Ko je šampion, ko ide u LŠ i LE, a ko ispada? Vodič kroz rasplet završnice u najboljim ligama Evrope

Ulazimo u sam finiš sezone prekinute pandemijom korona virusa

  • 2
Lige petice Foto: Tanjug/AP

Pandemija korona virusa uslovila je da imamo nikada dužu fudbalsku sezonu u Evropi, barem u najjačim ligama koje bi trebalo da se završe do početka avgusta kada kreću Liga šampiona i Liga Evrope.

Ovih dana se polako približavamo kraju i dobijamo kako šampione i putnike u Evropu, tako i klubove koji se sele u niži rang.

Još uvek se lopta kotrlja u Engleskoj, Španiji i Italiji, pa je vreme za kratak pregled trka u najboljim ligama sveta. Da vidimo ko za šta igra do kraja sezone, a ko je već na odmoru.

Engleska - pršti borba za Evropu

Liverpul je zvanično postao šampion, dok je Mančester Siti prošlog vikenda pobedom u Brajtonu od 5:0 obezbedio drugo mesto u Premijer ligi.

Najveća borba trenutno se vodi za preostale dve pozicije koje vode u Ligu šampiona, a trećeplasirani Čelsi je trenutno u prednosti u odnosu na Lester i Mančester junajted jer ima utakmicu više i četiri boda razlike.

Međutim, "Plavce" do kraja sezone očekuju dva teška meča, prvo gostovanje Liverpulu, a zatim i dolazak Vulverhemptona, pa bi sigurno voleli da se Lester saplete ovog četvrtka protiv solidnog Šefild junajteda ili Mančester junajted protiv Kristal Palasa.

Do kraja sezone Mančester junanted dočekuje Vest Hem, a Lester ide Totenhemu u sledećem kolu, dok se u poslednjem sastaju upravo jedni protiv drugih i možda taj meč bude svojevrsno finale za Ligu šampiona.

Britain Soccer Premier League Foto: Tanjug/AP

Paralelno sa borbom za Ligu šampiona vodi se borba za Ligu Evrope u kojoj bi Šefild junajted pobedom nad Lesterom večeras mogao da izbije na šesto mesto. Od borbe za Evropu ne odustaju ni Totenhem ni Vulverhempton, pa ni Arsenal, pa ćemo i tu gledati zanimljivu trku jer su svi sabijeni u četiri boda.

Kada je reč o borbi za opstanak, Norič je već nekoliko dana i zvanično drugligaš, dok će u naredna dva kola borbu za goli život voditi Bornmut i Aston Vila, mada su potencijalno ugroženi i Vest Hem i Votford koji u petak igraju međusobno svoj meč 36. kola.

Bornmut do kraja sezone igra sa Sautemptonom (kući) i Evertonom (gost), dok Aston Vila koja ima bod više igra sa Evertonom i Vest Hemom u gostima i sa Arsenalom kod kuće, što je dovodi u tešku situaciju. U svakom slučaju, borba za opstanak će se voditi do poslednjeg kola.

*U slučaju istog broja bodova na kraju odlučuje gol-razlika

Standings provided by SofaScore LiveScore

Španija - Real od večeras šampion?

Ovde je trka za titulu faktički završena još pre nekoliko nedelja, a Real iz Madrida bi večeras u slučaju pobede nad Viljarealom i matematički obezbedio novu šampionsku zvezdicu.

Iz kola u kolo Zidanova ekipa održava prednost od četiri boda u odnosu na Barsu koja će najverovatnije morati da se zadovolji vicešampionskom pozicijom. I Atletiko Madrid i Sevilja su zvanično obezbedili plasman u Ligu šampiona.

U preostala dva kola videćemo hoće li Viljareal sačuvati peto mesto i plasman u Ligu Evrope pošto i Hetafe i Real Sosijedad sa tri boda manje imaju šanse da ih prestignu na kraju, pogotovo ukoliko Real potopi "Žutu podmornicu" u Madridu kako se očekuje.

FK real madrid - Alaves Foto: AP/Tanjug

Atletik Bilbao se tu takođe "šunja", ali oni mogu do Lige Evrope i preko Kupa kralja ukoliko pobede Sosijedad, mada još nema naznaka kad će se ta utakmica igrati jer oba baskijska kluba ne žele da igraju za trofej bez publike.

Kada je reč o borbi za opastanak, Espanjol je i zvanično ispao u Segundu, a u slučaju poraza ove večeri ista će sudbina zadesiti Leganes i Majorku koji su na četiri boda od bezbedne zone.

*U slučaju istog broja bodova na kraju odlučuje međusobni skor

Standings provided by SofaScore LiveScore

Italija - Juve u prednosti i kad ne pobeđuje

Na Apeninima je preostalo da se odigra još pet kola, a uprkos činjnici da nije pobedio već tri utakmice na kojima ima poraz i dva remija, Juventus i dalje ima veliku prednost od čak sedam bodova u odnosu na drugoplasiranu Atalantu.

Tim iz Bergama je u sjajnom naletu sa šest pobeda, a jedini kiks u nastavku sezone im je remi sa Juventusom (2:2), pa se nada još nekom saplitanju "Stare dame" iako šampion ima lak raspored po kome najteže rivale Lacio i Romu dočekuje u Torinu. Dakle, male su šanse da izgubi prednost...

Lacio je sa četiri vezana nesupeha (uzeo bod od mogućih 12) izgubio i treće mesto koje će mu oteti Inter, ali Rimljani ne bi trebalo da ostanu bez Lige šampiona do kraja sezone pošto imaju solidnu zalihu u odnosu na petoplasiranu Romu.

kristijano ronaldo Foto: Tanjug/Ap

Napoli je kao pobednik Kupa Italije već obezbedio Ligu Evrope, a problem da mu se pridruži ne bi trebalo da ima ni Milan koji ima šest bodova više u odnosu na Sasuolo.

Kada je reč o borbi za opstanak, SPAL i Breša su se faktički pomirili sa selidbom u niži rang dok će se treći putnik tražiti između Lećea, Đenove, Torina i Udinezea. Ipak, tu ima još pet kola do kraja i svaki tim ima realne šanse da preživi.

*U slučaju istog broja bodova na kraju odlučuje međusobni skor

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Srđan i Novak treniraju s balvanima na leđima na planini u Bosni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    16. jul 2020 | 12:34

    А од нас ко је првак? Јел гробари стигли -14?

  • Siki

    16. jul 2020 | 12:45

    Ne znam samo ko jos ulaze u sport i velike transfere i takmicenja kad je doslo vreme opstanka ljudske vrste a o sportu da i ne govorim .🤔😥😔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA