≫ 

Tumbaković: Nije smak sveta ako ispadnemo od Norveške, normalno da ne možemo da uigramo novi sistem

Selektor Srbije odgovarao na pitanja novinara pred ključni meč za Orlove u baražu protiv Norveške

  • 53

Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković održao je konferenciju za novinare nakon saopštavanja spiska igrača na koje računa za predstojeći baraž duel polufinala za plasman na Evropsko prvenstvo, kao i za mečeve Lige Nacija protiv Mađarske i Turske.

Tumbaković ističe da je ovo po njegovom mišljenju spisak na kojem je najbolje što Srbija u ovom momentu ima, da su se igrači detaljno pratili i da su u skladu sa tim debitantske pozive dobili Mihajlo Ristić i golman Bazela Đorđe Nikolić.

- Prišli smo oktobarskom okupljanju, čekaju nas tri najvažnije utakmice, prva od tih je najbitnija, pokušaćemo da stignemo do cilja, napravili smo spisak da dođemo rezultatski do tih rezultata koje smo zacrtali još pre godinu dana. Skauting služba i ja imamo detaljan pristup, nije iznenađenje što su tu i Đorđe Nikolić i Mihajlo Ristić.

- Ristića pratimo već godinu dana, igrao je promenljivo prošle sezone, a njegova igra u poslendnje i pozicija na kojoj igra, ukazali su nam da je vreme da ga pozovemo. Kroz septembarske mečeve smo odlučili da igrao sa trojicom pozadi, on igra na toj poziciji u svom klubu i zato je bila preporuka da bude ovde. Da li će debitovati on ili Nikolić, zavisi od zahteva samog meča.

Tumaković ističe da neće menjati formaciju koju je isprobao tokom septembra, kao i da je nemoguće da se ona potpuno uigra do Norveške.

- Malo je usko stručno pitanje, preko svake konferencije pokušavam da te sisteme prevedem u raspored igrača na terenu. U datom trenutku od igrača kojima raspolažem, mi pravimo i taj sistem. Da li možemo da se uigramo do Norveške? Naravno da ne možemo. Bićemo tu zajedno 7 dana, daj Bože da možemo jedan trening da napravimo onako kako hoćemo da nas niko ne ometa. Svi ostali treninzi su vezani za ono što se radi pre i posle utakmice, za opravak.

- Naša skauting služba i ja formiramo način igre na osnovu onoga što naši timovi igraju u svojim ligama. Nemamo desnog beka, ali i to je razlog zašto smo se opredelili za ovaj sistem. To je razlog zašto su trojica u defanzivni. Da li možemo da se uigramo, ne možemo, ali možemo da pratimo to što oni rade, da kroz video zapise i pokazivanje, učinimo da budu najbolji kada bude bilo potrebno.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbalska reprezentacija Rusije, Liga nacije Startna postava Srbije za meč protiv Rusije; Foto: Mikhail Shapaev / The Football Union of Russia

Upitan je o formi Norveške, koja je imala dva različita lica u mečevima protiv Severne Irske koju su pobedili na gostovanju sa 5:1, kao i u duelu protiv Austrije koja ih je porazila sa 2:1 u Oslu.

- Norveška u te dve utakmice je igrala bez Odegarda i Džona Hou Setera iz Kine, izuzev njih igrali su oni koji su igrali sve utakmice prethodno. Svi timovi koji imaju igrače koji igraju u inostranim klubovima imaju isti problem, igrači su različito ulazili u proces, kada smo pravili analizu naših igrača, nisu imali ni dva treninga, isto je i za Norvešku, nije realan ni njihov duel protiv Austrije, ni protiv Iraca.

- Njihova prednost je kompaktnost, disciplina u igri, borbenost i grupa igrača koja je eskalirala svojim kvalitetom, naišla je generacija koja je kvalitetna, ona spada u najkvalitetnije generacije koje je Norveška imala u poslednjih nekoliko godina. Pitanje je da li i mi treba da uđemo disciplinovano i borbeno? Naravno! Ali treba i da igramo na neki naš kvalitet koji sad neću otkrivati.

Selektor ističe da nema nikakvog pritiska i da će se fudbal igrati i posle Norveške.

- Nema pritiska, ja spadam u kategoriju iskusnijih trenera koji su svašta prošli, ovo je samo prva utakmica koja je najvažnija. Treba da pobedimo Norvešku, ali nije ona presudna, imamo i meč posle. Neće biti smak sveta ako ne pobedimo, ali učinićemo sve da do toga dođemo - zaključio je selektor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naj

    24. septembar 2020 | 13:11

    Pa smak sveta bi bio da prodjemo Norvezane!

  • sims

    24. septembar 2020 | 13:16

    Ovaj nas sprema na Poraz,da lakše svarimo.

  • I

    24. septembar 2020 | 13:50

    To je taj stav! Tako se ulazi u utakmicu :D Sad mi ono "gromada" i ne zvuci tako lose i smesno kad cujemo ovu predaju bez ispaljenog metka... Necu vala ni da vas gledam vise, niste vredni mojih zivaca, ne zasluzujete paznju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA