≫ 

Odigrana istorijska utakmica u Bugarskoj: "Pravi" CSKA igrao protiv "lažnog" CSKA - ko je u pravu?

CSKA Sofija od 2016. godine ima dve frakcije istog imena koje se takmiče kao samostalni klubovi posle gašenja velikana

  • 6
cska vs cska Foto: youtube/CSKA Sofia FC

Bugarski šampionat startovao je u petak utakmicom koju su mnogi tamošnji navijači i ljubitelji fudbala više čekali nego bilo koji najveći derbi lige koji su dotad znali.

U Sofiji su igrala dva kluba koje nose ime jednog istog velikana, zapravo jedni i drugi veruju da imaju prava da se tako zovu, a ustvari su na dve različite strane - CSKA i CSKA 1948.

Meč je završen egalom 2:2.

Okršaj ovih klubova mnogi vide kao fudbalski nastavak njihove duge pravne borbe koja se već godinama vodi oko toga ko je pravni naslednik ugašenog, slavnog kluba iz Sofije.

Da podsetimo, klub bugarske armije CSKA, prestao je da postoji 2015. godine, dugovi su "ubili" i ovaj klub, ali je on nastavio da se takmiči posle nekog vremena uz brojne napore, i to tako što je praktično ugašen drugi sofijski klub Liteks Loveč, od kojeg je CSKA preuzeo takmičarsku poziciju.

Od tada, Liteks se zapravo zove CSKA Sofija, pod tim imenom stari klub je nastavio da živi, sa preuzetim titulama, peharima, nasleđem i istorijom velikana, i najvažnije, potporom medija i države.

Ovakav scenario, u kojem je i država imala velikog udela da se ostvari, nije se dopao iskrenim navijačima CSKA. Kako oni kažu, novoformirani CSKA nije njihov klub, to je Liteks koji samo nosi ime CSKA.

Za takav klub ne žele da navijaju.

Nisu sedeli skrštenih ruku, jer se nisu mirli da njihov "smisao života", klub za koji su navijali, tek tako nestane i pretopi se zapravo u neki, kako kažu, hibrid.

U tom smislu navijači su, uz pomoć nekih bivših generala armije, osnovali novi klub, onaj za koji veruju da jeste pravi CSKA, jedini koji ima pravo na nasleđe ugašenog kluba. Njihov klub zove se CSKA 1948.

Naravno, CSKA 1948 krenuo je od amaterskog ranga, za nekoliko sezona dogurao je do elitnog ranga bugarskog fudbala, gde sada, u najjnovijem i najzanimljivijem stvorenom rivalstvu, kao što smo već gore naveli, igra utakmice protiv najvećeg pravnog neprijatelja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olimdar

    8. avgust 2020 | 18:13

    Šta tu ima čudno pa kod nas je ista situacija Zvezda i lažna Zvezda Grafičar u fudbalu dok u košarci FMP-1 i lažna Zvezda FMP-2. Nije Bugarska jedina ispada da smo mi još gori zato nam sport svakog dana sve manje interesantan.

  • 🙄

    8. avgust 2020 | 18:05

    I kod njih isto Demagogija

  • jovo

    8. avgust 2020 | 22:28

    Pa to su prijatelji Jsd tudjmanovaca kad tad i kod njih pored vazdan frakcija ce biti tako..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA