Koga čeka Partizan do kraja prelaznog roka: Šta je realno, gde je borba za transfer, ko je "džoker"?

U najboljem slučaju crno-beli će do ponedeljka angažovati tri pojačanja, a u najgorem samo bonus igrača

  • 19
Partizan, pojacanja, karte dzokeri, Ivan Obradović, Miloš Jojić i Svetozar Marković Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Velikih tajni više gotovo da i nema (možda ima jedna, ali nije baš sve za javnost), Partizan će do kraja prelaznog roka, u najboljem slučaju, angažovati tri fudbalera, dok scenario “za prvu pomoć” podrazumeva dolazak jednog pojačanja i to bonus igrača u poslednjoj liniji tima, bilo da se radi o bekovskoj ili štoperskoj poziciji.

Sva imena koja ste na Telegrafu već mogli da pročitate i dalje su aktuelna u Humskoj – Miloš Jojić kao prvi prioritet struke, Ivan Obradović i Svetozar Marković, koji bi ispunio pomenuti uslov u defanzivnoj liniji.

Iako se u javnosti pre 15-tak dana spekulisalo, posebno za Obradovića, nijedan od pomenuta tri fudbalera nije “otpao”, svi su i dalje u igri za povratak u Partizan, ali sa većim ili manjim šansama da se kockice poklope do ponedeljka uveče, kada će biti spuštena zavesa na letnji prelazni rok.

Trebaće strpljenja, nerava i obostranih kompromisa, jer je virus korona u značajnoj meri poremetio i fudbalsko tržište, pa se i igrači i klubovi teško odlučuju za rizične poteze, čeka se praktično “minut do 12”.

Prošle godine klub iz Humske je kompletan prelazni rok odradio na vreme, pre početka evropskih kvalifikacija je stigao Umar Sadik (zadržan i Sejduba Suma), potom je neposredno pre dvomeča sa Malatijom angažovan Takuma Asano, a pred okršaje sa Moldeom, u plej-ofu, i Bibras Natho. Sada je to išlo mnogo teže, ali ipak još nije kasno da se tim pojača.

Ko je najbliži Humskoj

Ivan Obradović, FK Partizan,fudbalska reprezentacija Srbije Ivan Obradović; Foto: MN Press

No, krenimo redom. Upravo je Ivan Obradović, koji trenira sa filijalom Teleoptikom, još uvek je najbliži povratku među crno-bele i izvesno je da će se to dogoditi do kraja sedmice. Trener Stanojević i čelnici kluba su razgovarali sa levim bekom, priča je išla u dobrom smeru, ali je igrač zamolio za predah da razmisli, razmotri još neke opcije i donese konačnu odluku sa porodicom.

Kako još nije pronašao inostrani angažman, a vremena je sve manje, jasno je da su velike šanse da ponovo obuče dres Partizana, gde ga čekaju raširenih ruku. Tim pre, što ga Aleksandar Stanojević vidi i kao levog beka, ali i štopera u sistemu sa tri fudbalera u poslednjoj liniji.

Povratak Svetozara Markovića je takođe i dalje aktuelan i mogao bi da reši dva problema – bonus u defanzivnoj liniji i kvalitetniji izbor na mestu štopera. Dobro rešenje, ali procentualno neizvesnije od Obradovićevog (50:50), jer želju crno-belih i samog igrača još uvek “koči” Olimpijakos, iako Grci ne računaju na štopera, niti imaju jasan plan za njega, sem da je važno da ode negde i da igra u kontinuitetu.

Svetozar Marković Svetozar Marković između Olimpijakosa i Partizana; Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Guliver/Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

Pozajamica u AEL Larisi je prekinuta ranije, dakle Marković se više neće vraćati tamo, no, klub iz Pireja na svaki način gleda da izbegne “kaljenje” u Humskoj, smatrajući da je Superliga loša za razvoj igrača. Ipak, vremenski cajtnot može lako da promeni kompletnu situaciju i to je nešto na šta računaju i defanzivac, ali i Partizan, koji nije i neće odustati dokle god šanse postoje.

Prva opcija stručnog štaba i igrač na kome bi se u dobroj meri verovatno temeljila igra Partizana.

Vezista sve drži u rukama

Miloš Jojić FK Partizan Miloš Jojić; Foto: MN Press

Miloš Jojić i dalje je najmanje realna opcija, ali prostora za dogovor do ponedeljka ipak ima i sve je u rukama samog fudbalera.

Bašekšehir sa kojim vezista ima važeći ugovor do narednog leta verovatno bi imao sluha za dogovor, jer, sudeći po mečevima na početku sezone, ne računa na Jojića u budućnosti (nije bio u protokolu na sva tri meča u ligi, niti je licenciran za takmičenje).

Fudbaler, pak, ima svoju računicu, želja mu je da se vrati na zapad Evrope, u Bundesligu, ali je verovatno i sam svestan da je to veoma teško izvodljivo iz turskog fudbala, pogotovo ako ne igrate u kontinuitetu duži vremenski period, bez obzira na pozajmicu i 14 mečeva u austrijskom Volfsbergeru, gde se Jojić obreo pre virusa korona.

Partizan i Stanojević mu nude upravo kontinuitet, mogućnost da preusmeri karijeru i u dogledno vreme ponovo “uhvati voz”, koji ide na najjačim ligama u Evropi, jer je u najboljim godinama (28) i svakako ima još mnogo toga da pokaže i dokaže u fudbalu. Tim pre što se radi o momku kome je novac oduvek bio u drugom planu, a karijera prioritet.

Rešenja za bonus i u Superligi

Jovan Vlalukin Jovan Vlalukin; Foto: MN Press

Ukoliko ne uspe plan sa povratkom Svetozara Markovića, koji bi rešio pomenuti problem bonusa u posednjoj liniji, Partizan će morati da se okrene rešenjima u domaćoj ligi, što baš i nije zahvalna opcija.

Pored Jovana Vlalukina o kome smo već pisali, crno-beli imaju spisak još nekolicine mladih igrača iz naših klubova i mahom se radi o reprezentativcima. Ipak, kvalitet pojedinaca je svakako upitan i pitanje je šta bi se, sem mogućnosti povratka iskusnijeg golmana među stative, zapravo dobilo njihovim eventualnim angažovanjem.

To bi takođe trebalo staviti na sto, kada se bude donosila konačna odluka, jer nije poenta samo dovesti igrača i ispuniti besmisleno pravilo Fudbalskog saveza Srbije. Suština je da se nojavlija zaista kategoriše kao pojačanje i da tim, ali i klub od njega imaju koristi, a ne da se ponavljaju slučajevi Periše Pešukića, Dominika Dinge i još nekolicine igrača, koji su posle “dva tuširanja” u Teleoptiku ili poslati na pozajmice ili oterani iz Partizana.

Video: Odavno ovakva majstorija nije viđena protiv Partizana

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fejsal Mulić

    30. septembar 2020 | 15:08

    Stižem

  • Alek

    30. septembar 2020 | 15:53

    Znaci stize Kleo, raskinuo danas ugovor u Kini :)

  • MARKO GROBAR

    30. septembar 2020 | 15:33

    Nesposobna uprava kakva nikad nije bila u Partizanu, sramota je da ništa ne znaju. Oni neće dovesti nikoga, pustili su ZAKARIĆA, Ivanovića i Necu Mihajlović, drže starce koji se premišljaju hoće li igrati za Partizan ili ne. Napolje breeeeee.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA