≫ 

Od grada smrti do najlepše bajke: Kako je Atalanta postala čopor vukova od kog drhte Juventus i PSŽ

Bergamo sada šalje najlepšu fudbalsku sliku Evropi, a PSŽ-u nije svejedno zbog predstojećeg megdana

  • 1
FC Atalanta - Valencia, FK Atlanta Valensija

Foto: Tanjug/AP

Bergamo i dalje tuguje za tragično nastradalima u talasu korona virusa, koji je usledio posle utakmice Atalanta - Valensija.

Nakon duge pauze, Atalanta je ipak pružila nešto najlepše današnjem fudbalu i odala počast svim navijačima koji više nisu među njima.

Ima sporenja oko toga da li je baš utakmica sa Valensijom kriva za veliki broj preminulih, ili činjenica da je sever Italije veliki turistički centar, više nije ni bitno - ništa te živote ne može vratiti, ništa ne može tek tako usporiti borbu protiv nevidljivog neprijatelja.

Sve što se sada može je da se život nastavi u novim uslovima sa velikom dozom opreza, a celokupna situacija je Atalanti dala neverovatan motiv.

Nesrećna žrtva te motivacije bila je Breša u utorak uveče, kada je Atalanta sa 6:2 bila prilično surova, a već u 2. minutu je Pašalić najavio kanonadu, došao je do het-trika i u 58. minutu je tim iz Bergama završio sa brojanjem i poštedeo goste veće bruke.

Statistika kojoj Ronaldov Juve ne može da "primiriše"

 

Atalanta je poslednji poraz zabeležila 20. januara, a od kraja pauze i lude utakmice sa Valensijom, koja je na gostovanju pala sa 4:3, ovaj tim je pobedio Sasuolo sa 4:1, upropastio je Laciju šampionske snove sa 3:2, padali su Udineze (3:2), Napoli (2:0), Kaljari (1:0) i Sampdorija (2:0), samo je Juventus iščupao remi penalom Ronalda u 90. minutu!

Dva puta je na ovom meču vodila Atalanta i pobeda nad Starom damom bi bilo savršenstvo ove bajke, u kojoj je Atalanta dala 93 gola u 33 kola - Juventus, poređenja radi, ima daleko skromnijih 67 pogodaka!

 

 

Teško da Atalanta samo može do titule pored Juventusa, ali bi najlepša ovosezonska fudbalska priča mogla da dobije lep nastavak u Ligi šampiona.

Sigurno je da PSŽ neće tek tako pristupiti meču sa Atalantom 12. avgusta u četvrtfinalu Lige šampiona, s obzirom na to da se igra samo jedan meč, sve je moguće.

Italy Soccer Serie A

Put do gola i boda je Ronaldo našao tek sa penala Foto: Tanjug/AP

O romantičarskoj fudbalskoj priči govore i druge brojke, koje izgledaju kao nedeljni trošak Parižana - od najskupljih igrača koji nose igru, Malinovski je plaćen 13 miliona, Zapata 12, Iličić 5.75, Pašalić i Kaldara su pozajmljeni igrači, Gosens i Hatebur su došli za milion, Đimsiti kao slobodan igrač...

Što se tiče drugih statističkih parametara, Atalanta ima još pet mečeva da postane prvi klub koji je u Italiji dao više od sto golova još od 1951. godine, kada su to učinile tri ekipe, Milan, Inter i Juventus! Čak tri puta je ove sezone Atalanta dala sedam golova, jednom šest, dva puta pet, a čak četiri puta četiri gola.

Đan Pjero Gasperini

Foto: Tanjug-AP

Džordanovi citati i čopor vukova koji kida sve pred sobom

 

Nije ovo slučajnost, kad se zna kako Đan Pjero Gasperini diže moral ekipi. Redovno menja motivacione poruke koje stoje na vratima svlačionice, poslednja je bio citat Majkla Džordana.

- Dvadeset šest puta mi je poveren poslednji šut i promašio sam. Grešio sam opet, i opet, i opet, i zato sam uspeo.

Ipak, omiljeni detalj je sa čoporom vukova.

- Ostavio sam fotografiju čopora vukova u svlačionici. Neki vukovi su napred, neki u sredini, neki pozadi. Oni napred daju tempo, najjači su, ali su tu i oni koji štite ostale ako budu napadnuti. Oni u sredini su zaštićeni.

- Imamo još pet jakih vukova koji štite, a poslednji je gazda i on brine da niko ne zaostane. On drži sve ujedinjenima i spreman je uvek da krene svuda, da štiti celu grupu. Poruka je da lider ne ostaje samo ispred, on je tu da vodi brigu o timu i to je poruka šta ja želim od igrača.

I zaista, ovaj plan je "upalio" Gasperiniju, koji je napravio moćan i atraktivan tim.

- Daću vam primer, poslužiću se kineskom poslovicom iz 500. godine pre Nove ere. Odbrana vas čini nedodirljivima, ali ako želite da pobedite, morate da napadnete. To rezimira duh i mentalitet koji želim moj tim da ima. Ali tu je i nešto drugo važno: identitet koji stvorite u timu mora uvek biti ojačan. Morate rasti i poboljšavati se iz dana u dan, jer ako se ne poboljšate, gotovi ste. Oni koji se zaustave, izgubili su.

Đan Pjero Gasperini

Atalanta dominira sa pozajmljenim igračima Foto: Tanjug-AP

Utakmice izgledaju kao pesma, ali su zato treninzi "krvavi", na Gasperinija se zato svojevremeno žalio i Bobo Vijeri, rekavši da će vas Gasperini uništiti na treningu.

- Tokom treninga, moji igrači moraju da prolaze kroz borbu i patnju, oni koji nemaju radne navike, prestravljuju me. Ali iz te patnje, rađaju se pobede. Ako ne trčiš na treningu, ne možeš da trčiš ni na utakmici. Onda, naravno, važno je imati i zabavu na treningu, jer iz toga rađaš stil igre i kvalitet.

O Gasperiniju je za Telegraf nedavno govorio i Boško Janković.

   - Tražio sam da odem u Đenovu, da promenim klub. Našli smo ga za dva minuta, Đenova je bila nova avantura, otkupili su moj ugovor, sve isto. Prva sezona je bila sjajna sa Dijegom Militom i Tijagom Motom. Bili smo četvrti na tabeli, isti broj bodova kao trećeplasirana Fiorentina, koja nam je pobegla za gol razliku i otišla u Ligu šampiona. Sjajna ekipa sa sjajnim trenerom Gasperinijem, koji i dan danas pravi šou sa Atalantom. Bili smo najofanzivnija ekipa, sve smo pobeđivali kod kuće, i Juventus, i Milan i Inter, mlatili smo sve redom.

Sa mlaćenjem se nastavilo i u ovoj sezoni, u kojoj je Atalanta dobila brojne neutralne navijače i ljubitelje fudbala željne osveženja u ustaljenom društvu prebogatih giganata.

Zato će se sa nestrpljenjem čekati i okršaj sa PSŽ-om, kome do sada vrtoglava ulaganja nisu donela ni približan šmek kakav Atalanta ima.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

 

Video: Ovako se 12-godišnji vunderkind sprema da bude bolji od Mesija i Ronalda

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    15. jul 2020 | 14:46

    Nadam se da Stanković prati bar malo igre Atalante, umesto da traga za nekim isluženim igračem koga će da dovede ovde sa velikom pompom - kao, eto u kakvom je prvenstvu igrao - i ubaci ga naš apsurdni sistem koji se zove igra na rezultat tj. igra na grešku drugog ili antifudbal. Pogledaj Deki malo kako ide brzo lopta kod njih i odmah kroz linije, prema napred, tek toliko, da ako ništa od toga ne možemo da primenimo, da se bar ne vadimo na ono otrcano o budžetu drugih, moći itd. Atalanta nema ni neki budžet ni ugled, pa igraju sjajan fudbal, protiv svih, uključujući i jače od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA