≫ 

Luda životna priča Zvezdinog grčkog trenera: Sa Tasosa do Marakane zbog devojke, bio i đubretar

Telman Papadopulos je svojim radom, znanjem i zalaganjem brzo stekao poverenje odgovornih u našem najtrofejnijem klubu

  • 3
telman papadopulos

Foto: instagram/telmopapadopoulos

Verovatno niste znali, Fudbalski klub Crvena zvezda u svom trenerskom kadru ima i jednog Grka, i to sa Tasosa - Telmana Papadopulosa.

Otkud Grk sa Tasosa u Beogradu i kako je uopšte došao do posla u našem najtrofejnijem klubu, govorio je u intervjuu za grčke medije kojima je naširoko pričao o svom životnom i karijernom putu i odluci da počne da radi u Zvezdi.

Za sve je, kaže, zaslužna njegova devojka, Srpkinja iz Beograda, zbog koje se i preselio pa je, "trbuhom za krhom", krenuo da traži posao. Kako je čitav život u fudbalu, što kao igrač, što kao trener, odluka je bila laka, ali trebalo je krenuti sve ispočetka.

Telman je potanko objasnio svojim sunarodnicima kako se obreo u srpskoj prestonici i kako je došlo do angažmana u Zvezdi.

- Devojka mi je iz Beograda, živimo zajedno što mi je mnogo pomoglo. Prošle godine sam došao ovde (u Srbiju) i gledao treninge ekipe (Zvezde) mesec dana. Došao sam opet ove godine pre izbijanja pandemije korona virusa, jer sam znao da neće biti takmičenja izvesno vreme - kaže Papadoplos i otkriva kada je počeo da traži angažman.

- Kada smo izašli iz karantina, krenuo sam da tražim klub. Pratio sam treninge i utakmice Smedereva. Posle toga sam se ponudio Zvezdi, razgovarali smo, rekli su mi da mi ne mogu dati posao zbog neizvesne finansijske situacije, i zbog jezika, ali su mi dopustili da pratim treninge koje poželim. Tako je sve počelo.

 
 
 
View this post on Instagram

Champions from the summer!A post shared by Telman Papadopoulos (@telmopapadopoulos) on

 

Posle je sve bilo lakše, jer je, kako kaže, dobio prostor da ga vide ljudi iz kluba.

- Dali su mi da pratim treninge 1-2 sata, ali ja sam ostajao na terenu i deset sati. Sve sam beležio, i sve vreme sam učio jezik uz pomoć svoje devojke. Zavredeo sam svačiju pažnju i poštovanje. Konačno, posle mesec i po dana, odlučili su da me zadrže. Isprva su hteli da mi daju da radim sa uzrastom od 14 godina, ali pošto sam imao odličan odnos sa kolegom koji je vodio stariji uzrast (17 godina), sa kojim delim iste poglede na fudbal, dobio sam tu generaciju. Njegov pomoćnik je otišao u drugi klub i ja sam ga zamenio.

Koliko je Papadopulos bio uporan i istrajan u životu za svoje ciljeve svedoči, osim ove beogradske priče, i njegova epizoda u Španiji, gde je, kao i u Zvezdi, bez zadrške kucao na vrata Valensije i Viljareala u potrazi za prilikom.

- Sa 14 godina sam igrao za lokalni klub sa Tasosa, igrali smo 4. ligu. U prvoj sezoni sam odigrao 27 utakmica, potom je usledila selidba u klub Leonidio. Imao sam tada 17 godina. Posle godinu dana prešao sam u Brasidas. Do 19. godine imao sam 100 utakmica u nogama. U početku mi se sve to dopalo, ali kako je vreme prolazilo video sam kakva je situacija u Grčkoj, pa sam prelomio i rešio da svoje snove jurim u svom omiljenom klubu - Valensiji. Imao sam jasan plan u glavi. Novac za put sam zaradio radeći pet meseci ka đubretar na kamionu. Kada sam sakupio dovoljno novca ukrcao sam se u prvi avion i otišao za Valensiju.

U Valensiji je, kao i sa Zvezdom, pokušao tako što je direktno pokucao na vrata kluba.

- Otišao sam tamo i samo rekao "dobro veče, došao sam da pokušam". Izenadili su se što sam se pojavio sam bez menadžera. Sve su mi potom objasnili, čitav proces. Morao sam da im šaljem video, najbolje poteze moje karijere i tek ako ih to zadovolji, onda bi me zvali na probu. Sve to vreme sam mislio da nemam šanse.

 
 
 
View this post on Instagram

The Greatest European basketball coach of all times.A post shared by Telman Papadopoulos (@telmopapadopoulos) on

 

Usledio je novi pokušaj, i to u drugom klubu - Viljarealu.

- Uz pomoć konzulata Grčke u Španiji, sam došao do Viljareala. Tamo su me primili. To je za mene bilo neverovatno iskustvo. Trener je bio Molina, bivši golmna Deportiva. Zaledio sam se kada je prvi put izgovorio moje ime. Ostao sam tamo u njihovom trening centru. Sve grupe tamo jedu zajedno. Sećam se da sam doručkovao i ručao zajedno sa Dijegom Lopezom, Kazorlom i ostalima. Ta dva meseca u Španiji su oblikovala moju trenersku filosofiju.

Danas, sa zanimljivim životnim iskustvom, Papadopulos uči fudbal Zvezdine klince.

- Srećan sam što sam ovde, to je jedan od ciljeva koje sam ispunio. Preda mnom su godine rada i razvoja kao trenera. Usuđujem se da kažem da ću jednog dana biti deo stručnog štaba kluba iz Lige šampiona.

Video: Marakana se tresla od emocija zbog bivšeg trenera

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    7. avgust 2020 | 07:12

    Ako je bio djubretar dosao je na pravo mesto. Medju svoje.

  • Darjan

    7. avgust 2020 | 09:11

    Zvezdu prezirem, ali šansa ovom čoveku je vredna svakog poštovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA