≫ 

Ko je "Gospodin Hejdenhajm" za koga danas navija cela Nemačka: Niko ne zaslužuje Bundesligu kao on!

Samo još veliki Verder iz Bremena stoji na putu istorijskom uspehu malenog kluba

  • 1
Marc Schnatterer Mark Šnaterer; Foto: Guliver/Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images

Još samo 90 minuta i veliki Verder iz Bremena stoje na putu istorijskog plasmana malenog Hejdenhajma u Bundesligu.

Bio bi to jedinstveni trenutak u višegodišnjem usponu jednog malog kluba iz grada od 50.000 stanovnika u pokrajini Baden Virtemburg, koji se stpenik po stepenik, strpljivo penjao u piramidi nemačkog fudbala pod vođstvom trenera Franka Šmita. E, to će biti prava fudbalska bajka za sve iskrene ljubitelje ove igre u Nemačkoj, a ne Lajpcig podignut na parama Red Bula.

Fokus javnosti je s pravom usmeren na trenera Šmita, koji punih 13 godina predvodi s klupe Hejdenhajm i koji je ovaj klub faktički napravio i uzdigao u visine, ali možda malo više pažnje zavređuje i Mark Šnaterer. Jedan, jedini, kapiten.

Frank Schmidt Frank Šmit čak 13 godina predvodi Hejdenhajm s klupe; Foto: Guliver/Lukas Schulze/Getty Images

Iako u okršaju s Verderom zbog godina (34) verovatno opet neće imati značajnu ulogu na početku meča, očekujte ga sigurno na terenu u nekom trenutku jer se radi o krilnom napadaču neobičnih kvaliteta.

Kažu mnogi koji vole nemački nižerazredni fudbal i Cvajtu da je upravo činjenica da se Šnaterer nikada nije okušao u Bundesligi jedan od najveći grehova. I da je vreme da se ispravi.

Ko je "Gospodin Hejdenhajm"?

Prošlog četvrtka u prvoj utakmici u Bremenu (0:0) ušao je s klupe u poslednjih 20 minuta. Bila je to treća uzastopna utakmica da je ušao kao rezerva nakon što se oporavio od povrede. I pre tog peha s ozledom njegova uloga se promenila tokom sezone Hejdenhajma u Cvajti.

Godinama je Šnaterer važio za "Gospodina Hejdenhajma" i većeg ljubimca domaće publike čak i od omiljenog im trenera Šmita. Doveli su ga iz drugog tima Karlsruea 2008. godine dok je klub igrao u Regionalnoj ligi (četvrti rang), da bi u narednih 12 godina postao prava institucija. Golovi, asistencije s desnog krila, sve je radio kako treba.

Marc Schnatterer Foto: Guliver/Stuart Franklin/Getty Images

Kada su u Hejdenhajmu 2018. slavili deset godina od njegovog dolaska u klub svi saigrači su na teren istrčali sa maskama sa njegovim likom i napravili mu špalir kroz koji je trijumfalno prošetao. U to vreme zaista se činilo da je Hejdenhajm tim Marka Šnaterera, jer niko drugi nije zanimao publiku.

Iako je Šnaterer i dalje ljubimac navijača, ostali igrači poput nekadašnjeg juniora Bajerna Niklasa Dorša ili napadača Tima Klajndinsta ove sezone su bili najzaslužniji za uspešan pohod kroz Cvajtu. Dva gola i sedam asistencija nisu loš učinak za krilnog napadača u poznim godinama, ali je u prethodnim sezonama Šnaterer bio znatno efikasniji. Samo prošle je dao deset komada i namestio devet.

Nova uloga od ove sezone

S obzirom na to da Šnatererov uticaj u klubu nije opao s godinama, odluka trenera Šmita da ga na utakmici protiv Ercgebirge Auea tokom sezone ostavi na klupi izazvala je veliki potres u Hejdenhajmu. Opet, posle utakmica koje su došle kasnije, a u kojima je takođe sedeo na klupi, a Hejdenhajm slavio, svi su se pomirili sa činjenicom da je legendi potrebna nova uloga.

Naravno, njegove godine su glavni faktor, a Šnaterer je skroman kada priča o svom doprinosu.

- Normalno je da u životu dođe vreme za promenu. Jedino što je važno je ekipa i činjenica da je Hejdenhajm pobedio - rekao je Šnaterer posle utakmice sa Sendhauzenom u februaru na kojoj je odigrao samo jedan minut.

Marc Schnatterer Foto: Guliver/Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Bez obzira na sve Mark Šnaterer je i dalje važan Hejdenhajmu. U pobedi nad Hamburgerom koja je donela treće mesto i plasman u baraž namestio je oba gola svom timu i pokazao da i sa klupe ima još dosta toga da ponudi. Delom i zbog činjenice da ima pet izmena na raspolaganju trener Hejdenhajma može mudro da upotrebi iskusnog napadača.

Ukoliko ovaj klub izbaci Verder u baražu, uloga Šnaterera će biti velika i odlučujuća u svakom slučaju. Ako bude učestvovao u golu odluke biće to njegov najlepši trenutak u karijeri i najuzbudljiviji način da zapečati plasman u Bundesligu. A ukoliko ne bude doprineo biće mu i to lepa satisfakcija i pokazatelj koliko je tim uznapredovao i postao nezavisan od svog plejmejkera.

Ne postoji fudbaler na svetu i u Nemačkoj koji zaslužuje da igra u Bundesligi više od Šnaterera.

On je lojalan čovek koji je iz ničega podigao svoj klub na prag elite i desna ruka trenera na terenu. To je aksiom, bez obzira na to da li će ga večeras trener Šmit ubaciti u igru ili ne.

Utakmica baraža za Bundesligu Hejdenhajm - Verder igra se od 20.30 časova, a prenos je na Eurosportu 2.

Video: Snimci za istoriju: Bundesliga se vratila, a evo kako se sada igra fudbal

(M. Zdravković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA