≫ 

Fudbal u Albaniji nedeljama stoji zbog bojkota igrača: Traže pomoć, a država ih ignoriše

Već četiri kola nema utakmica u elitnom rangu albanskog fudbala

  • 0
albanac Foto: youtube/Ora News

Većina albanskih klubova, igrači gotovo svih timova najjače lige, već četvrtu nedelju bojkotuju utakmice elitnog ranga zbog, kako kažu, katastrofalnog položaja u kojem se nalaze, kako oni sami, tako i svi akteri u ligi.

Od kada su proglasili bojkot mečeva, ekipe slede dogovor da izađu na teren, kapiteni pročitaju proglas koji je zapravo apel vladi, i potom se, zajedno sa sudijama, povlače u svlačionice.

Tako je bilo i prethodnog vikenda na svim mečevima, uključujući i duel šampiona Tirane i Teute, i tako će, kažu, biti sve dok država ne pomogne klubovima da izguraju ovaj jako težak period, odnosno dok se ne ispune njihovi zahtevi.

- Mi ne tražimo luksuz, ni bogatstvo, samo tražimo da se više pažnje pokloni omiljenom sportu svih Albanaca, fudbalu - jedna je od rečenica u proglasu fudbalera.

Devet od deset klubova najjačeg ranga traži od vlade Albanije da igrače oslobodi plaćanja poreza na dobit u narednih deset godina, a koji je uvećan u prethodne dve godine.

U septembru je Ministar finansija Anila Denaj reagovao na apele klubova rečima da je vlada već učinila sve da olakša klubovima, i da ne postoji ništa što bi još mogla da uradi kako bi im olakšala.

Bivši rvač Fidel Jili, koji je i pravni zastupnik vladajuće socijalističke partije, i lično pregovara sa klubovima, izjavio je da je Vlada preispitala zahteve igrača, i tim povodom rekao da "politika ne bi trebalo da se meša u sport koji postoji da spaja ljude".

Oglasio se nedavno i predsednik FS Albanije Armand Duka otvorenim pismom za javnost, u kojem je podsetio Premijera države Edija Ramu na obećanje koje je dao pre 18 meseci da će pomoći klubovima.

Zbog ovakve situacije, mnogi albanski igrači spas pronalaze u transferima u strane klubove, i kao što je poznato, većina igrača iz nacionalnog tima igra van domovine.

tabela albanske lige Ovako izgleda tabela albanskog prvenstva psoel 4. kola - nije odigrana nijedna utakmicaFoto: soccerway.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA