≫ 

Zašto Zvezda nema pravo na novi kiks na Kipru: Šta joj, osim novca, donosi pobeda protiv Ararata?

Crveno-beli igraju, može se reći, meč u kojem je ulog od sudbonosnog značaja za budućnost kluba

  • 22
Crvena zvezda

Foto: Crvenazvezdafk.com

Crvena zvezda danas od 19 časova u Nikoziji igra protiv Ararata meč od ogromnog značaja, jer je ulog igranje u grupnoj fazi Lige Evrope, ali i veliki novac od UEFA.

Crveno-beli su već propustili jednu priliku da obezbede ogromna finansijska sredstva, kada su upravo na Kipru, na stadionu GSP u Nikoziji poraženi od Omonije posle penala u trećem kolu kvalifikacija, a drugi neuspeh izazvao bi tektonske potrese u klubu.

Niko na Marakani ni ne razmišlja o kiksu, jer je Zvezda veliki favorit, a Jermeni zbog rata u njihovoj zemlji nemaju ni prednost domaćeg terena koju su dobili posle žreba.

Zvezdi pobeda donosi mir u kući, oko 3 miliona evra zagarantovanog novca od UEFA uz mogućnost da on naraste dodatno u grušnoj fazi, gde svaka pobeda donosi 570.000 evra, a remi 190.000 evra, dok se 1. mesto u grupi vrednuje sa milion evra, a drugo sa pola miliona evra.

Zbog korona virusa je ovo izuzetno bitna stavka za Zvezdu, jer je pandemija sprečila mnoge velike transfere na koje su na Marakani navikli prethodnih godina. Neizesno je i šta će biti sa platama igrača, pošto je već najavljeno da će doći do drastičnog smanjenja nakon ispadanja od Omonije.

Budžet kluba krojen je po evropskim uspesima, tako da bi ispadanje iz Evrope rezultiralo rasprodajom igračkog kadra, verovatno i smenom trenera, možda i čitavog rukovodstva, tako da trijumf protiv Jermena donosi mnogo više od pukog novca.

Crvena zvezda

Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela na stadionu GSP u Nikoziji; Foto: Crvenazvezdafk.com

Ali, nije samo novac presudan za ovaj meč, pošto bi Zvezda ulaskom u grupnu fazu mogla dodatno da popravi svoj koeficijent na UEFA rang listi za narednu sezonu, kada se briše sezona 15/16, kada je Zvezda ispala u "sezoni kupanja" od Kairata pod vođstvom Miodraga Grofa Božovića već u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Trenutno Zvezda po toj listi za sezonu 2021/22 ima zagarantovanih 25.000 bodova. Pobedom nad Araratom došla bi do 25.500, a onda bi u grupnoj fazi imala priliku da dodatno popravi koeficijent, jer dobija u startu tri dodatna boda (koja mora da odbrani kroz učešće u grupi), a pobeda donosi 2, remi jedan bod u grupi.

Takođe Zvezda ima priliku ulaskom u grupnu fazu da popravi nacionalni koeficijent, ali pošto su svi ostali naši timovi završili evropsku priču za ovu sezonu, gotovo je nemoguće da Zvezda osvoji dovoljan broj bodova da Srbija sezonu završi na 15. mestu, koje donosi dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ako je to gotovo nemoguće, nije nemoguće uz dobar učinak Zvezde u grupi da se dođe bar do 17. mesta, koje omogućava učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona od 2. kola. Svaki bod je bitan i bilo bi dobro stvoriti dobru polaznu osnovu makar za narednu sezonu. Srbija trenutno ima 23.875 bodova i nalazi se na 16. mestu po nacionalnom koeficijentu. Uz Pobedu Zvezde nad Araratom klupski koeficijent bi došao do brojke od 24.250. A u grupnoj fazi je onda prilika da svakom pobedom Zvezde Srbija dobije 500 bodova, a remijem 250 bodova.

Večeras od 19.00 Zvezda igra na Kipru protiv jermenskog Ararata za plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Crveno-beli su jači od rivala i ne bi smeli da dozvole novi kiks - kvota na dvojku je 1,25, a na pobedu šampiona Srbije bez primljenog gola (Sigurna pobeda) 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Ararat - Zvezda.

Video: Izjava Dejana Stankovića pred meč s Araratom na Kipru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atina

    1. oktobar 2020 | 12:02

    Ako ne pregaze ove kao plitak potok...motka i to govnjiva i krenuti od glave do pete.Nije bre taj klub ničija prćija bio niti će biti.Bili mi simpatizeri ili navijači ili nemi posmatrači.ZVEZDA IZNAD SVEGA!!!

  • VUIC

    1. oktobar 2020 | 11:57

    Aman zaman , kao da igra protiv CELZI ili SITI. ARARAT obican zonas

  • CH

    1. oktobar 2020 | 12:28

    Treba neko da se zapita kako smo od prvaka evrope i sveta dosli do toga da se pitamo mozemo li proci ararat ili zasto smo ispali od omonije ili kako vec?Znam da je drzavne pare najlakse trositi ali dokle?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA