≫ 

Dan D za Mančester Siti i odluka koja bi mogla da promeni tok fudbala

Veliki dan za najvažniju sporednu stvar na svetu

  • 2
Rahem Sterling Mančester Siti

Sterling sa zebnjom iščekuje vest iz Lozane; Foto: AP/Tanjug

Mančester Siti će danas pre podne oko 10.30 časova saznati ishod žalbe koju je pred Arbitražnim sudom u Lozani ovaj klub podneo na odluku o izbacivanju iz evropskih takmičenja na dve sezone zbog kršenja odredbi finansijskog fer-pleja.

Najuspešniji engleski klub u poslednjim sezonama je pre izvesnog vremena prezentovao svoje argumente i odbranu pred ovim sudom, a nakon odluke organa UEFA za sprovođenje odredbi o FFP-u koji su ustanovili da je Siti kriv za kršenje istih po nekoliko tačaka.

Gazde "Građana" angažovale su najbolje (najskuplje) svetske advokate kako bi zaštitili investiciju vrednu nekoliko milijardi evra, a trenutno niko na Ostrvu nema pojma kakav će biti ishod žalbe, već se objašnjava da detalje o ishodu znaju samo trojica arbitara koji su razmatrali čitav slučaj.

U Mančester Sitiju su mirni. Pep Gvardiola je u nedelju poručio da veruje da će suspenzija njegovog kluba biti ukinuta. U svakom slučaju od današnje odluke zavisiće dosta toga i dalji tok fudbalskog biznisa, pa je pred arbitrima sigurno velika odluka.

U postpuku protiv Mančester Sitija će zapravo biti utvrđeno da li FFP treba uopšte više da se primenjuje ili je vreme da se koncept odbaci, ukoliko engleski klub bude oslobođen optužbi.

Zamišljen kao brana od svega onoga što su postigli Pari Sen Žermen, Mančester Siti, Čelsi i ostali klubovi koji su ojačali uplivom stranog kapitala iz džepova milijardera preko noći, FFP danas u Švajcarskoj igra odlučujuću bitku za opstanak.

Ukoliko odluka o izbacivanju Sitija ostane na snazi, biće to poruka bogatim arapskim vladarima da više nema mesta u fudbalu za uspeh preko noći i neograničeno investiranje. Da nema kupovine rezultata.

S druge strane, ako je Arbitraža odbaci odluku i pomiluje Mančester Siti biće to poziv svima da nastave sa ulaganjima u skupe kupovine igrača i "upumpavanje" novca iz alternativnih izvora, koje više niko neće moći da sankcioniše. To znači da će bogati biti još bogatiji i to znači još veću podelu ionako podeljenog sistema.

Dakle, važan dan za svetski fudbal.

Video: Boginja Napolija ispred legendarnog grafita boga Napulja: Ovde niko ne primećuje Maradonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    13. jul 2020 | 10:03

    Pa svi veliki danasnji klubovi su nastali upumpavanjem novca drzave ili privatnika, inace niko ne bi bio ono sto je danas. Siti igra odlican fudbal i milina je gledati ih, sto se ne moze reci za mnogo "vece".

  • Laki

    13. jul 2020 | 09:14

    Sad svim velikim klubovima posle pandemije će trebati ti isti Arapi i to "upumpavanje" novca,mislim da će mnogi da se mole da Siti ne izbace iz L.Š. upravo zbog toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA