kupove.onda ce kao i svi mi ostali pratiti evro kupove preko malih ekrana.

  • Blok 2

    18. jun 2020 | 18:27

    Sta ako bude Split ?!?!?! Za koga onda navijati ? Oba hrvatska kluba

  • Split je cili crno bili

    18. jun 2020 | 17:17

    Samo da ne bude Hajduk zbog pete frakcije... A i tesko se odluciti za koga da navijamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA