≫ 

Aleks Ferguson nas je vodio u samoubistvo: Runi posle skoro decenije iskreno o greškama protiv Barse

Samo je čuveni Škot mislio da ima pravi "lek" za Gvardiolinu igru i pogrešio je - dvaput

  • 0
vejn runi foto: Tanjug/Ap

Nekadašnji as Mančester junajteda Vejn Runi kaže da je legendarni menadžer Crvenih đavola Ser Aleks Ferguson napravio dve kobne greške u dva susreta u Ligi šampiona sa Barselonom.

Na prelazu između prve i druge decenije 21. veka Barselona je pod Pepom Gvardiolom do vrhunca doterala tiki-taka igru i u to vreme je malo ko mogao da joj parira direktnom igrom.

Junajted, koji je finale Lige šampiona dobio samo godinu dana ranije (2008) protiv Čelsija, 2009. je napravio kobnu grešku i probao da igra u korak sa Barselonom i u finalu na Olimpiku u Rimu.

- Uvek je teško ekipama kakva je recimo Real Madrid da kažu "predaćemo im loptu". Isto je i za Junajted. Ali mi smo izgubili dva finala Lige šampiona jer smo probali da igramo rame uz rame sa Gvardiolinom Barselonom, time što smo probali da igramo visoki presing i da ih obilazimo, što je bilo samoubisto - napisao je Runi u kolumni za Sandej Tajms.

Čuveni ofanzivac je Junajtedu podario svoje najbolje igračke godine posle Evertona (2004) i pre povratka u ovaj klub (2017).

- Sećam se da je Aleks Ferguson rekao "mi smo Mančester junajted i mi ćemo da napadamo, to je u kulturi ovog fudbalskog kluba" i da sam pomislio "ok, isam baš siguran ovog puta u to" - priča Runi.

Ispostavilo se da je čuveni menadžer bio u krivu, a Runi u pravu, Barselona, za koju je tih godina važilo i da ima protekciju sudija jednostavno je bila prejaka i pobedila je u Rimu 2:0, a dve godine kasnije na Vembliju 3:1.

- Mislim da su svi igrači tada u sebi znali da je to pogrešan pristup, da napuštamo način koji nam je doneo uspeh u tom polufinalu iz 2008. i zasigurno smo oba puta bili nadigrani - priznaje Runi.

Upravo on je postigao gol za izjednačenje na Vembliju 2011. godine, ali su igrači Barse nastavili da dominiraju na lopti i golovi su potom pali kao posledica.

- Ima i toga kad ste verni klupskoj filozofiji, ali i onaj momenat kad posle sednete i pomislite "izgubili smo". Za mene nije bitno kako igrate u tim utakmicama Lige šampiona, dok god pobeđujete. Pogledajte Liverpul prošle godine, a mislim da i Zinedin Zidan ima isto mišljenje - objasnio je Runi.

Video: Gelor Kanga se vratio u Crvenu zvezdu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA