≫ 

Brige na Marakani posle Tirane: Borjan sprečio istorijsku bruku, Zvezda mora da se uozbilji za LŠ

Rekao je Dejan Stanković da će analizirati meč protiv Tirane, a iz toga bi morao da izvuče ozbiljne pouke

FK Crvena zvezda Foto: Crvenazvezdafk.com

Crvena zvezda je prošla pravu albansku golgotu u Tirani, gde je pobedila šampiona Albanije sa 1:0 u 2. kolu kvalifikacija i plasirala se u naredno kolo. Može se reći da su crveno-beli prošli "kroz iglene uši" i da je samo zahvaljujući golmanu Milanu Borjanu rezultat ostao takav.

Tirana je napravila mnogo više šansi od Zvezde, koja je izuzev kornera iz kojeg je Tomane dao gol, imala samo još dobar solo prodor Kataija u 7. minutu. To je sve što se tiče Zvezdinih šansi. Sa druge strane, Tirana je imala dve stopostotne šanse. Jednom je Borjan odbranio uz pomoć stative, a drugi put je napadač Tirane loše šutirao preko gola nakon što je izašao 1 na 1 sa Borjanom posle kiksa Pankova.

Borjan sprečio "Zvezdin Fljamurtari"

Video: Borjan u poslednjoj sekundi spasio crveno-bele

Borjan je u još nekoliko navrata sjajno reagovao, pa nije fraza kada se kaže da Zvezda treba da mu napravi spomenik ispred stadiona.

Sprečio je istorijsku bruku crveno-belih, jer od poraza od Albanije, Zvezdu, koji njeni navijači ponosno vide kao simbol srpstva, ne bi oprali ni Dunav ni Sava narednih nekoliko decenija. Partizan i danas proganja poraz od albanskog Fljamurtarija, koji je odigran pre 33 godine. Malo je falilo da Zvezda u Tirani dobije "svoj Fljamurtari", ali je Borjan mislio drugačije.

Zašto se igra Zvezde odjednom "ugasi"?

Crvena zvezda Tirana Osim šanse Kataija, Zvezda nije napravila ozbiljniju šansu u Tirani; Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Kako je meč počeo, delovalo je da će Zvezda ostvariti ubedljivu pobedu. Međutim, posle šanse Kataija u 7. minutu, igra crveno-belih se "ugasila". Ni Dejanu Stankoviću nije bilo jasno zbog čega i to je poručio i u izjavi za RTS posle meča.

- Nije mi jasno zašto u jednom trenutku prestanemo da budemo mi. Počneš dobro, onda se desi prekid - rekao je Stanković posle meča, aludirajući na dobru igru do 7. minuta i onda totalni prekid do kraja poluvremena.

Ista boljka videla se i na meču protiv Evrope sa Gibraltara na Marakani.

Tomane golom sprečio kritike za očajnu partiju, Zvezdi treba bolji napadač

Video: Dejan Stanković se krstio posle gola Zvezde u Tirani

Jasno je bilo da je Zvezdi falio Ben, koji zbog povrede nije bio ni u protokolu. Zamenio ga je Tomane, kojeg je samo gol spasio katastrofalne ocene i očajne partije. Ali, uradio je ono što je posao napadača i niko više ništa ne može da mu kaže, ali je jasno da je Zvezdi neophodan napadač za ozbiljnije rivale u nastavku kvalifikacija. Ben je na toj poziciji bio odličan u nekoliko mečeva, ali ako se napad zasniva samo na Benu, crveno-beli su u velikoj opasnosti.

Porozan vezni red i nesigurna odbrana

Crvena zvezda Tirana Momenat kada je Borjan sačuvao Zvezdu; Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Tirana je stvorila nedopustiv broj šansi, a to najbolje govori o igri veznog reda i odbrane. Zbog rovitog Rodića Degenek je "pokrivao" poziciju levog beka, a Pankov zauzeo mesto štopera. Navijači Zvezde se posle Tirane sigurno mole da to bude poslednji ovakav eksperiment Dejana Stankovića. Pankov i Milunović su u odbrani izgledali veoma loše kao tandem, Degenek takođe kao nametnuto rešenje na levom beku.

Pankov je umalo poklonio gol Albancima u završnici meča i omogućio napadaču Tirane 1 na 1 sa Borjanom, ali je ovaj loše šutirao. Ozbiljnije ekipe takve prilike neće propuštati, pa je pitanje da li će Pankov više i dobijati šansu ako svi ostali štoperi budu zdravi.

Sanogo nije "zatvarao" vezni red kao što se u Zvezdi očekuje, a previše ofanzivno orijentisanih vezista u vidu Kange, Kataija, Spiridonovića i Nikolića, dodatno su odmogli odbrani crveno-belih i omogućili Albancima da imaju toliko kontri i prilika za gol.

Kangi je očigledno neophodno da se navikne na novi sistem igre i taktičke zamisli Dejana Stankovića. Ipak, pokazalo se da formacija 4-1-4-1 za Evropu nije najsrećnije rešenje za ovakav tim Crvene zvezde, jer tim ne deluje kompaktno i ima ozbiljne rupe, koje protivnici lako pronalaze.

Olako shvaćeni protivnici i skauting protivnika, loša psihološka priprema igrača

Crvena zvezda Tirana Zabrinuti Dejan Stanković u Tirani tokom meča; Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Jasno je da Stanković mora ozbiljnije da poradi i na pripremama mečeva i skautingu protivnika, jer je utisak da je Tiranu i prethodno Evropu isuviše olako shvatio, računajući pre svega na razliku u kvalitetu, a to se naslućivalo i po izjavama pre meča. Utisak je i da igrači Zvezde nisu psihološki bili najbolje pripremljeni i da su igrali u grču, svesni "šta ih čeka" ako se vrate u Beograd poraženi iz Tirane.

Ta razlika u odnosu na protivnika će se u 3. kolu kvalifikacija drastično smanjiti, pitanje je da li će uopšte i biti na strani Zvezde, iako je ona nosilac na žrebu koji je na programu 31. avgusta, a do tada je na stručnom štabu crveno-belih da "zasuče rukave" i ispravi nedostatke, a na menadžmentu da obezbedi adekvatnog napadača.

Terzić i Mrkela ne mogu da se skrivaju iza dobrih igara Bena i toga što ne mogu da prodaju prekobrojne špiceve

Crvena zvezda Tirana Zabrinuta lica direktora Crvene zvezde, Zvezdana Terzića i Mitra Mrkele; Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Zvezdan Terzić je pre meča poručio igračima da se ne vraćaju u Beograd ako ne daju četiri komada Tirani. Za tako nešto je potrebna drastično bolja igra, ali i napadač koji je gol-mašina, koji ulazi u šanse i može da zapreti iz više oružja, a ne samo glavom što je u poslednje vreme jedini način na koji Tomane daje gol. Zato je i pred Terzićem i Mrkelom ozbiljan zadatak, jer ne mogu da se "sakrivaju iza dobrih igara Bena" i toga što ne mogu da prodaju nikog od špiceva kojih Zvezda ne može da se otarasi već nekoliko prelaznih rokova.

Mnogi navijači Zvezde razočarani su partijom, među njima i legenda Zvezde Stanislav Karasi, koji je gostujući na RTS-u rekao da je sramota što Zvezda za poluvreme nije šutnula na gol Albancima.

I Milojević se mučio na startu kvalifikacija svake sezone, pa ulazio u grupe

dejan stankovic i vladan milojevic Dejan Stanković i Vladan Milojević; Foto: twitter/crvenazvezdafk

Ne treba zaboraviti da je Zvezda i u sezonama Vladana Milojevića svake godine imala jedan ovakav meč i mučenje i na kraju ulazila u grupnu fazu. Bilo je to i protiv Florijane u prvoj, Spartaksa u drugoj, Suduve i Helsinkija u trećoj... Sve to se ponavlja i ove sezone, ali već od sledećeg kola Zvezda mora da pokaže bolje lice, ukoliko želi da nastavi da igra grupnu fazu Lige šampiona.

Imaće Dejan Stanković vremena do 15. septembra da posloži kockice, da dodatno poradi sa koncidionim trenerom na fizičkoj pripremi igrača, da Kangu uigra sa ostatkom ekipe i da se nada novoj sreći na žrebu 31. avgusta u Nionu.

Pogledajte i galeriju fotografija albanskih novinarki i jedne srpske lepotice sa Air Albanije:

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    26. avgust 2020 | 15:02

    E tako je to kad igras u ligi,gde ti se svi sklanjaju.A onda naidjes na nekog,ko te napada.I shvatis da pojma nemas.Ovaj tim nema sta da trazi u Evropi.Borjanu Kapa dole.On je decko najbolji igrac.I

  • CLUJ

    26. avgust 2020 | 12:29

    Prestanite vise da pisete i otvarate 50 tema dnevno o zvezdi, dosadili ste i bogu i ljudima

  • Severac

    26. avgust 2020 | 13:03

    Katastrofalna igra... Apsolutno ništa novo Stanković nije doneo, i dalje igramo mrtvo sa dva zadnja vezna, sa sterilnim krilima i bekovima koji ne znaju da centriraju. Kao da svi protiv nas imaju igrača više, e tako izgledamo na terenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA