Kako će se na Marakani rešiti finansijska kriza zbog ispadanja iz LŠ i šta će biti s platama igrača?

Pred crveno-belima je nova runda teških pregovora

  • 75
Fk Čukarički, Fk Crvena Zvezda Foto: Nikola Tomić

Oblak finansijske neizvesnosti nadvio se nad Marakanom posle ispadanja Zvezde od Omonije, koji će morati da se rešava narednih dana, kako bi klub mogao nesmetano da funkcioniše.

Koliko je taj meč bio ključan, Telegraf je pisao danima pre meča na Kipru, jer je samo prolaz protiv Omonije donosio sigurnih 8.4 miliona evra od UEFA, a taj novac ne bi bio konačan, jer bi postojala šansa da se igra Liga šampiona i da se u direktnom duelu sa Olimpijakosom dođe do garantovanih 20 miliona evra.

Ovako, igrači i Dejan Stanković su propustili šansu da se domognu velikog novca i sasvim sigurno netaknutih plata. Ovako, Zvezda sada ima priliku da igra za "utešnu nagradu" meč plej-ofa Lige Evrope.

Ali, nagrada u slučaju ulaska u Ligu Evrope znatno je manja kada se ide iz plej-ofa za LE, nego u slučaju ispadanja iz plej-ofa za Ligu šampiona. Na primer, ukoliko Omonija ispadne iz plej-ofa LŠ, dobiće 5.000.000 evra kao bonus što igra plej-of Lige šampiona, plus 2.920.000 evra za ulazak u grupnu fazu. Ako zvezda prođe Ararat, dobiće samo 2.920.000 evra za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope.

I taj novac je preko potreban crveno-belima, ali nije dovoljan da se servisiraju sve obaveze i igrački kadar koji je krojen za budžet koji predviđa velike transfere ili igranje Lige šampiona.

Pošto je tržište transfera doživelo krah zbog korona virusa, ako izuzmemo nekoliko najbogatijih klubova i njihove vlasnike, na koje se kriza nije toliko odrazila, Zvezda je izgubila jedan od osnovnih izvora prihoda. I ovo je prodala ili će prodati, uglavnom je morala da uloži u nova pojačanja poput Kataija, Kange, Falčinelija, Spiridonovića... Jesu svi oni došli bez obeštećenja, ali imaju i velike plate.

Gelor Kanga, Crvena zvezda, fudbal, Marakana Gelor Kanga; Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Zvezda je igrala na kartu Lige šampiona i izgubila, sada mora da se okrene alternativnim rešenjima.

Čelnici Zvezde Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela, kao i trener Dejan Stanković, prvi su pristali da smanje sebi platu za 50 odsto, svesni da punu platu sebi neće biti u stanju da isplate usled smanjenja priliva i budžeta.

Ali, da bi se kriza prebrodila, jedino rešenje jeste da se Zvezda oslobodi najvećih plata među fudbalerima, a u skladu sa tim se najavljuju i transferi Bena, Boaćija, Degeneka i Garsije do kraja prelaznog roka, kao i da ostali igrači koji ostanu, a imaju najveća primanja, prihvate značajno smanjenje.

Verovatno će ishod meča protiv Ararata uticati na to koliki će biti procenat smanjenja, jer ukoliko Zvezda prođe u Ligu Evrope, za šta je i favorit, procenat smanjenja plata će verovatno biti manji od onog koji bi usledio da se ispadne iz Evrope.

U svakom slučaju, pred igračima Zvezde su novi teški pregovori sa čelnicima za novo smanjenje plate. Oni su prihvatili prvo smanjenje u periodu najveće korona krize i karantina, kada je fudbal stao na tri meseca.

- Nije to obaranje ruku između igrača i kluba, predočićemo im koji je maksimum što može da se plati da se ne uruši Zvezda kao sistem. Neće biti mnogo prostora za razgovor, varijanta je uzmi ili ostavi - rekao je u aprilu Zvezdan Terzić, a ništa se drastično ne menja ni ovoga puta.

Crvena zvezda Tirana Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela; Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Igrači su protiv Omonije propustili priliku da se izbore za svoja sigurna primanja. Sada moraju da se suoče sa očekivanim smanjenjem, kao što su nagrađivani prethodnih godina za ulazak u Ligu šampiona, kada su dobili velike premije, ali i revizije ugovora koji su pojačani usled plasmana u grupnu fazu Lige šampiona dve godine uzastopno.

Rukovodstvo Zvezde kao aduta u rukvavu za pregovore ima postupak igrača Reala, koji su se nakon osvajanja titule u Španiji odrekli premija na čelu sa kapitenom Serhiom Ramosom, pa je Real uštedeo 25 miliona evra i imao ozbiljnu uštedu u klupskoj kasi.

Ukoliko igrači crveno-belih ne pokažu dobru volju, opcija za rukovodstvo Zvezde jeste da kao argument iznesu pravilnik FIFA, član 46 a, u kojem se navodi da u slučaju nastupanja više sile, tokom trajanja ugovora između igrača i kluba, igrač ne može da raskinue ugovor, ako je klub tokom trajanja viđe sile jednostranom odlukom izmenio odredbe ugovora vezane za smanjenje plate.

Ono što Zvezdi ovde može da bude problematično, jesu ugovori novajlija, jer oni koji su dovedeni ovog leta, ne potpadaju pod uticaj Pravilnika FIFA, jer su dovedeni u vreme kada je bilo poznato da vlada pandemija. Dakle, Katai, Kanga, Spiridonović i Falčineli, bi trebalo da su osigurani od eventualnog smanjenja plata, dok će ostali morati da prihvate rezenje troškova.

Milan Borjan Milan Borjan će kao kapiten imati teške pregovore i sa upravom, ali i sa saigračima u svlačionici; Foto: Marko Jovanović

Nema sumnje, eventualni trijumf protiv Ararata će možda da ublaži krizu i daće Zvezdi mogućnost da "prodiše" finansijski, ali to neće biti dovoljno da se reše finansijske obaveze prema skupom igračkom kadru, pa je jedino rešenje da fudbaleri pristanu na smanjenje plata, ili da Zvezda s njima raskida ugovore.

Očekuju nas sigurno ključni i burni dani na Marakani do rešenja ovog problema...

Video: Pogledajte kako je Zvezda ispala iz Lige šampiona na penale protiv Omonije

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rm

    25. septembar 2020 | 13:20

    Dve ls za redom i kukaju... pa gde su te pare? Ja mislio pfc ima najgoru upravu

  • zeljko

    25. septembar 2020 | 12:51

    Kako igraju nisu zasluzili ni 500 eura platu

  • Majo

    25. septembar 2020 | 11:30

    Zvezda da dobije 300miliona evra bili bi duzni50miliona,terza napolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA