Dodela "Zlatne lopte" otkazana prvi put posle 64 godine! Mesi ostaje vlasnik još godinu dana

Poznati magazin Frans Fudbal objavio je da se dodela prestižne nagrade "Zlatne lopte" ove godine neće održati zbog pandemije korona virusa

  • 2
Leo Mesi, Kristijano Ronaldo Foto: AP/Tanjug

Kao deo obrazloženja za ovakvu odluku navodi se "nedostatak dovoljnih i fer uslova", tako da nagradu koja se dodeljuje od 1956. godine neće moći da brani Lionel Mesi.

Teško je da bi uspeo u svakom slučaju, osim ako Barselona ne osvoji Ligu šampiona, budući da je ekipa šestostrukog osvajača i rekordera čuvene nagrade izgubila šampionsku trku sa Realom u Španiji.

Iza Mesija je sa pet "Zlatnih lopti" Kristijano Ronaldo, ali on, s druge strane, neće imati priliku ni da skine "krunu" sa glave Mesiju bar još godinu dana.

U konkurenciji za ovo priznanje bi ove godine uz Mesija i Ronalda bili Kevin de Brujne, a kao favorit iz senke se pomaljao i Robert Levandovski koji je ubedljvo proglašen najboljim fudbalerom u Nemačkoj.

- Izuzetne okolnosti zahtevaju izuzetne odluke. Po prvi put u istoriji, koja je počela 1956, Zlatna lopta se neće dodeljivati 2020. zbog nedostatka dovoljnih i fer uslova. Mesi i (Megan) Rapino, kao i (Matijs) De Liht i Alison, pobednici Kopa i Jašin trofeja će morati da sačekaju još godinu dana. Prošlogodišnji pobednici neće imati naslednike - konstatuje se u saopštenju magazina.

Navode se i precizni razlozi. Ovo se prema njihovom mišljenju ne može tretirati kao obična sezona i celishodna godina pa zbog toga je bolje odustati nego istrajati sa dodelom.

France Golden Ball Foto: Tanjug/AP

Nagrada kombinuje i druge vrednosti poput solidarnosti, odgovornosti i postavljanja primera, a ne samo sportski rezultat.

- Jednakost koja proizilazi iz ove počasne nagrade nije mogla da se održi posebno u statističkim kategorijama i pripremi jer svi pretendenti za nagradu nisu mogli da se smeste u "isti čamac". Nekima su sezone drastično skraćene, drugima nisu. I kako onda to može da se poredi - pišu dalje iz Frans Fudbala.

Ovo stoji u smislu što je francuska Liga 1 skraćena i otkazana, za razliku od ostalih liga petice koje su tokom leta nastavljene.

Iz magazina kažu da radije biraju malo rastegnuće istorije lista i ove nagrade, nego veliki ožiljak na njoj.

- Samo dva meseca, januar i februar, od 11 generalno, bila su u opciji da se donesu odluke, što je premalo da bi se presudilo. Ne možemo da se oslanjamo na osakaćenu sezonu, sa toliko specifičnih promena, da bismo izabrali najbolje. Najbolje u čemu? To ne bi bilo vredno naše istorije - tvrdi Frans Fudbal.

Video: Boginja Napolija ispred legendarnog grafita boga Napulja: Ovde niko ne primećuje Maradonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    20. jul 2020 | 17:57

    Ni proslu nije zasluzio a kamoli ovu...

  • terza izdrzi

    20. jul 2020 | 15:38

    malo mi cudno da je iz zvezde nisu traziki,,oni su vlasnici svega sto im ne pripada,,,dajte im terza magio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA