Zvezdi otvorena vrata LE ako ispadne iz kvalifikacija za LŠ: Ovo su mogući rivali crveno-belih

Najozbiljnija imena na potencijalnom putu do grupa u Evropi su Šerif, Ferencvaroš, Slovan iz Bratislave...

  • 6
FK Partizan, FK Crvena zvezda, liga evrope, liga sampiona

Foto: Marko Jovanović, Wikipedia

Fudbaleri Crvene zvezde pripremaju se na Divčibarama za novu sezonu u kojoj će pokušati treći put uzastopno da se domognu Lige šampiona, posle dva učešća u elitnom takmičenju u poslednje dve sezone.

Biće ovo i četvrti uzastopni napad na grupnu fazu nekog evropskog takmičenja jer je pre tri sezone Zvezda izborila grupe Lige Evrope. Nastavak kotinuiteta igranja u Evropi izuzetno je značajno za klub sa Marakane zbog finansijske stabilnosti, UEFA koeficijenta, nacionalnog koeficijenta, marketinških aktivnosti...

Crveno-beli s velikom pažnjom prate završnicu švajcarske lige i nadaju se da će Sent Galen osvojiti titulu ispred Jang Bojsa i Bazela, jer bi to crveno-belima omogućilo najverovatnije povoljniji žreb i status nosioca u 3. kolu kvalifikacija.

Za to je potrebno i da Barselona izbaci Napoli, a Juventus Lion u osmini finala ovogodišnje Lige šampiona.

Zvezdi bi olakšan žreb mogao dodatno da približi igranje Evrope ove godine. Ukoliko bi crveno-beli bili nosioci do trećeg kola, imali bi uvek protiv sebe lakše rivale do plej-ofa, a sam ulazak u plej-of kvalifikacija značio bi i automatski da su obezbedili minimum grupnu fazu Lige Evrope.

Čak i ukoliko ispadnu ranije u kvalifikacijama, crveno-beli će u "stazi šampiona" u kvalifikacijama za Ligu Evrope biti najbolje rangirani tim po koeficijentu i biće sigurno nosilac i u plej-ofu.

Prema trenutnom raspletu, situacija sa kvalifikacijama za Ligu Evrope, u slučaju Zvezdinog ispadanja, izgleda tako da su joj potencijalni rivali sledeći:

Primera radi, ako bi Zvezda ispada u 1. kolu kvalifikacija, u 2. kolu bi je čekale ekipe poput Florijane, Sileksa, Rejkjavika, Evrope sa Gibraltara, Konah Kveja... potencijalni rivali u 3. kolu bi bil nešto jači, ali opet daleko od zvučnijih imena - Dinamo Tbilisi, Fola Luksemburg, Đurgarden, Tirana, Budućnost, Linfild...

Najveća prepreka svakako bi bili mogući protivnici u plej-ofu, a tamo bi najopasniji potencijalni rival mogao da bude Šerif, zatim Ferencvaroš, Slovan iz Bratislave, Omonija, Sent Galen... Ovo naravo nisu imena za potcenjivanje, naročito ako bi žreb odredio da se meč igra na gostujućem terenu, ali svakako nisu ni imena u kojima bi Zvezda bila autsajder.

Pogledajte i kako izgelda tabela potencijalnih rivala u "stazi šampiona" u kvalifikacijama za Ligu Evrope:

 

Ipak, ove godine će kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope biti nikad neizvesnije, jer će se igrati samo jedna utakmica u svakom kolu, izuzev plej-ofa Lige šampiona, a domaćin će se određivati žrebom, tako da je moguće i da u u "stazu šampiona" Lige Evrope ispadnu i mnoga zvučna imena, ali to će se znat tek nakon što budu odigrana prva kola kvalifikacija.

Video: Zvezdan Terzić nije hteo da odgovori koliki je dug Zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA