≫ 

Torino na stubu srama zbog ove fotke: Crni igrač kleči pred belim igračem je poruka "protiv rasizma"

Samo nespretno izabrana fotografija ili je ipak u pitanju skrivena poruka italijanskog kluba i admina koji im vodi društvene mreže

  • 2
andrea beloti

Foto: Tanjug/Ap

Torino je odigrao nerešeno sa Parmom u okviru 26. kola Serije A, bilo je 1:1, mada je sam meč brzo pao u senku zbog osuda javnosti ka klubu domaćinu, i to zbog navodno rasističkog ispada. 

Naime, sporan je izbor jedne fotografije administratora koji vodi računa o zvaničnim nalozima na društvenim mrežama Torina: u pitanju je "fotka" na kojoj strelac gola, Kamerunac Nikolas Nkolu kleči pognute glave, i kapiten ekipe Andrea Beloti - koji stoji.

Iako poruka fotografije jasno upućuje na podršku globalnom otporu rasizmu posle ubistva Džordža Flojda, mnogi nikako ne mogu da se otmu utisku da je namerno izabrana jer, van osnovnog i pravog konteksta, može da se tumači i kao prikaz rasne supremacije belaca nad crncima.

nikolas nkolu

Foto: Tanjug/Ap

Afrikanac kleči, belac ga nadmoćno posmatra - i eto Torina pod udarom navijača širom sveta.

"Od svih fotografija ovu ste baš morali da stavite", "Najgora moguća fotografija koju ste mogli da stavite", "Stvarno počinjem polako da verujem da je rasizam nastao u Italiji", samo su neke od hiiljada poruka koje su za kratko vreme poslate na "tviter" adresu Torina ispod spornog "tvita" sa pomenutom slikom.

Svi igrači Torina su se pridružili Nkolou u njegovoj proslavi koja nosi snažnu poruku za preminulog Džordža Flojda, kleknuli su i oni nakon što je on to prvi uradio.

U klubu su taj trenutak želeli da istaknu na društvenim mrežama uz poruku "black lives matter", međutim, slike koju su izabrali izazvala je potpuno kontra reakcije.

 

Zanimljvo je da je tamnoputi fudbaler Torina istu fotografiju iskoristio da pošalje poruku i preko svog instagrama, mada nije dobio ni blizu toliko negativne pažnje koliko njegov klub.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    21. jun 2020 | 18:35

    Ja upravo mislim da je poruka ovom fotografije ono prvo.

  • MILENA

    21. jun 2020 | 22:55

    Već mi je muka od tog svega. Sad će se glupirati, vaditi riječi iz konteksta, objavljivati svakakve fotografije bez obrazloženja kako su nastale i šta, u stvari, predstavljaju, praviti cirkus i od filmskih klasika ( "Prohujalo sa vihorom") i tako u nedogled, dok potpuno ne banalizuju i ljudima ogade napore za rješavanje rasnih probleme. A možda to i jeste cilj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA