Partizanove popravke kad im vreme nije: U odbrani "valcer na jednu stolicu", u napadu stranac manje

Stručni štab namerava da izvrši korekcije u defanzivvi, a shodno tome će morati da se odrekne i jednog od ofanzivaca sa stranim pasošem

  • 31
Partizan, rekonstrukcija tima

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Kola su krenula nizbrdo već posle dve utakmice i, umesto da u miru hvataju formu i pripremaju naredne mečeve u Superligi i kvalifikacijama za Ligu Evrope, u Partizanu pokušavaju u nevreme da “zakrpe rupe” (bolje rečeno kratere) i stabilizuju ekipu posle brukanja u Novom Pazaru.

Stručni štab očito za mesec dana priprema nije ni uvideo, niti rešio probleme koje tim vuče mesecima i sada najavljuje “rezove” u kadru, od kojih očekuju da preokrenu situaciju, ali i budu svojevrsno upozorenje fudbalerima, iako bi se o pitanju odgovornosti u ovom slučaju i te kako moglo raspravljati.

Elem, pomenuti “rezovi” se najpre tiču poslednje linije tima u kojoj je trener Savo Milošević, odmah posle brukanja u Novom Pazaru, najavio Makija Banjaka kao sigurnu opciju na mestu centralnog defanzivca za meč protiv Javora u nedelju od 20.30 u Humskoj. To pratkično znači da će za preostalo mesto konkurisati čak četiri štopera.

Pretumbavanje poslednje linije

 

Nemanja Miletić, Bojan Ostojić, Uroš Vitas, FK Partizan

Nemanja Miletić i Bojan Ostojić gube mesto startera; Foto: MN Press

Ako prostom logikom, shodno minutima i trenutnim okolnostima, eliminišemo Igora Vujačića, koji nije dobijao priliku ni na kontrolnim mečevima, odnosno mladog Dušana Lalatovića, koga tek očekuje dokazivanje u Humskoj, nameće se da će pomenutu poziciju “popuniti” jedan od dva štopera – Bojan Ostojić ili Uroš Vitas, koji su bili starteri u prva dva kola.

Tu se potom vraćamo na ideju nastalu još pre početka letnjih priprema i činjenicu da je bio Miloševićev izbor na svim mečevima i tokom pripremnog perioda i na početku sezone (bez obzira na evidentne propuste u igri), te deluje da će Uroš Vitas biti taj koga će najavljene promene mimoići, odnosno činice u nedelju tandem sa Banjakom, a da će ceh platiti iskusni Ostojić.

Druga velika promena tiče se pozicije desnog beka, koju je do sada pokrivao jedini A reprezentativac iz redova Partizana – Nemanja Miletić. Već mesecdana se raspreda o njegovoj prekomandi u srce odbrane, jer je po vokaciji Miletić zapravo štoper i angažovan je kao štoper, ali je silom prilika pomenern na desnog beka, jer mu ni ta pozicija nije strana.

Milošević je tokom rada i uigravanja na Zlatiboru probao tu opciju, čak i na prijateljskom meču sa istoimenim timom vratio robusnog igrača u srce odbrane i sve je to izgledalo sasvim dobro, ali...

Aleksandar Lutovac, FK Partizan

Aleksandar Lutovac dobija šansu na desnom beku; Foto: MN Press

U svim ostalim mečevima, pa i u prva dva takmičarska na početku sezone je Miletić bio desni bek, što znači da Milošević nije bio siguran i spreman na drugo rešenje. No, po tom kalupu će fudbaler očito trpeti posledice slabijih partija, pa će se u nedelju protiv Javora preseliti na klupu, a priliku će dobiti Aleksandar Lutovac. Profilno – ofanzivno krilo, ali sa sposobnostima da odgovori i na poziciji beka, gde je prekomandovan još u prošloj sezoni zbog žestoke konkurencije.

Što se tiče pozicije levog beka, tu neće doći do promene, jer u konkurenciji Slobodana Uroševića i Rajka Brežančića prvopomenuti još uvek ima prednost, iako je i on propisno “visio” i protiv Napretka i u duelu sa Novim Pazarom.

Ko će od internacionalaca na tribine?

 

Maki Banjak; FK Partizan

Maki Banjak u dresu Partizana; Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Treća velika promena tiče se mesta stranca u timu, izazvana činjenicom da u protokolu mogu da budu četiri fudbalera, a da je Maki Bnjak već najavljen kao starter i tu će trener Milošević sa svojim stručnim štabom morati dobro da razmisli kako da “preseče”.

Preostala četvorica internacionalaca – Bibras Natho, Takuma Asano, Sejduba Suma i Umar Sadik su u standardni u prvom timu već dugo vremena i svi su davali doprinos na svoj način, te su otuda i Miloševićeve muke veće.

FK Partizan, Sejduba Suma, Bibras Natho

Velike muke ko će od stranaca ostati van protokola, najverovatnije će to biti Suma; Foto: MN Press

Natho je – i sa evidentnim viškom kilograma (neko bi trebalo da mu sugeriše) – igrač koji potezom može da reši utakmicu, baš kao i Sejduba Suma, koji u ovom trenutku nije fizički spreman, jer je propustio dobar deo priprema, ali je i “na 30 posto” mogućnosti sposoban da napravi razliku kreativnošću.

Asano je igrač u koga je Milošević  imao veliko poverenje i kada je “leteo” i  kada nije znao gde udara na terenu, pa opcija da će Japanac ostati na tribinama u nedelju deluje kao naučna fantastika. Tim pre što je jedan od retkih ofanzivaca koji izuzetno disciplinovano igra odbranu i time pomaže celom timu.

Isto važi i za Umara Sadika koga igračka “glad” i želja za dokazivanjem ne napuštaju i koji naprosto nema tako kvalitetnu alternativu u ovom sastavu Partizana. Pride, Nigerijac je potencijalna “zlatna koka” crno-belih i teško da bi se klub tek tako kockao njegovim izostavljanjem iz tima.

U svakom slučaju, to je problem sa kojim će stručni štab Partizana morati da se suoči u narednom periodu, da li dogovorom o rotacijama sa internacionalcima ili izborom na osnovu forme ili “izvlačenjem šibica”, to je već pitanje struke. Neko će u svakom slučaju ostati van protokola, sve sluti da će to biti Suma, jer nije još fit, a na teren će najverovatnije Aleksandar Šćekić.

Aleksandar Šćekić

Aleksandar Šćekić; Foto: Marko Jovanović

Jer, Fudbalski savez Srbije, pored besmislenog pravila o “bonus igračima do 21 godine” očito ne namerava da poveća dozvoljeni broj stranaca na terenu, iako je malo nedostajalo da prošle godine, posle jesenjeg derbija, ta odluka bude doneta usred sezone i da se, shodno nečijoj potrebi, proširi na čak osam igrača sa stranim pasošima. Jasno je da pomenuta  “potreba” više ne postoji, pa samim tim sada duvaju i neki drugi vetrovi. Ništa novo u srpskom fudbalu...

Video: Novi Pazar šokirao Partizan: Crno-beli najpre preokrenuli, pa doživeli poraz za 4 minuta

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    7. avgust 2020 | 13:59

    Gubite vreme sa nekakvim analizama Partizanovih igrača. Jednostavno Partizan trenutno nema ni trenera ni igrače za nekakve visoke domete u našem prvenstvu a da ne pričamo o Evropi. Višegodišnji loš rad uprave i trenera došao je na naplatu.

  • Ooo

    7. avgust 2020 | 13:55

    Suma ne na tribine nego NAPOLJE. Coveka mrzi da potrci,to je strasno. A o Sadiku nema sta da se kaze,krs i lom. Onom malom Filipu su napunili usi da vredi 20 milki a zavrsice negde u drugoj kineskoj ligi. Tako da se mi sa upravom i Savom polako pozdravimo,dosta je bilo. Na pocetku sam jos rekao da su Ostojic i Vitas zajedno sa Mileticem najvece rupe u ligi. Igramo sa dva zadnja vezna Scekicem i Zdjelarom koji NE ZNAJU loptu da upute prema napadu. I naravno imamo Pantica,coveka kojeg bi voleo da navija za Zvezdu,osim sto lupeta gluposti branio je do srzi ovu upravu a sada kada vidi da se uprava raspada poceo i njih da proziva. Jadno je to moj Panticu,jadno i bedno.

  • Grmec

    7. avgust 2020 | 13:42

    Cisti demagozi,pocev od onih sa slovom V pa do Save. Kao sad se setili sta im treba. Samara se boje. U N.Pazaru sad izgubili zbog nekoga beka,cista laz. Kako ih nije sramota vec dve godine imamo bolju ekipu od komsija i corak. Zar opet moramo u septembru cestitati komsijama titulu,prokletnici?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA