≫ 

Ko su braća Bajat s čijim klubom igra Partizan? Jednog hapsili sa Srbinom, vladaju iz senke Belgijom

Rival crno-belih u kvalifikacijama za Ligu Evrope “pod šapom” kontroverznih Iranaca, koji se pitaju za sve u tamošnjem fudbalu

  • 2
Mođi i Mehdi Bajat

Foto: Profimedia

Sećate li se velike afere, odnosno akcije Tužilaštva u Belgiji pod nazivom “Čiste ruke”, koja je pre skoro dve godine potresla tamošnji, ali i evropski fudbal, jer su na površinu izašle silne malverzacije u vezi sa transferima, nameštenim utakmicama, i u Francuskoj, Luksemburgu, Kipru, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji?

Izvedeno je 57 racija, uhapšene 44 osobe, među njima i dva najzvučnija imena – Srbin Dejan Veljković, poznati menadžer, i Mođi Bajat, siva eminencija belgijskog fudbala, nezvanični vlasnik Šarlroa i rođeni brat Mehdija Bajata, predsednika FS Belgije i direktora sutrašnjeg protivnika Partizana u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Neko bi rekao da se radi o belodanom sukobu interesa, retko očiglednom u svetu fudbala, ali istorija napretka braće Bajat na lestvici moći u belgijskom fudbalu nije od juče. Oni su svoju moć strpljivo gradili godinama i stigli do nivoa kada nijedan ozbiljniji transfer u Belgiji ne može da se realizuje, a da, makar iz senke, nema "amin" jednog od kontroverzne braće.

Od prodaje voća do miliona u fudbalu

 

Mođi i Mehdi Bajat

Mođi Bajat (sa bradom levo na slici) i Mehdi Bajat pored njega u odelu s rukom na licu; Foto: Profimedia

Braća Bajat su rođena u Teheranu, ali su se već u ranom detinjstvu preselili u Ameriku, gde se stariji Mođi lečio o retke bolesti. Posle godinu dana usledila je nova selidba, i to na jug Francuske, u kojoj su braća Mođi i Mehdi, za početak, promenili imena, kako bi se brže uklopili u novu sredinu (Mođi je zvanično zaveden kao Arno Bajat).

Nekako u isto vreme, Mođi je počeo da se bavi fudbalom u Kanu, ali nije baš bio vičan, pa se okrenuo radu u kompaniji ujaka Abaza Bajata (Sunnyland France), koja se bavila preradom voća. Mlađi Mehdi je pak odlučio da studira i diplomirao je na Poslovnoj školi u Nici, ali je 2000. godine iznenada rešio da se vrati u rodni Iran, gde je proveo godinu dana. Na poziv starijeg brata se vratio u Francusku i priključio pomenutoj ujakovoj kompaniji u Parizu.

U međuvremenu, ujak Abaz je rešio da proširi delatnost, te je postao većinski akcionar fudbalskog kluba Šarlroa i priča se “zavrtela” u smeru koji će u godinama koje su usledile zapravo graditi mit o braći Bajat, vladarima belgijskog fudbala.

Naravno, usledio je poziv ujaka Abaza koji se ne odbija, pa je prvo Mođi ušao u fudbalske vode, pošto je 2003. godine postao deo rukovodstva fudbalskog kluba Šarlroa, a ubrzo i vlasnik, iako se to nigde zvanično nije pominjalo, niti se danas pominje.

Za sobom je povukao i brata Mehdija, koji je isprva bio u rukovodećem bordu, da bi kasnije avanzovao u jednog od direktora, a 2012. godine, pošto je ujak Abaz odlučio da proda akcije, postao praktično prvi čovek Šarlroa.

Sukob interesa

 

Dejan Veljković

Dejan Veljković koji je hapšen u istoj akciji "čiste ruke" u kojoj je uhapšen i Mođi Bajat; Foto: Profimedia/AFP

Brzo su se braća Bajat snašla u tom svetu, stekli kontakte i veze i postali jedni od najuticajnijih ljudi na tlu Belgije, uz našeg menadžera Dejana Veljkovića. 

Mođi se, iako nezvanično na čelu Šarlroa, uporedo bavio i poslom fudbalskog agenta, posredujući u transferima igrača u Belgiji, i to u direktnom sukobu interesa. Naime, sa pomenute pozicije čoveka koji se za sve pita u Šarlroa, posredovao je i u transferima brojnih fudbalera drugih klubova, naplaćujući "masne" provizije.

Sa druge strane, njihov klub Šarlroa je od prosečnog ligaša koji se bori za goli život došao u poziciju da se svake godine nalazi u plej-ofu za najviši plasman, a ove sezone je ubedljivo prvi na tabeli, bez poraza od početka takmičenja.

Tu nije kraj napretku, zvanično prvi čovek Šarlroa Mehdi Bajat je 2017. godine imenovan za potpredsednika tehničke komisije zadužene za nacionalni tim Belgije, da bi 2019. godine, uprkos hapšenju brata Mođija u pomenutoj velikoj aferi “Čiste ruke”, bio imenovan na funkciju predsednika Fudbalskog saveza Belgije, koju i sada obavlja.

Posle navedenih činjenica možemo samo da konstatujemo da srpski i belgijski fudbal očito imaju mnogo toga zajedničkog, bar što se loših stvari tiče, samo je na zapadu Evrope sve to mnogo lepše upakovano.

Podsetimo, meč Šarlroa - Partizan na programu je u četvrtak od 19.00 u Belgiji.

Video: Belgijanci u transu posle gola protiv Brazila

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džek

    23. septembar 2020 | 14:09

    Navikao je Partizan da igra protiv mafije

  • Maxx

    23. septembar 2020 | 13:50

    Jel to VEC ' PRIPREMATE TEREN' ZA SAOPSTENJE KAKO SU NAS ' POKRALI' , KAKO JE TO JOS JEDNA ' U NIZU ZAVERA' PROTIV PARTIZANA...!!?? AJMO 3W , PRIPREMITE NOVINARCICE ZA JOS JEDNU SRAMNU OBJAVU.!!! SAMO NEK JE VAMA DOBRO I LEPO , A STO MI NEMAMO POJMA I STO NAM JE KLUB U KANALU NEMA VEZE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA