≫ 

Legendarni Anri obeležio prvo kolo MLS-a: Klečao je tačno osam minuta i 46 sekundi

Razlog je dobro poznat

  • 1
tijeri anri Foto: twitter/TSN_Sports

Lopta je počela da se kotrlja i na terenima u Sjedinjenim Američkim Državama, "soker" su igrale ekipe Montreala i Nju Inganda, uz "minimalac" nominalnih gostiju (0:1) na kraju, mada nakon meča koji je igran u Diznilendu svi pričaju samo o jednom potezu, i to onom pored terena.

U centru pažnje bio je trener kanadskog tima, legendarni Tijeri Anri, koji je prvih osam minuta i 46 sekundi klečao uz teren, zna se i zašto i zbog koga.

To vreme upisano je u zvanični izveštaj smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, jer mu je tačno toliko na vratu klečao beli policajac Derek Šovin i usmrtio ga prilikom hapšenja u Mineapolisu.

Anri je vodio ekipu u majici sa porukom "Black Lives Matter".

- Klečao sam 8 minuta i 46 sekundi, verujem da znate zbog čega - rekao je Anri novinarima posle meča, kojije odigran u okviru turnira "MLS se vraća".

- Samo sam hteo da odam poštu, pokažem podršku i solidarišem se. To je bilo to, vrlo jednostavno - dodao je Francuz.

Anrijev simbolični gest je samo jedna u nizu u borbi protiv rasizma u SAD. Sličnu poruku poslali su i fudbaleri Filadelfije neposredno pred utakmicu sa Njujorkom (u Floridi). Oni su na svojim dresovima, umesto svojih, nosili imena žrtava torture američke policije.

Video: Policajci širom Amerike klečali pred demonstrantima odbijajući nasilje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA