≫ 

Dinamo koristi taktiku Zvezde iz 1991: Od Tuđmanovog kluba hrvatskih ekstremista do male Jugoslavije

Na Maksimiru više ne postoje nacionalističke stege kada su u pitanju dovođenja fudbalera drugih nacionalosti, što u Srbiji i dalje nije slučaj

  • 21
Dinamo Zagreb, Jugoslavija, fudbaleri Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Wikipedia/Youtube/Hrvatska Nogometna Televizija

Dinamo iz Zagreba je trenutno lider na Balkanu kada je u pitanju Evropa. I pored dve uzastopne Lige šampiona Crvene zvezde, Dinamo ipak i dalje ostvaruje ozbiljnije rezultate u Evropi i ima bolji UEFA koeficijent na rang listi.

Kada su u pitanju transferi, tu tek nemaju nikakvu konkurenciju, jer je za Zvezdu i Partizan trenutno naučna fantastika da prodaju igrača za 45 miliona evra, koliko uz klauzule iznosi transfer Danija Olma u Lajpcig.

Dinamo je poslednjih godina napravio nešto drugačiji sistem, i faktički je postao "Jugoslavija u malom". Nekada je Dinamo pratio epitet ekstremnog hrvatskog kluba, kluba kojim je upravljao Franjo Tuđman i u kojem su navijači bili ekstremni hrvatski nacionalisti, mnogi od njih i ustaški nastrojeni.

Ipak, klub je pobegao od tog epiteta, pokazao da nema problem ni s tim da dovodi Srbina koji se krsti sa tri prsta nasred Maksimira posle gola, a to se odražava i kroz rezultate i finansijsko poslovanje kluba u vidu prodaje igrača za ogromne cifre.

Kada pogledate postavu Dinama sa poslednjeg meča koji su odigrali prethodnog vikenda u pobedi nad vicešampionom Lokomotivom od 6:0, videćete da su zastupljene sve zemlje bivše SFRJ.

FK Dinamo Zagreb, FK Lokomotiva Zagreb Startna postava i izmene Dinama (desno) na meču protiv Lokomotive proteklog vikenda; Foto: flashscore.com

Pored domaćih hrvatskih igrača, Dinamo u svojim redovima ima Srbe - Komnena Andrića i Damjana Daničića, fudbalere koji nastupaju pod zastavom BiH, Amera Gojaka i Luku Menala, t je i fudbaler koji igra pod zastavom Slovenije, Petar Stojanović, Crnogorac Stefan Milić, kao i dva Albanca, Arijan Ademi koji igra za Severnu Makedoniju, kao i Lirim Kastrati, koji nastupa pod zastavom tzv. Kosova.

Dakle, sve bivše SFRJ republike imaju predstavnike u vidu fudbalera Dinama trenutno i može se reći da je na Maksimiru trenutno "Jugoslavija u malom".

Očigledno je šampion Hrvatske shvatio da za iskorak u Evropi moraš da sakupiš kvalitet na šireg područja bivše Jugoslavije i da ograničavanje samo na hrvatske fudbalere ne može da donese neophodan kvalitet, a takođe ni rezultate.

FK Dinamo Zagreb, Maksimir stadion Na Maksimiru duvaju neki novi vetrovi, može se reći da je u pitanju "Jugo"; Printskrin: Youtube/Hrvatska Nogometna Televizija

Sličan princip imala je Zvezda 1991. godine, kada je osvojila titulu prvaka Evrope u Bariju, tada je u svojim redovima imala Srbe, Hrvata Roberta Prosinečkog, Makedonce Darka Pančeva i Iliju Najdoskog, Crnogorce Dejana Savićevića, Duška Radinovića i Slobodana Marovića, Bošnjaka Refika Šabanadžovića...

Kada se najveći kvalitet iz bivše Jugoslavije grupisao na Marakani, rezultat toga bio je najbrutalniji tim u istoriji Zvezde i najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala.

FK Crvena zvezda, Bari 1991 Startna postava Zvezde 1991. godine; Foto: MN Press

Zvezda i dalje ne može da se oslobodi tih nacionalističkih stega, pa dolasci igrača hrvatske nacionalnosti ili fudbalera iz Bosne koji su muslimani, nisu dobrodošli kada su navijači u pitanju još od raspada Jugoslavije i rata devedesetih. Primera je bilo u košarkaškom klubu, ali je jedan takav transfer, kada je doveden Alen Omić, izazvao je bojkot navijača i uvredljive povike na račun tadašnjeg igrača crveno-belih na njegovom prvom nastupu u Pioniru.

U Dinamu takvih problema više nema, pa čak i u Hajduku iz Splita, gde su navijači još veći nacionalisti, te je nedavno na Poljud stigao Srbin, za koga je otkriveno da je veliki navijač Zvezde i poštovalac Delija.

Očigledno su u Hrvatskoj počeli da duvaju neki novi vetrovi posle ulaska u Evropsku uniju, pa se više "ne broje krvna zrnca", već se igrači poštuju na osnovu toga kako igraju, koliko golova daju i koliko se bore za grb koji nose, a ne po tome da li su Hrvati, Srbi, Crnogorci ili Bošnjaci...

Video: Napadač Dinama iz Zagreba želi u reprezentaciju Srbije!

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    18. avgust 2020 | 15:20

    Њихов успон је углавном кренуо декласирањем и петардирањем ових са лавора...иначе заједичко им је поред тога што су основани у истом граду, имали туђмана једни и други, такође и једни и други маштају о титули евро и светског првака, а знамо ко је то са ових простора...Углавном, пуно сличности ових, оставили ме дећки, и дећки са лавора...

  • Bojan.

    18. avgust 2020 | 15:45

    Sve su to Srbi,samo su promenili veru.Ucite malo istoriju za pocetak,to se odnosi na novinare.

  • Lala

    18. avgust 2020 | 15:54

    Veci izbor igraca daje vece sanse za uspeh. Krvna zrnca su ionako ista. Biologija ne poznaje nacije. To je ljudska izmisljotina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA