≫ 

Vrhovni sud Hrvatske doneo presudu: Izdata međunarodna poternica za Zdravkom Mamićem

Mamić se, podsetimo, nalazi u bekstvu u Međugorju

  • 3
Zdravko Mamić

Foto: Printscreen: You Tube/Bujica Z1TV

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je u sredu žalbu Zdravka Mamića i potvrdio rešenje Županijskog suda u Osijeku da mu se sudi u odsustvu.

Nakon odbijanja žalbe Mamićevih advokata, Vrhovni sud je potvrdio prvostepeno rešenje osječkog Županijskog suda, čime je postalo pravosnažno rešenje kojim je određeno suđenje optuženiku u odsustvu, saopštio je najviši sud ne navodeći Mamićev identitet.

Vrhovni sud je podsetio da Uskok tereti Mamića i njegove suoptuženike da su počinili kaznena dela zloupotrebe poverenja u privrednom sastavu zločinačkog udruženja. Najviši sud je dodao da je protiv Mamića raspisana međunarodna poternica i izdan evropski nalog za hapšenje te da optuženik nije uhvaćen niti izručen Hrvatskoj.

Sud je dodao da Mamić, pored hrvatskog državljanstva, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i da se trenutno nalazi u BiH, koja je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, prenosi Hina.

Vrhovni sud smatra da je sud pravilno utvrdio i obrazložio da postoje naročito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsustvu koji se očituju u činjenici da je Mamić optužen za kaznena dela koje je počinila zločinačka organizacija, a kojom je on, prema navodima optužnice, oformio i s njom rukovodio u razdoblju od preko deset godina.

- Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Republici Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protivpravnu imovinsku koristi na štetu tog kluba. Neupitna je i zainteresovanost javnosti za ishod tog kaznenog postupka - oceenio je Vrhovni sud.

Zdravko Mamić, Zoran Mamić

Zdravko i Zoran Mamić Foto: MN press

Sud je naglasio da suđenje Mamiću u odsutnosti ne umanjuje njegova prava na obranu, kao i da zakon jamči pravo na obnovu kaznenog postupka svakoj osobi koja je osuđena u odsustvu, uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i kad nastupi mogućnost da joj se ponovno sudi u njenoj prisutnosti.

Temeljem prve Uskokove optužnice, Mamić je u junu 2018. na osječkom sudu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna (oko 15 miliona eura) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu.

U maju 2019. optužno veće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 miliona kuna (oko 26 miliona eura).

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Niki Artur Vuksan. Uprkos potvrđivanju ove optužnice, pravosudna tela BiH zaključila su kako nema pretpostavki za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj, podseća Hina.

U sredu je Zdravkom brat Zoran postavljen za trnera Dinama kao privremeno rešenje do kraja sezone, što je izazvalo proteste najvatrenijih navijača zagrebačkog kluba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA