≫ 

Pobegao iz Hrvatske, živeo bez oca, nestao, a sad je šampion: Tumbaković više ne sme da ga ignoriše!

Fudbalska avantura Danijela Aleksića imala je put od trnja do zvezda

  • 2
Danijel Aleksić, FK Bašakšehir Danijel Aleksić u dresu Bašakšehira, novog šampiona Turske; Foto: Profimedia

Priča Danijela Aleksića je neobična i tiha, baš kao šampionska Bašakšehira.

Fudbaleri Bašakšehira su prethodnog vikenda krunisani kao prvaci Turske i već ste mogli da pročitate veliku priču o klubu koji je svoju istoriju počeo pre 30 godina kao amaterska ekipa u vlasništvu lokalnog vodovoda, a sada je praktično državni klub pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Turske.

U zemlji Redžepa Erdogana, jasno je kako je došlo do ovako vrtoglavog uspeha, a pomalo je ispod radara prošla informacija da je deo velikog uspeha i naš Danijel Aleksić.

O njegovoj biografiji dovoljno govore činjenice da je bio kapiten kadetske reprezentacije Srbije i da je bio proglašen za najboljeg igrača Evropskog prvenstva 2008. u Istanbulu, gde su Orlići bili peti. Istanbul se ispostavio kao sudbina, a u međuvremenu, dugo je momak rođen u Puli lutao.

Sam put je od početka bio trnovit, sa majkom je Danijel morao da ode rano iz Hrvatske, a oca nikad nije upoznao i poneo je majčino prezime. Već od 7. godine je počeo da igra u Veterniku, u 11. je postao igrač Vojvodine, čiji je dres ponosno nosio do 2010. godine.

Svojevremeno su se za njega interesovali Real, Arsenal i mnogi drugi velikani, ali je prešao u Đenovu, gde se nije izborio za šansu.

Onda je tražio sreću na pozajmicama i u Sent Etjenu, Arl-Avinjonu i Lehiji, da bi pravu šansu dobio u Sent Galenu.

Danijel Aleksić Foto: MN Press

Taj transfer bio je pun pogodak, u Švajcarskoj se konačno afirmisao na pravi način, odigrao je 80 mečeva uz 22 gola, da bi potom jednu hit sezonu imao u Malatjasporu.

Sa ovim klubom je uz 14 pogodaka bio prvi strelac ekipe, izborio je Ligu Evrope i bio je peti u Superligi Turske, a onda je usledila epizoda u Al Ahliju.

U Saudijskoj Arabiji, poznatoj po ćudljivim i kratkotrajnim epizodama mnogih trenera i igrača, Danijel je odigrao samo tri utakmice, a onda je došao poziv iz snova.. Postao je član Istanbula, kluba bez navijača koji je iza sebe ostavio sve ekipe koje su poznate po armiji fanatika - Galatasaraj, Fenerbahče, Bešiktaš...

Fudbalska slika prestonice menja se onako kako Erdogan ume, ali naravno, to ne baca senku na kvalitet Aleksića i njegove adute, oni su samo prepoznati u klubu koji je mogao da uloži u uspeh.

Prošle godine, Bašakšehir je ispustio titulu u poslednjim kolima, sada je ekipa uz Aleksića završila šampionsku trku kako je i planirala, a uz našu zvezdu su akteri bili Demba Ba, Inler, Škrtel, Višća...

DANIJEL ALEKSIC Danijel Aleksić na jednom od dva nastupa za reprezentaciju Srbije; Foto: MN Press

Videćemo da li će ovo biti dovoljno i za potencijalni poziv Ljubiše Tumbakovića, kome slede pripreme za baraž kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Aleksić je do sada zabeležio dva zvanična nastupa za reprezentaciju Srbije. Prvi još 2008. godine, sa 17 godina, a drugi tek 10 godina kasnije u meču Lige nacija protiv Litvanije, kada je odigrao samo 8 minuta na terenu.

Video: Borjan šiša novog dečka Karatine Grujić

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nscz

    21. jul 2020 | 19:12

    Neka njegov menadzer ode u savez da ljudi iz FSS cuju sta imaju da ponude pa poziv mozda i stigne! Ne ulazi se u reprezentaciju bez para i procenata!

  • Sremac SRB🇷🇸

    21. jul 2020 | 22:11

    👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA