Zvezda ide u Jerevan, a niko nije hteo u Beograd: Sećanje na 8 "domaćinstava" i otet evropski pehar

Zvezda je sve mečeve Lige šampiona u sezoni 1991-1992. igrala na strani. Uz to, pamte se još neki prilično gorki momenti kada rivali nisu hteli da igraju u Jugoslaviji, odnosno Srbiji

  • 28
Delije u Bukureštu, gde je Zvezda dočekala Lion

Foto: MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde otputovaće u Jerevan na meč plej-ofa za Ligu Evrope, protiv Ararata, što je izazvalo oduševljenje Jermena. Zvezda će učiniti ono što mnogi nisu hteli kada je situacija bila suprotna i kada je u Srbiji bila loša situacija.

To je povod da se podsetimo svih mečeva koji su se odigrali u istoriji kluba još od 1991. godine do 2000, kada je Zvezda u mnogo situacija morala da čeka rivale u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj ili čak Austriji!

Superkup Evrope iz 1991. godine izaziva posebno gorko sećanje. Zvezda je gostovala Mančester junajtedu i izgubila sa 1:0, a tada se čak i slavni ser Aleks Ferguson čudio kako je engleski klub došao do pobede.

Dejan Savićević odigrao je meč snova, stvorio sijaset šansi Darku Pančevu, ali se Zvezda ispromašivala i popravnog nije bilo. Superkup se tada igrao na dve utakmice, ali su Englezi odbili da dođu u Beograd zbog rata, iako sam Beograd nije bio ugrožen.

Ipak, UEFA je prihvatila zahtev Engleza i revanša nije bilo.

Već u sezoni 1991-1992, kada je Zvezda branila titulu prvaka Evrope, svi su se mečevi igrali u inostranstvu. Portadaun i Apolon Limasol su pobeđeni sa 4:0 i 3:1 u Segedinu, onda su usledile utakmice sa Anderlehtom, Sampdorijom i Panatinaikosom na drugim lokacijama - Belgijanci su pobeđeni u Budimpešti sa 3:2, Panatinaikos u Sofiji sa 1:0, a koban je bio poraz od Sampdorije sa 3:1, takođe u prestonici Bugarske.

Sampdorija je tada kao prva u grupi, u novom sistemu takmičenja, došla do finala sa Barselonom. Za šansom i dalje žale igrači Zvezde koji su nosili dres kluba 1992, smatrajući da bi sve bilo drugačije da je tada jaku Sampdoriju Zvezda dočekala u grotlu Marakane.

Nakon te sezone, Zvezda je protiv Liona u sezoni 1998-1999 igrala u Rumuniji i izgubila sa 1:2, a naredne sezone je sličnu sudbinu doživela protiv Monpeljea, koji je to iskoristio da pobedi sa 1:0.

Prethodno je Mec bio gost u Beogradu i Zvezda je prošla, a kakva je atmosfera vladala, slikovito je jednom opisao Dalibor Škorić.

- Utakmice su igrane tokom teških vremena za našu zemlju. Srbi su tada bili žigosani zapadnjačkom propagandom i bilo je upitno da li ćemo uopšte u Beogradu dočekati Mec. Bilo je vidljivo da su fudbaleri Meca izašli na teren preplašeni. Nikada neću zaboraviti momenat iz 15. minuta kada jedan njihov igrač nije znao na koju stranu terena treba da se uputi kako bi izašao iz igre.

- Mi smo im jako brzo dali dva gola, Ognjenović i Drulić su bili strelci, i čini mi se da smo propustili šansu da i ubedljivije slavimo i izbegnemo dramu u revanšu. Mec je bio bezopasan, ali nesrećno smo primili gol u 90. minutu. Bila je to opuštenost odbrane, i na taj način smo im dozvolili da imaju aktivan rezultat pred revanš - podsetio je Škorić, inače strelac gola protiv Liona u Bukureštu.

Ipak, posebno će se pamtiti 2000. godina po slavnoj pobedi nad Lesterom.

Englezi su tada odbili da igraju u Beogradu, iako je bez problema prethodno odigrana utakmica sa Dinamom iz Kijeva u prestonici Srbije. Lester je posle 1:1 u Engleskoj odbio da dođe u Beograd i gorko se pokajao zbog utakmice u Beču.

Delije su došle u velikom broju, uz dijasporu koja je ispunila tribine u Austriji, Lester se osećao kao da igra na Marakani. Zato su "gosti" morali nazad za Englesku sa dva gola Drulića i jednom Gvozdenovića - 3:1.

Video: Fudbaleri Crvene zvezde upisali novu, devetu superligašku pobedu u devetoj utakmici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    29. septembar 2020 | 14:36

    E zato je Zvezda velika!

  • Vratiće se rode

    29. septembar 2020 | 14:52

    Bravo za Zvezdu, sramota za UEFA zbog dvostrukih aršina...

  • SrbskiBek

    29. septembar 2020 | 15:28

    Bravo za zvezdu !!!! Neka odu .odigraju posteno i pobede !!!! Sve drugo bi bilo sa ukusom necega .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA