≫ 

Dobili Zvezdu 2009, loše igraju kod kuće, ali su lideri na tabeli: Kakav Dinamo preti crveno-belima?

Ukoliko šampion Gruzije eliminiše Tiranu u prvom kolu, vrlo verovatno će u drugom ugostiti crveno-bele

  • 1
Dinamo Tbilisi Printskrin: Youtube/SPORT-LIVE Sports World

Kao što je već poznato, Crvena zvezda je nešto posle 12 časova saznala potencijalnog rivala u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i, ukoliko eliminišu Evropu iz Gibraltara, igraće protiv boljeg iz duela Dinamo Tbilisi - Tirana!

Samo pogled na ovaj par budi emocije kod navijača Zvezde s obzirom na to da su crveno-beli baš protiv Dinama (ovde možete pogledati sve o Tirani) odigrali dvomeč koji je jedan od najspektakularnijih u istoriji kluba.

Na stadionu Boris Paičadze, gde Dinamo i danas igra svoje mečeve, crveno-beli su poraženi sa 2:0 u kvalifikacijama za Kup UEFA 2009. godine, da bi na Marakani slavili sa 5:2 posle neverovatnog preokreta i gola Dejana Lekića u 87. minutu.

Zvezda je tada poslednji put igrala sa jednim timom iz Gruzije, a prethodno su u leto 1998. izbacili Kolheti (4:0, 7:0), kao i Torpedo 2000. godine (4:0, 0:2).

Što se tiče samog Dinama, u pitanju je najuspešnji gruziojski klub koji je 16 puta bio prvak države i 13 piuta uzimao Kup. Čak su i po dva puta uzimali titulu u Kup u bivšem Sovjetskom Savezu. Čak su osvojili i Kup pobednika kupova 1981. godine,

Vlasnik kuba je Roman Pipia, videći gruzijski investitor koji je veoma aktivan i u Rusiji, što znači da klubu ne nedostaje finansijskih sredstava. Upravo on je najzaslužniji što je "Boris Paičadze Dinamo Arena" rekonstruisana i što je to sada moderan stadion koji ispunjava UEFA i FIFA standarde.

Kapacitet mu je oko 54.000 gledalaca i na njemu se igraju skoro sve utakmice reprezentacije Gruzije. Podsetimo, i Srbija je 2017. gostovala na njemu u sklopu kvalifikacija za odlazak na SP u Rusiju (3:1).

Tbilisi je trenutno prvi na tabeli posle 9. kola tamošnjeg šampionata. Doduše, imaju bod više od Batumija i dva od Dile Gori. Zanimljivo, sezonu su počeli sa dva remija, a imaju ih ukupno tri uz jedan poraz i pet pobeda.

Vezali su tri trijumfa, dok su u 6. kolu poraženi kod kuće od Dile Gori rezultatom 2:1. Zanimljivo, od pet mečeva kod kuće, Dinamo je dobio samo dva.

Tornike Kapanadze (28) im je najubojitiji strelac sa tri gola, Brazilac Pernambuko je postigao dva i stigao je iz Ukrajine na pozajmicu, dok ovog leta nisu dovodili neka zvučnija pojačanja. Uglavnom su to pozajmice ili povratak sa istih.

Ono što bi eventualno mogao da bude problem za Zvezdu jeste solidna odbrana koju Dinamo ima. Primili su samo četiri gola na devet mečeva, ali opet tri kod kuće. Od 16 kolioko su dali, četiri su delčo defanzivaca.

Vrednost celokupnog tima iznosio 7.65 miliona po Transfermarktu, a najskuplji igrač je vezista Nika Ninua koji košta 900.000 evra. U pitanju je mladi reprezentativac Gruzije koji je ove sezone dao samo jedan gol, ali je istovremeno jedan od najboljih u timu. Ako ne i najbolji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA