≫ 

Ko je čovek koji stoji iza Ararata? "Težak" je 2.6 milijarde evra, ponosni Jermen, gazduje iz Moskve

Pare su najmanji problem za poslednjeg rivala Zvezde u kvalifikacijama za Ligu Evrope zahvaljujući Samvelu Karapetjanu

  • 9
Samvel Karapetyan, Zvezda, Armenija Foto: Profimedia, Wikipedia

Crvena zvezda u ovom trenutku ima vredniji tim od Ararata kog treba da pređe da bi se plasirala u Ligu Evrope, ali kada bi gazda jermenskog prvaka, u redovima koji slede upravo je o njemu reč, uložio i samo 5 posto svog bogatstva u tim, situacija bi se toliko okrenula u korist tima iz Jerevana da bi Ararat bio bauk u rangu Sitija ili PSŽ-a i za mnogo ozbiljnije timove od crveno-belih.

Biznismen Samvel Karapetjan (55) je prema poslednjem preseku njegovog bogatstva "težak" 2.6 milijardi evra što ga čini drugim najbogatijim Jermenom na svetu. Bio je i prvi 2013. godine. Sergej Harutjunijan je preuzeo primat kod Jermena po bogatstvu, i on je deo svog novca uložio u fudbal, u ruski Krasnodar, gde se nalazi na mestu izvršnog direktora.

Jasno je, dakle, da sa finansijskom potporom kakvu dobijaju od gazde kluba, igrači Ararata imaju da misle samo na igru i teren, i zato su tu gde jesu - pred vratima Lige Evrope.

FK Crvena zvezda, Ararat Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Preneseno u sferu transfera, da je Karpetjan "do koske" zagrižen za fudbal, u teoriji bi u Ararat mogao da dovede bukvalno koga poželi, bilo koju fudbalsku zvezdu, čak i nekoliko njih, i da im ponudi blanko ček za platu. Toliko je moćan ovaj Jermen rođen u mestu koje se u vreme Sovjetskog Saveza zvalo Kalinjino, danas Tašir, u Jermeniji, blizu granice sa Gruzijom.

Svojim poslovnim carstvom upravlja iz Moskve, kompanija nosi ime po ugledu na mesto rođenja, pomenuti Tašir (Tašir Grupa, preciznije), osnovao ju je 1999. godine i od tada je proširio na 25 regiona u Rusiji i na okolne zemlje, i zapošljava preko 30.000 ljudi. U pitanju je građevinski konglomerat.

Po izbijanju sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, kao osoba od velikog uticaja u Rusiji i Jermeniji, Karapetjan je pozvao na primirje posle objave rata dve zemlje. Izražen snažan nacionalni zanos i te kako je prisutan kod Jermena čija je dijaspora najvažniji faktor finansijske stabilnosti čitave države.

- Hrabrost i herojstvo jermenskih vojnika ovih dana budi u nama osećaj ponosa. Ipak, trenutna situacija je vrlo zabrinjavajuća. Na korak smo od velikog rata i velikih žrtvi koje se mogu izbeći. Ono što se dešava ovih dana u Nagorno-Karabahu je zaista dramatično. Ispred Unije jermenskih biznismena, pozivam obe strane da se vrate za pregovarački sto i pronađu mirno rešenje konflikta kako ne bi ginuli ljudi, i vojska i civili - poručio je gazda Ararata kome je, naravno, sada najmanje stalo do fudbala, bez obzira na to što Ararat ima istorijsku šansu protiv Zvezde.

Karapetjan je u žižu javnosti dospeo i u junu ove godine kada se saznalo da je platio deo kaucije od četiri miliona evra za bivšeg predsednika Jermenije Roberta Kočarjana, optuženog za kršenje ustava u poslednjim mesecima svoje vladavine državom. Policija ga je ovog četiri puta hapsila pre toga.

Zvezdan Terzic, Zvezda Ararat, Jermenija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock/Marko Jovanović

Važan deo priče jednog od dva kluba pod imenom Ararat u ligi, uz Karapetjana, je i Ruben Hajrapetjan koji je drugi po komandnoj odgovornosti u klubu, operativac broj jedan i nosilac predsedničke uloge. U pitanju je čovek koji je još kao aktuelni predsednik FS Jermenije 2017. godine osnovao klub i dao mu ime po svetoj planini za Jermene, vulkanu na krajnjem istoku Turske, blizu granice sa Jermenijom.

Godinu dana kasnije Karapetjan je preuzeo klub koji od tad beleži galopirajući uspon.

Novac je, razume se, i ovde odigrao ključnu ulogu.

Jermenija je sve samo ne atraktivna i privlačna fudbalska destinacija, važilo je da tamo ide onaj ko baš nema gde, ali i u slučaju Ararata zov novca učinio je svoje. Situacija se naglo promenila, pa je aktuelna postava ekipe sastavljena od kamare legionara dovedenih sa svih meridijana.

Čak 17 ih je trenutno na platnom spisku kluba koji je upravo zahvaljujući takvoj politici došao na korak od najvećeg uspeha u trogodišnjoj istoriji. Poslednja prepreka ka tom cilju mu je Zvezda.

Nisu to naravno prvorazredni stranci, predvodi ih bivši igrač Bordoa, veteran Joan Gufran, tu su dva Nigerijca, Brazilac, Portugalac, Holanđanin, Estonac, Srbin, Makedonac... ali su taktički dobro ukomponovani pod palicom španskog trenera Davida Kampanje.

Podsećamo da je Ararat u sva tri evropska meča ove sezone igrao produžetke, poražen je od Omonije u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je u mečevima sa Folom Eš i Celjem izlazio kao pobednik.

Upravo su snažan pobednički mentalitet koji se definisao u poslednja dva meča, finansijska motivacija za prolaz i ogromna želja da se zabeleži istorijski uspeh, najjači aduti Jermena protiv Zvezde, koja, uprkos svim pomenutim vrlinama rivala i moćnom gazdi, i dalje slovi za favorita, mada će igrati na mestu koje ne pamti po dobrom.

Istorijska šansa za PAOK i Krasnodar večeras (21.00) u Solunu. Ni jedni ni drugi nikad nisu igrali u Ligi šampiona, motiv je ogroman, a Rusi imaju prednos od 2:1 iz prvog meča. Kvota na PAOK je 2,20, iks je 3,40, a dvojka 3,30. Prolaz PAOK-a nosi kvotu 2,45, a Krasnodara 1,55. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za PAOK - Krasnodar

Superkup Nemačke igra se večeras (20.30) u Minhenu između Bajerna i Dortmunda, dve ekipe koje su za vikend doživele poraze u Bundesligi. Šampion Nemačke i Evrope je, naravno, favorit - kec je 1,50, dvojka čak 6,00, a GG3+ 1,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bajern - Dortmund

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prasednik

    30. septembar 2020 | 08:45

    Siromašniji je od Zvezdinog vlasnika.

  • Baster

    30. septembar 2020 | 08:36

    Pa neka nam pokrije minus od 34 mil €,i igraćemo sa Vukanovićem u špicu, Gobeljicem uz aut liniju,Jovančićem u vezi, a Milunović stub odbrane i eto vam LE. Svi zadovoljni.

  • Dare_cz

    30. septembar 2020 | 11:19

    Dzaba milioni Zvezda ide u le

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA