Vraća se i Serija A: Vreme je za detronizaciju Juventusa

Inter i Napoli pikiraju na tron, Atalanta i Milan na Ligu šampiona. Rimski klubovi velika nepoznanica

  • 3
Kristijano Ronaldo, Juventus

Foto: Tanjug/AP

Prvi put u poslednjih gotovo deset godina Juventus nije apsolutni favorit da osvoji Skudeto! Tačno je da, kao i svi ostali, pravimo račun bez krčmara budući da prelazni rok u Italiji traje do 5. oktobra. Međutim,  kandidatura Intera da ugrozi suverenu poziciju Bjankonera u Seriji A se ne bazira toliko na razlici kvaliteta igračkih sastava koliko na superiornosti prekaljenog stratega Antonija Kontea u odnosu na debitanta Andrea Pirla.

Fabio Kapelo tvrdi već godinama da udeo trenera u uspesima jednog tima ne iznosi nikada više od 20 odsto, ali da je upravo tih 10-20 procenata na kraju presudno za osvajanje trofeja. Jaz između Bjankonera i Nerazura se prilično smanjio u poslednjih godinu dana, toliko da, ako uzmemo da je Kapelo u pravu, Konte može da bude dodatna vrednost Intera da skine sa trona Staru damu.

Neugodni treći takmac u trci za naslov prvaka bi mogao da bude Napoli. Rino Gatuzo se nalazi na prekretnici trenerske karijere: ili će krenuti stopama prethodnika i uzora Karla Ančelotija ili bi njegova trenerska putanja mogla sledi Montelinu parabolu. U slučaju da Kalidu Kulibali ostane u gradu podno Vezuva i da Napoli pronađe adekvatno rešenje za poziciju levog beka, Juve i Inter će morati ozbiljno da obrate pažnju na Napoletance.

 

 

 

Borba za Ligu šampiona, odnosno za treće i četvrto mesto, će pored imati Napolija još dva ozbiljna kandidata, barem na startu šampionata: Atalantu i Milan. U Bergamu su sačuvali kostur tima i zaradili lepotu od 65.000.000 evra (40.000.000 za Dejana Kuluševskog, 25.000.000 za Timotija Kastanja). U sportu je najteže ponoviti se, pogotovo za tzv. provincijske klubove, a Boginja je u poslednje četiri godine konstantno u vrhu Serije A (dva treća, jedno četvrto i sedmo mesto). Veliko pojačanje će svakako biti Josip Iličić koji je prebrodio najtežu životnu krizu.

FC Atalanta - Valencia, FK Atlanta Valensija

Foto: Tanjug/AP

Milanov projekat koji bi mogli nazvati “starac Ibra i 20 mladih hajduka” dobija sve više simpatizera, a njih će biti još više ukoliko Paolo Maldini kompletira listu pojačanja Rosonera sa Nikolom Milenkovićem u odbrani. Naravno, ostaje da visi kao “Damoklov mač”, više puta ponovljeni životni skript Stefana Piolija: prva sezona dobra, čak odlična, druga, na istoj klupi, loša ili katastrofalna.

Rimski klubovi su velike nepoznanice. Odnosi između predsednika Klaudija Lotita i trenera Simonea Inzagija su sve napetiji. Strateg Nebeskoplavih nije zadovoljan pojačanjima za sledeću sezonu u kojoj će njegov tim, posle 13 godina igrati i Ligu šampiona  i veliko je pitanje da li će u Formelu biti moguće kreirati pobedničku atmosferu iz perioda pre pandemije koronavirusa.

Roma je veliko gradilište. Dolazak novih vlasnika, familije Fridkin, nije rasplamsao velike strasti kojima je izuzetno sklon ambijent Đalorosih u Večnom gradu. Svi su odahnuli zbog odlaska Džejmsa Palote, ali je rasprostranjeno uverenje da je ovo još jedna prelazna sezona Rome.

U grupi timova koji bi mogli da budu velika iznenađenja i da se umešaju u borbu za mesto u Ligi Evrope kandiduju se Sasuolo, Bolonja i Fjorentina. Tim Roberta De Zerbija je ostao praktično isti u odnosu na prošlu godinu, ako bi sačuvali do kraja prelaznog roka i Manuela Lokatelija, Sasuolo je tim na koji se treba kladiti. Bolonja je konstruisala veoma solidan tim i našem Siniši Mihajloviću nedostaje samo jedan pravi centarfor da zaokruži sastav koji bi mogao da pomrsi račune tzv. velikim klubovima. Fjorentina ima sve adekvatne karte da se vrati na staze uspeha iz vremena kada je Čezare Prandeli vodio tim na “Artemio Frankiju”, međutim ozbiljan limit kluba iz Firence je trener Jakini. Bepe zna kako da uvede tim iz Serije B u Seriju A, da ga spasi ispadanja, ali nije nikada navigovao u evropskim vodama.

(1,95) FJORENTINA (3,50) TORINO (3,90)

Glavni kandidati za ispadanje su Specija i Krotone koji su se ovog leta popeli u Seriju A.  U vrtlogu borbe za opstanak bi vrlo lako mogli da završe Đenova, Parma, Verona i Torino. Vlasnik Đenove Enriko Preciozi ponovo je pretumbao sastav i doveo novog trenera (Rolando Maran), Parma je izgubila dva stuba odlične prethodne sezone: Dejana Kuluševskog i trenera Roberta D’Aversu. Verona je ostala bez kičme tima. Uz svo dužno poštovanje alternative za Amira Rahmanija, Maraša Kumbulu, Sofijana Amrabata i Matea Pesine ne ulivaju veliko poverenje tako da je Ivan Jurić pozvan da napravi još jedno čudo. Torino je bure baruta i samo je pitanje vremena kad će eksploirati. Marko Đampaolo je poznat kao trener koji počinje sezone kao dizel: u Milanu nisu imali strpljenja da ga sačekaju, pitanje je da li će imati i u Torinu.

Cristiano Ronaldo, Kristijano Ronaldo

Foto: Tanjug/AP

JUVENTUS

Stara dama je počela proces podmlađivanja tima i popravaljanja finansijske slike budući da su i prošlu sezonu završili sa minusom od 71.000.000 evra. Hazarderski potez sa poveravanjem prvog tima apsolutnom debitantu Adrei Pirlu je najbolji pokazatelj o finansijskim (ne)prilikama Stare dame. Redove Juvea su dosada napustili Gonzalo Iguain, Miralem Pjanić, Sami Kedira i Blez Matuidi, a na njihova mesta su došli Artur, Kuluševski i Veston Mekeni, a samo se čeka i Edin Džeko. Mišljenja su podeljena oko toga da li je Juve jači ili slabiji u odnosu na prethodnu godinu.

Na ruku Andree Pirla ide nekoliko okolnosti. Prva je povratak Đorđa Kjelinija posle teške povrede, a Matijs De Liht je akumulirao dragoceno iskustvo u Seriji A, baš kao i Aron Remzi i Adrijen Rabio. Dolazak Džeka, imajući u vidu Iguainovu formu iz poslednje sezone, predstavlja veliko pojačanje za Bjakonere, tim pre što je u zamislima Pirla, Edin idealan partner Kristijana Ronalda.

Udarna snaga Juvea će i dalje biti Kristijano Ronaldo. Vojćeh Ščešnji na golu predstavlja sigurnost baš kao i sastav centralnih bekova. Paulo Dibala ostaje igrač koji pravi razliku kada je raspoložen. Od promene formacijske postavke iz 4-3-3 u 3-5-2 ili 3-4-2-1 bi najviše trebalo da profitiraju Huan Kvadrado i Aleks Sandro, pogotovo Brazilac koji je imao prilično veliki broj kikseva u ulozi klasičnog levog beka.

(1,33)  JUVENTUS (5,40) ROMA (8,50)

Slabe tačka Juvea ostaje sredina terena. Rabio, Remzi, Artur, Rodrigo Bentankur, Mekeni nisu na visini kvaliteta kojim raspolažu najveći italijanski i evropski klubovi.

Najveće iznenađenje u timu Juvea bi trebalo da bude Dejan Kuluševski. Mladi Makedonac sa švedskim pasošem je očarao sve u Kontinasi u prethodnih mesec dana. Ako je neko vrteo glavom zbog potrošenih 40.000.000 evra prošlog januara, danas svi trljaju ruke i spremni su da se opklade da je Stara dama dobila budućeg velikog fudbalskog asa.

JUVENTUS 3-4-2-1: ŠČEŠNJI; BONUČI, DE LIHT, KJELINI; KVADRADO, ARTUR, MEKENI, ALEKS SANDRO; KULUŠEVSKI (DIBALA) RONALDO; DŽEKO

Aleksandar Kolarov, FK Inter

Foto: Printscreen/FC Inter

INTER

“Radovi u toku”, mogao bi da bude naslov posvećen Interu jer će Nerazuri pretrepti najviše promena do petog oktobra i kraja prelaznog roka. Antonio Konte je napravio kostur tima u prethodnoj sezoni, ali je nepohodno da složi još nekoliko kockica da bi formirao svoju “armadu” za juriš na titulu. Usled zavrtanja finansijske slavine u Nankinu, generalni direktor Bepe Marota i sportski direktor Pjero Auzilio su primorani da odrade veliki posao oko prodaje viška igrača Nerazura. Nije samo neophodno da brojčano skrešu tim, već i da smanje ukupan iznos izdataka za plate fudbalera koji je dostigao cifru od 200.000.000 evra.

Spisak igrača za koje nema više mesta u Apijano Đentileu je podugačak: od Urugvajaca Dijega Godina i Matea Vesina preko Hrvata Ivana Perišića i Marcela Brozovića, do Belgijanca Rađe Najngolana i Italijana Antonija Kandreve, Andree Ranokje, da ne govorimo Dalbertu, Žoau Mariju, Kvadu Asamoi.

Konte je uveren da je slaba karika njegovog tima srednji red i zato želi pošto-poto da dovede Artura Vidala, N’Golo Kantea i jednog spoljnog veznog levog igrača (Emerson Palmijeri). Brozović nema štofa za režisera igre tima koji pretenduje da osvoji skudeto i ostavi trag u Ligi šampiona.  Italijanski stručnjak takođe smatra da se sa kombinacijom mladih i iskusnih fudbalera osvajaju trofeji i zbog toga insistira na harizmatičnim fudbalerima poput Aleksandra Kolarova i Vidala.

(2,05) SASUOLO (3,50) KALJARI (3,60)

U novoj sezoni, osim napadačkom tandema Lautaro Martinez Romelu Lukaku i besprekornosti Samira Handanovića i Stefana De Fraja u odbrani, Konte će imati sve boljeg i boljeg Nikoloa Barelu na sredini terena. Nije slučajno da je on jedini vezni igrač iz prošlogodišnjeg sastava koji ima siguran dres startera u novoj sezoni

Interovo iznenađenje će biti Ašraf Hakimi. U Italiji ne prate mnogo Bundesligu i nisu u potpunosti svesni kvaliteta Marokanca zahvaljujući kojem će Inter napraviti ogroman kvalitativni skok na desnom boku. Naš Aleksandar Kolarov bi takođe mogao da bude dobitno oružje, posebno iz prekida. U poslednje dve sezone u Seriji A Kolarov je postigao čak 15 golova, a može da igra kako u ulozi trećeg defanzivca tako i levog spoljnog veznog u formaciji 3-5-2.

INTER 3-5-2: HANDANOVIĆ; ŠKRINJAR, DE FRAJ, BASTONI (KOLAROV); HAKIMI, BARELA, BROZOVIĆ (KANTE), SENSI (VIDAL), JANG (EMERSON PALMIERI); LAUTARO MARTINEZ, LUKAKU.

Italy Soccer Serie A

Antonio Calanni

ATALANTA

Uprkos najavama o odlasku nekoliko ključnih igrača iz sastava Atalante koji je Boginji poklonio dva treća mesta u poslednja dva šampionata i četvrtfinale Lige šampiona, ostali su svi igrači, osim Kastanja. Štaviše dodao se Rus Aleksej Mirančuk, a Iličić se vratio u Zingoniju oran da se oduži za svu ljuba i razumevanje koje je dobio od ljudi iz Bergama u njegovom najtežem životnom periodu.

Boginja je osim ruskog asa iz Lokomotive dovela i Kristijana Romera koji je pojačao defanzivnu liniju i što je najvažnije Duvan Zapata, Robin Gosens, Pjerluiđi Golini i Papu Gomez su odoleli sirenama i novcima koji su im se nudili na drugim fudbalskim meridijanima. Takođe, sa Mirančukom i Romerom, Atalanta je produžila, kako se to u žargonu kaže, i klupu, odnosno broj kvalitetnih fubdalera na raspolaganju. Detalj veoma važan za timove koji igraju na tri fronta u sezoni.

Slaba tačka Atalante je ujedno i njeno najjače oružje: igra na celom terenu “jedan na jedan” je dvosekli mač. Kada si u ponoj fizičkoj formi donosi prestižne rezultate, ali isto tako može da se vrati kao bumerang ako kondicija igrača nije vrhunska. Pojedini fudbalski komentatori smatraju da Atalanta već dve godine trči kao niko u Seriji A i da je pad neizbežan, fiziološki, budući da su na terenu, više-manje, isti fudbaleri.

 

 

 

Papu Gomez i Iličić i pored toga što su zagazili dobro u četvrtu deceniju života ostaju alfa i omega Atalante Đan Pjera Gasperinija. Luis Murijel je najbolji i najefikasniji 12 igrač u Evropi, a Gosens i Hans Hatebor garantuju mlazni pogon na bokovima.

Iznenađenje Atalante bi mogao da bude Matija Kaldara. Italijanski defanzivac je uspešno prebrodio negativne epizode u Juventusu i Milanu i čini se da je na dobrom putu da postane ono što su mu svi predviđali pre par godina: jedan od najboljih italijanskih centralnih bekova.

ATALANTA 3-4-2-1: GOLINI; TOLOI, KALDARA, ROMERO; HATEBOR, DE RON, FROJLER, GUSENS; ILIČIĆ (PAŠALIĆ), GOMEZ; ZAPATA.

Juventus, Lacio

Foto: Tanjug-AP

LACIO

Lacio je velika nepoznanice Serije A za sledeću sezonu. Razlika između narativa predsednika Lotita i njegovih očekivanja sa zahtevima i raspoloženjem trenera Simonea Inzagija je sve dublja i očiglednija. Za utehu navijačima Lacija je da su dvojica bili u sličnim relacijama i prethodne sezone. Postao je antologijski video snimak Lotita u Kortini D’Ampeco kako preko telefona prekorava Inzagija što se stalno žali da neće da mu dovede pojačanja koja traži.

Predsednik Lotito je uveren da je on uradio odlično svoj posao: potrošio je 40.000.000 evra na nove igrače, doveo je iskusnog golmana (Pepea Rejnu) i  pouzdane igrače Gonzala Eskalantea (vezna linija) Mohameda Faresa (spoljni vezni) i Vedata Murićija (napadač). Problem je što je Inzagi među prioritetima stavio jednog ili dvojicu defanzivaca i alternativu za Lukaša Lejvu koja bi bila na visini kvaliteta Brazilca. Ništa od toga, za sada, Lotito i Igli Tare nisu ispunili. Štaviše, Lacio zamalo nije ostao i bez komandanta odbrane Frančeska Ačerbija pošto je gazda Lacija na jedvite jade pristao da mu poveća platu na 2.500.000 evra.

Rukovodstvo rimskog kluba je uvereno da su oni napravili već veliki posao sa zadržavanjem četvorice tenora: Sergeja Milinković Savića, Luisa Alberta, Hoakima Korea i Čira Imobilea. Inzagi je ubeđen da je za Ligu šampiona i Seriju A potrebno još par kvalitetnih igrača. Nije mnogo pomoglo šefu struke Lacija što je podvlačio da su izašli iz trke za skudeto prošlog leta upravo zato što nisu imali adekvatne zamene za startere.

LACIO U TOP 4 – KVOTA 2,60

Slaba tačka Lacija ostaju golman i kratka klupa. Rimski klub će i u novoj sezoni kada se vidi startna postava biti među najjačima. Međutim kada se baci pogled na rezerve daleko će zaostajati za takmacima. Povrede su zaobišle Inzagijeve momke u prvom delu prošle sezone, pre pandemije, i bili su na bod od Juvea na tabeli, kada su počeli da se povređuju fudbaleri Nebeskoplavih u junu i julu prvo mesto je počelo da se udaljava.

Vezna linija Milinković Lejva Luis Alberto je među najjačima u Seriji A, ako ne i najbolja, a Imobile je u poslednje četiri sezone postigao čak 103 gola u prvenstvu.

Iznenađenje bi mogao da bude u pozitivnom ali i u negativnom smislu Vedat Murići. Bivši centarfor Fenerbahčea je najskuplje plaćeni fudbaler posle Zaratea u Lotitovoj eri na čelu Lacija i biće zanimljivo videti da li će i kako reagovati dvojac Tare – Lotito ako ga Inzagi ostavi na klupi u prvom delu sezone.

LACIO 3-5-2: STRAKOŠA; LUIZ FELIPE, AČERBI, RADU; LACARI, MILINKOVIĆ, LEJVA, LUIS ALBERTO, FARES; KOREA, IMOBILE.

Milan Roma, utakmica

Edin Džeko je napustio klub Foto: Tanjug/AP

ROMA

Vučica je promenila vlasnika i kapitena u novoj sezoni. Pored Džejmsa Palote, Romu su napustili senatori Edin Džeko, Aleksandar Kolarov, Kris Smoling dok se Nikolo Zaniolo povredio i propustiće celu sezonu. Pesimisti bi rekli da su najbolji igrači Đalorosih, uz Žordana Veretua, iz prošle sezone otišli.

Nove gazde rimskog kluba tata Dan Fridkin i sin Rajan su se predstavili sa dva pojačanja koja ukazuju na putu kojim će ići njihova Roma: Kumbula i Arkadijuš Milik (čeka se samo promocija). Paralelno generalni direktor Gvido Fjenga i njegovi saradnici su se pokazali kao veoma uspešni prodavci: Roma je od prodaje Džeka, Patrika Šika i Džengiza Undera inkasirala čak 70.000.000 evra.

Paolo Fonseka nema stopostotno poverenje novog menadžmenta Rome. Moglo bi se reći da je Portugalac ostao na klupi više zbog vremenskog tesnaca između dve sezone nego na osnovu zasluga. Nema sumnje da je aktuelna Roma slabija u odnosu na onu iz prethodne godine, ali je zato Fonseka iskusniji za godinu dana i u novu sezonu ulazi sa veoma solidnim bagažom akumuliranog znanja iz prethodnog šampionata.

(3,90) VERONA (3,50) ROMA (1,95)

Za Romu će biti veliki hendikep izostanak Zaniola, ali još više će se osetiti nedostatak Smolinga, to jest defanzivca njegovih karakteristika i iskustva. Defanzivna linija Đaloorosih je prilično perspektivna - Kumbula, Đanluka Mančini, Rožer Ibanjez, u proseku imaju malo više od 22 godine – problem je što u Rimu, po pravilu, nemaju mnogo strpljenja da prate fudbalere u njihovom sazrevanju. Nije tajna ni da je Roma želela da proda Pau Lopeza i angažuje novog golmana, ali na tržištu niko nije želeo da plati 20 i kusur miliona za španskog golmana.

Najviše se očekuje od novog kapitena Lorenca Pelegrinija. Mladi Rimljanin bi trebalo da nastavi zlatnu liniju “domaćih” kapitena: Toti, De Rosi, Florenci. Sa odlaskom Džeka u napadu bi trebalo da preuzme veđu odgovonost Henrih Mhitarjan, dok će ovo biti poslednja šansa za Patrika Klajverta da zaslužuje da nosi dres Rome. To isto važi za Leonarda Spinacolu i Rika Karsdorpa koji je odbio da se preseli u Đenovu jer veruje da je igrač dostojan Đalorosih.

Iznenađenje bi mogao da bude Milik. Poljak stiže u zrele godine i konačno će imati status sigurnog startera pošto neće imati konkurenciju kao u Napoliju ili poljskoj reprezentaciji. Biće interesatno videti i da li će Pedro imati drugu mladost u Rimu.

ROMA 3-4-2-1: PAU LOPEZ; MANČINI, IBANJEZ, KUMBULA; KARSDORP, DIJAVARA, VERETU, SPINACOLA; MHITARJAN, PELEGRINI; MILIK.

Sandro Tonali

Foto: Guliver/Paolo Rattini/Getty Images

MILAN

Dolazak Sandra Tonalija raspalio je veliki optimizam u ambijentu Rosonerih. Posle dugo vremena Milan je uspeo da izađe kao pobednik u trci za jednog mladog i perpsektivnog fudbalera sa velikim italijanskim klubovima. Čitava kampanja pojačanja Paola Maldinija je na tragu smernica familije Eliot i Ivana Gazidisa, naravno uz izuzetak Zlatana Ibrahimovića: formiranje mladog i perspektivnog tima.

Za Piolija je ostanak Ibrahimovića bio fundamentalan. Zlatan je neka vrsta “osiguravajuće polise” za itallijanskog stručnjaka. Više puta su se verifikovali u karijeri Piolija momenti kada nije uspevao da dotakne prave žice svojih fudbalera i da napravi zaokret kada kola krenu nizbrdo. U tom kontekstu je prisustvo Ibrahimovića od presudnog značaja. Indikativno je da svi, od Piolija do igrača, ističu da sa Ibrom u Milanelu svi odrađuju bolje treninge i pružaju bolje partije na terenu. Drugim rečima Ibra će biti produžena ruka Piolija na terenu i u svlačionici.

Kormilar Rosonera veruje da njegovom timu nedostaje još samo jedan defanzivac i to ne bilo koji, već sa imenom i prezimenom: Nikola Milenković. Sa tandemom RomanjoliMilenković, Milan bi imao par centralnih bekova za berićetnu budućnost. Još ako im dodamo jednako mlade bekove, Davidea Kalabriju, Andreu Kontija i Tea Ernandeza i golmana Đanluiđija Donarumu (ako Mino Rajola dozvoli da ostane) eto bedema Rosonera za sledeću deceniju.

(1,60) MILAN (4,00) BOLONJA (5,70)

Tonali neće imati lak zadatak da izbaci Ismaeal Benasera i Franka Kesija iz prvog tima Milana, baš kao što ni Braim Dijaz neće imati zagarantovano mesto u triju iza leđa Zlatana Ibrahimovića. Ante Rebić, Samu Kastijeho i posebno Hakan Čalhanoglu su eksponencijalno napredovali od dolaska Šveđanina.

Povoljna okolnost za Rosonere je i to što oni ulaze u ovu sezonu neoptrerećeni imperativima, tako da njihova mladosta pod liderskom palicom Ibrahimovića može da se razigra i vrati Milan u Ligu šampiona posle sedam godina.

MILAN 4-2-3-1: DONARUMA; KONTI, KJAER (MILENKOVIĆ), ROMANJOLI, ERNANDEZ; KESI, BENASER; KASTILJEHO, ČALHANOGLU, REBIĆ; IBRAHIMOVIĆ.

Đenaro Gatuzo

Foto: Tanjug/AP

NAPOLI

Najveće iznenađenje predstojećeg šampionata bi mogao da bude Napoli. Rino Gatuzo ima sve regularne karte da zaseni prethodnike na klupi Napoletanaca, od Valtera Macarija i Rafe Beniteza do Mauricija Sarija i Karla Ančelotija. Naravno, pričamo o epohi Aurelija De Laurentisa, neračunajući Ferlainovu i Maradoninu.

Napoli nije samo doveo najskuplje pojačanja ovog leta u Italiju – Viktor Osimen, plaćen 80.000.000. evra – već je na vrlo inteligentan način kompletirao smenu generacije uz podmlađivanje tima. Ne preteruje se kada se konstatuje da Napoli ima možda i najkompetentniju listu od 25 igrača na raspolaganju trenera. Jedina slaba tačka Napoletanaca je pozicija levog beka.

Gatuzo ima dva odlična golmana, Aleks Meret i David Ospina, četiri vrhunska centralna beka (Kostas Manolas, Kalidu Kulibali, Amir Rahmani, Nikola Maksimović), petoricu pouzdanih i maštovitih veznih igrača (Fabijan Ruiz, Dijego Deme, Pjotr Zjelinski, Elif Elmas, Stanislav Lobotka), a napad je šlag na torti sa Osimenom, Lorencom Insinjeom, Drisom Mertensom, Irvingom Lozanom, Andreom Petanjom i Mateom Politanom.

(5,10) PARMA (3,70) NAPOLI (1,70)

Najveća prepreka Napolija je njegov “vulkanski” i pitoreskni gazda Aurelio De Laurentis. Krah u prethodnoj sezoni je bio posledica haotičnog upravljanja kluba familije De Laurentis koji je Gatuzo na volšeban način u 2020. pretvorio čak u uspešnu, osvojivši Kup Italije. Što se bude manje čuo i video De Laurentis to će biti bolje za Gatuza i njegove momke.

Najjača strana Napolija je napad i ako Gatuzo bude uspeo da ukomponuje i zatim pravilno dozira minutažu šestorice napadača, eto Napolija u vrhu tabele Serije A. Naravno, šanse Napoletanaca dodatnu rastu ako Kalidu Kulibali i ovog leta ipak ostane u Kastel Volturnu i proba da osvoji titulu prvaka Italije.

NAPOLI 4-3-3: OSPINA; DI LORENCO, MANOLAS, KULIBALI, MARIO RUI; FABIAN RUIZ, DEME, ZJELINSKI; MERTENS (POLITANO), OSIMHEN, INSINJE.

NAŠA PROGNOZA KONAČNE TABELE SERIJE A U SEZONI 2020/2021

INTER

2. JUVENTUS

3. NAPOLI

4. ATALANTA

5. MILAN

6. SASUOLO

7. ROMA

8. LACIO

9. BOLONJA

10. FIORENTINA

11. KALJARI

12. SAMPDORIJA

13 .UDINEZE

14. VERONA

15. BENEVENTO

16. ĐENOVA

17. PARMA

18. TORINO

19. KROTONE

20. SPECIJA

PET TIMOVA PROMENILO TRENERE

Anrea Pirlo i Vinčenco Italijano će biti jedini debitanti na klupama timova u Seriji A. Za trenera Juventusa reč je o apsolutnom debiju dok je Italijano u poslednje dve godine uveo Trapani iz Serije C u Seriju B dok je sa Specijom stigao i do elitnog prvoligaškog društva. Osim Stare dame koja je zamenila Sarija sa Pirlom sa novim trenerima u sledeću sezonu ulaze Torino (Marko Đampaolo), Kaljari (Euzebio Di Frančesko), Parma (Fabio Liverani) i Đenova (Rolando Maran).

Međutim, ako uporedimo klupe timova iz istog perioda prošle godine, zaključuje se da su samo sedmorica i dalje na istom radnom mestu: Konte (Inter), Gasperini (Atalanta) Inzagi (Lacio), Fonseka (Roma), De Zerbi (Sasuolo), Mihajlović (Bolonja) Jurić (Verona).

Juventus, Lacio

Foto: Tanjug-AP

SRBI U SERIJI A

U novoj sezoni Kalča imaćemo 13 srpskih fudbalera, redom su to: Aleksandar Kolarov i Filip Stanković (Inter), Sergej Milinković Savić (Lacio),  Nikola Maksimović (Napoli), Filip Đuričić (Sasuolo),  Nikola Milenković i Dušan Vlahović (Fjorentina), Saša Lukić (Torino), Ivan Radovanović (Đenova), Darko Lazović i Ivan Ilić (Verona) Miloš Vulić (Krotone),  Boris Radunović (Atalanta).

Nikola Maksimović, Nikola Milenković i Dušan Vlahović bi mogli da promene klubove do kraja prelaznog roka dok će Miloš Vulić i Ivan Ilić imati prva iskustva u Seriji A. Ilić je uvršten u grupu mladih igrača koji bi mogli da budu otkrića u novoj sezoni. Naš mladi fudbaler će u Veroni imati veliku podršku u Darku Lazoviću na terenu, ali i u Ivanu Juriću na klupi koji je insistirao na njegovom dolasku.

(1,95) ĐENOVA (3,45) KROTONE (4,00)

Sergej Milinković ostaje najveća srpska zvezda na italijanskom fudbalskom nebu i lider Nebeskoplavih od čijih igara direknto zavisi ishod sledeće sezone. Uz asa Lacija standardno mesto u prvom timu će imati i Nikola Milenković, bez obzira da li će igrati u Fjorentini ili Milanu, kao i Darko Lazović, jedan od stubova Verone. Filip Đuričić se u drugom delu prethodne sezone nametnuo kao starter Sasuola i nema sumnje da će i početi novu fudbalsku godinu kao standardni prvotimac.

Status Nikole Maksimovića zavisi od toga da li će nastaviti karijeru u Napoliju i da li će Kulibali ostati u dresu Azura. Aleksandar Kolarov neće biti siguran prvotimac u dresu Intera, ali svi očekuje da odigra veliki broj utakmica. Radovanović se oporavio od teške povrede i nije teško zamisliti da postane jedan od stubova Maranovog tima, budući da je Ivan bio igrač od najvećeg poverenja novog trenera Đenove dok su zajedno bili u Kjevu. Saša LukićDušan Vlahović će morati dobro da se potrude da obezbede svoje mesto pod Suncem u Torinu i Firenci. Posebno Vlahović ako bude ostao u Fjorentini.

Golmani Radunović, Milinković i Stanković su prilično zatvoreni u svojim klubovima i za njih bi bilo najbolje da potraže alternative, kako bi mogli da imaju ozbiljniju minutažu.

Piše: Željko PANTELIĆ/Dopisnik MOZZART Sporta iz Rima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemogu

    19. septembar 2020 | 15:47

    Juveentusu ni prismrditi??!!Volio bih Atalanta da osvoji Calcio ali to je možda pa nemoguće??!!Ljudi sve se svodi vas naš cijeli život koliko para toliko muzike i nema tu na kraju neke filozofije??!!Juventus ima po 3 igrača kvalitetna na svakom polju plus omladinski pogon na za kupovima??!!

  • Vladan czbg

    19. septembar 2020 | 12:22

    1 juve 2 inter 3 atala 4 lazio 5 roma 6 milan

  • Zocky

    19. septembar 2020 | 09:54

    Vreme je da Milan bude gde mu je uvek bilo mesto, na vrhu Evrope, još godinu dve, sa Maldinijem na čelu. Može usput i kalčo pokloji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA