≫ 

Stanojević pokrenuo Partizan, samoubistvo Rada: Marković dominirao u napadu, majstorija Stevanovića

Crno-beli upisali pobedu na povratničkom debiju Aleksandra Stanojevića

FK Partizan - FK Rad Foto: Marko Jovanović

Osam godina je prošlo od poslednje utakmice Aleksandara Stanojevića na stadionu u Humskoj, punih deset otkako je debitovao na klupi Partizana i ništa se nije promenilo. Pobednički mentalitet, stav, specifičan način vođenja utakmicei dalje su prisutni, a i Partizan je nastavio da pobeđuje.

U povratničkom debiju crno-beli su ubedljivo savladali Rad sa 3:0, golovima Filipa Stevanovića i Umara Sadika iz jedanaesterca, kao i autogolom Stoisavljevića u prvom poluvremenu.

Partizan - Rad 3:0

(ag. Stoisavljević 33, Stevanović 50, Sadik 80. pen)

Partizan: Popović, Miljković, Vitas, Ostojić, Urošević, Zdjelar, Natho Stevanović, Asano, Marković, Sadik

Rad: Marković,  Milutinović, Đorić, Stoisavljević, Trninić,  Lazarević, Novaković, Jovanović, Živković, Busnić, Trifunović

Obistinila se najava da će novi trener Stanojević nastaviti po “notama” prethodnika Sava Miloševića, dok u potpunosti ne implementira svoj sistem igre, ali je i na tom kursu u meču sa Radom uneo neke novine, koje su Partitanu dale dozu ozbiljnosti.

Za početak, primetno brže oslobađanje od lopte, iz jednog ili dva dodira, uglavnom kroz kombinovanje bez previše dugih pasova, agresivniji pristup prilikom osvajanja poseda, bilo na protivničkoj ili sopstvenoj polovini, mnogo opasniji ofanzivni prekid, uz modifikaciju uloge povratnika Lazara Markovića, kome je dao gotovo potpunu slobodu u igri.

FK Partizan - FK Rad Foto: Marko Jovanović

I upravo je Marković bio ključ svih akcija crno-belih, jednako učestvujući u završnici, ali i kreaciji igre, sjajnim kretanjem između linija zgusnuto skupljene odbrane gostiju, koji su sa duplim blokom izdržali pristojnih 20-tak minuta u Humskoj, a onda su počeli da se “povijaju” pod strahovitim pritiskom Partizana.

- Strpljivo! Sačekajte trenutak da se otvori mogućnost – dovikivao je Aleksandar Stanojević sa klupe svojim izabranicima, sve vreme učestvujući u igri, bodreći i dajući savete.

U nekoliko situacija, crno-beli su uspevali da stvore višak na desnom boku, ali je u dva navrata Takuma Asano pokušao da asistira, umesto da pokuša udarcem, pa se ponovo uključio Stanojević.

- Takuma, šutiraj, finiširaj...

FK Partizan - FK Rad Foto: Marko Jovanović

Prva ozbiljniju priliku Partizan je imao upravo preko Japnca, koji je posle centaršuta Slobodana Uroševića, pomalo ometen i od saigrača Umara Sadika, koji je skočio ispred njega, pa Asano nije dobro zahvatio loptu, te je ona otišla pored gola.

Nastavio je Partizan da pritiska goste, igralo se sve vreme na polovini Rada, koji se branio sa svih deset igrača u polju, pokušavajući da “umrtvi” ritam, samim tim i otupi agresivnost crno-belih. Nije to ipak polazilo za nogom “građevinarima”, koji su u nekoliko navrata “ispali” u odbrani, ali je domaćin propustio priliku da ih kazni.

Trud se isplatio u 33. minutu, kada je mladi Filip Stevanović sjajno centrirao sa levog krila, Lazar Marković je umakao čuvarima i uspeo da uputi udarac glavom, ali mu je “pomogao” i Lazar Stojisavljević, koji je poslao loptu u sopstvenu mrežu – 1:0.

Gol je skinuo breme sa igrača Partizana, koji su u nastavku ubrzali ritam, protok lopte, ali i tranziciju, delujući sa mnogo više samopouzdanja. Imali su crno-beli još nekoliko dobrih situacija pred golom Rada, pre svih Umar Sadik, ali i Uroš Vitas koji je u dva ofanzivna prekida pogađao i prečku, ali i sam ugao gola, kada su se “građevinari” spretno i srećno spasavali.

Tek što je počelo drugo poluvreme, Partizan je došao do olakšavajuće okolnosti, Ponovo je sve “zakuvao” Lazar Marković, koji je u 47. minutu pasom izbacio celu odbranu Rada, omogućavajući Sadiku otvoren put ka golu. Nigerijac se stuštio, ali ga je “pokupio” Nikola Đorić i zaradio direktan crveni karton.

Tri minuta kasnije, Partizan je naplatio benefit igrača više i to majstorijom Filipa Stevanovića. Mladi veszista je lako izbacio čuvara u situaciji jedan na jedan, a zatim pogodio dalji ugao golmana Markovića – 2:0.

Pitanje pobednika, zbog celokupne situacije na terenu, već tada je bilo rešeno, pa su crno-beli samo počeli da koriste ono što im je pruženo od rivala i “pletu mrežu”, iz koje se izrodilo niz prilika i dobrih akcija, koje u prvi mah nisu materijalizovane.

Pokušavali su Sadik, Natho, Asano, Ostojić posle prekida, ali lopta nije htela u gol, iako opsada nije jenjavala.

Vremenom, Stanojević je nosioce igre Markovića, Natha i Stevanovića, kako bi ih poštedeo napora zbog meča kvalifikacija za Ligu Evrope, a priliku je pružio Matiću, Šćekiću i mladom Stojkoviću, nešto kasnije Lutovcu i Čoliću.

Igra možda nije bila tako tečna kao u većem delu meča, ali ritam nije jenjavao, a ni Stanojević nije prestao da komanduje.

- Idemo, pas na bok, pa centaršut – komandovao je trener crno-belih, ali je poslednji gol na meču ipak stigao na drugi način.

Mladi Stojković se izvukao na levi bok, uputio pas u sredinu ka “kapici”, gde se nalazio Asano, koji je u prijemu izbacio čuvara, posle čega je srušen. Sudija Piper je odmah pokazao na belu tačku, a za loptu se “uhvatio” Sadik, iako ga je Japanac upitao da upravo on izvede kazneni udarac. Nigerijac je ostao čvrst u stavu da se upiše u strelce i uspeo je u tome – 3:0.

U smiraju utakmce je iz slobodnog udarca pokušao i Uroš Vitas, ali je rezultat ostao nepromenjen.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cure

    12. septembar 2020 | 22:02

    Aee saad majstorii kazite realnoo kao i uvek..smesni stee bree...crvenii pa penaal..a kritikujete zvezdu sinoc koja je laganoo dobila cak i crveni da je bio..uvek ste bili nerealni zlobni i ostacete takvi..basti polomljena ruka jovicucu polomljena noga mudrinskom polomljena nogaa i nikoom nistaa ni crvenii..mi smo cigani gospodaa za vas i ostacemoo vazda takvii..

  • Prcko prca a grobarka...

    12. septembar 2020 | 22:05

    Ma ne, pogrešili ste, sudije mrze Partizan, njima ne sviraju penale i njihovim protivnicima ne daju crvene kartone...

  • Nesa CZ

    12. septembar 2020 | 22:06

    Naslov "Stanojević pokrenuo partizan", mislite Piper...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA