≫ 

Kako je Ilija Petković postao Urugvajac: Zbog žena je prestao da trenira, svi su ga obožavali

Urugvajci su se setili Ilije

  • 0
Ilija Petković Foto: MN Press

Iliju Petkovića po lepom pamte i u Urugvaju, gde je svojevremeno bio velika zvezda.

Proveo je legendarni Petko dva meseca u Urugvaju tokom jednog gostovanja, čak mu je nuđeno 30.000 dolara da ostane, ali to nije bilo moguće zbog administrativnih prepreka.

Bilo je moguće samo da emigrira, jer su godine kočile transfer - nije se moglo otići iz Jugoslavije samo posle 28. godine.

Pisalo se o Petkoviću tamo euforično, dovodio je publiku na stadione i mamio ovacije, a zanimljivosti je ispričao Alberto Langlade, profesor koji je tada bio kondicioni trener Penjarola.

- Pošto sam dobro govorio engleski, ja sam bio taj koji je imao direktan kontakt sa Petkovićem. Svakog jutra sam išao u hotel gde je odseo, vodio sam ga na trening i vraćao u hotel. Bilo je tako u prva tri ili četiri dana, onda je stekao samopouzdanje i bio je ohrabren da pita da li može i on da ode sam da trenira popodne. Penjarol je uvek trenirao ujutru, a on je navio da trenira dva puta dnevno.

Ipak, kasnije je došlo do preokreta.

- Nisam imao problem da radim sa njim dodatno, naprotiv. Ali jedan dan je rekao  "izvinite profesore, ne mogu da dođem danas popodne". Mislio sam da je umoran, ali onda se to ponovilo drugog i trećeg dana...

Profesor se uplašio za Petkovića i tek 4. dana ga je pitao da li je sve u redu, a onda je shvatio da su lepotice i gurmanluk bili preči našem majstoru fudbala.

- Na moje iznenađenje, odgovorio je vičući, raširio je ruke i sa osmehom je rekao: Ne, profesore, ne... Kakve žene imate, kakvo meso imate u Urugvaju! Šta se desilo? Evropljanin nije želeo više da trenira i živi kao Evropljanin, već je postao Urugvajac - rekao je nekadašnji Petkovićev trener.

Petković je vodio Penjarol do pehara Kupa protiv Nasionala, ali će meč ostati u ružnom sećanju mnogima zbog toga što mu je rivalski igrač Huan Martin Muhika polomio nogu, zbog čega je bio na udaru javnosti u Urugvaju.

Video: Ilija Petković na komemoraciji Bunji: Otišao je tiho kao što je i živeo

I jedni i drugi još mogu u Evropu, a Hetafe je dobio pet od poslednjih šest sudara sa Real Sosijedadom, četiri puta rezultatom 2:1, a taj rezultat sad se plaća kvotom 10! Pogledajte sve kvote MOZZART kladionica za meč Hetafe – Real Sosijedad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA