Kad ćemo na EURO ako ne sad?! Orlovi su konačno tim! Imaju igru, podršku i motiv od 4,62 miliona €

U utakmicama protiv Norveške i Turske Srbija delovala kao tim koji je zreo za kontinentalnu smotru - samo da to još potvrdi sa Škotlanđanima

  • 20
Srbija Turska Foto: Tanjug/AP

Samo šest dana i tri utakmice Srbije bilo je dovoljno da navijači shvate da su Orlovi tim koji ume da igra moderan, kvalitetan, napadački, atraktivan fudbal, i uprkos tome, zanimljivo, što je upisana tek jedna pobeda, i to u produžetku, istina najvažnije ustakmice, u Oslu sa Norvežanima.

Poraz od Mađara je pokazao Tumbakoviću koji su dometi "rezervista", šta oni mogu, a egal sa Turcima, kada su se vratile udarne snage među startere, samo je potvrdio da obilujemo potencijalom, da se iskristalisala postava kojoj nedostaju samo sitne dorade kako bi na svakoj utakmici izgledala kao protiv Norvežana i u većem delu u Istanbulu.

U oba meča, bez namere da padamo u euforiju i uzdižemo Orlove, Srbija je nadigrala renomirane rivale, i raduje taj podatak, propustila i priliku da im natrpa mreže, što je ohrabrujući znak pred "Dan D" sa Školanđanima 12. novembra u finalu baraža za Evropsko prvenstvo.

Škripi u realizaciji, ali ima šansi, golgeter SMS odradio posao Mitrovića i napadača 

U 300 minuta fudbala Srbija je postigla četiri gola, tri su čak stigla od Sergeja Milinković Savića - glavnog srpskog golgetera u tri meča. Mitrović je dao jedan, i to iz penala, pa se otud može postaviti pitanje o nedostatku bolje realizacije u duelima sa Norveškom, Mađarima i Turskom kao postojećom anomalijom.

Dobar znak je što ekipa ulazi u šanse, nekad se one ređaju i u talasima, još je bolje što to nije uvek samo Mitrović, što pretnja stiže iz više pravaca, od SMS-a, Đuričića, Lazovića, Tadića, pa i ofanzivnih bekova, kao od Ristića koji je apsolutno najuspeliji Tumbakovićev eksperiment u minuloj akciji.

Srbija Turska Slavlje Sergeja Milinković Savića posle gola protiv Turaka; Foto: Tanjug/AP

Sa Škotlanđanima će nam ipak biti potrebna bolja koncentracija pred golom, svaki promašaj može skupo koštati, jer znamo svi koliko je veliki ulog meča sa Ostrvljanima.

Sa "Tartan armijom" nas ne očekuje rival koji će se otvoriti, neće srljati igrači Stiva Klarka u Beogradu, pa će i šansi biti manje, stoga će procenat realizacije morati da bude na daleko većem nivou nego dosad.

Nemamo kontinuitet pobeda, ne pobeđujemo ni kada ubedljivo vodimo i dominiramo 

Nema nevažne utakmice - i tačka, sve ostalo su prazne priče!

Važno je pobeđivati, pobede su temelj na kojem se gradi dobra atmosfera, samopouzdanje igrača raste posle svake pobede, na kraju krajeva više nema dosadnih prijateljskih mečeva, pa je praktično svaki meč takmičarski, važan, samim tim i prilika da se gradi karakter reprezentacije - naravno, ako se vezuju pobede.

Srbija se, ipak, već dugo ne može pohvaliti takvim nizom, slavlje protiv Norvežana bilo je tek jedno u šest utakmica, dakle i dalje se o pobedama Orlova može govoriti kao o incidentu.

Ne sme se zanemariti činjenica da Srbija nema nijednu pobedu u novom ciklusu Lige Nacija, poraženi smo dva puta, imamo tek remije sa Turcima, a stižu nam Škotlanđani. Poraz nije opcija u tom duelu, a kako pobediti kad to retko činimo, i na taj segment će Tumbaković i njegovi pomoćnici morati da obrate pažnju.

Evropsko prvenstvo - istorijska šansa generacije da uđe u almanahe, motiv i "masne" premije Saveza

Srbija ima tim za Evropsko prvenstvo, zbog "lutanja" ga nije obezbedila kad je trebalo pa ide zaobilaznim putem, ali je sada tu, pred vratima. Još samo korak nedostaje.

Tadić i družina imaju priliku da uđu u almanahe srpskog fudbala kao prva generacija koja će igrati na Euru još od 2000. godine - i gde ćete bolju motivaciju od toga. Sve što su prethodnici propuštali, brljali, sada ovaj tim ima priliku da ispravi i skine dvodecenijsko prokletstvo.

Srbija Turska Foto: Tanjug/AP

U zemlji gde vladaju ekstremi po pitanju kritike i euforije, srpski fudbaleri znaju da će plasmanom na Euro sebi obezbediti makar godinu dana mira i slave, ali i poštede od navijačkih osuda, vređanja, nipodaštavanja i sličnih izraza besa "miliona selektora" u Srbiji, na koje su oguglali.

Nije zanemarljiv ni finansijski momenat plasmana na kontinentalni šampionat. Nagrada za plasman na EURO koja će dospeti u kasu FSS-a je 9,25 miliona evra. Kako saznajemo, reprezentativci će, u zavisnosti od zasluga, podeliti 50 odsto tog novca među sobom.

Zato će na meču proti Škotlanđana imati i 4.62 miliona evra kao dodatni motiv.

U svakom slučaju, svi uslovi da se ode na EP su sada tu: igra, rezultat, atmosfera, individualni i timski kvalitet, navijačka podrška, pa kad ćemo na Euro ako ne sad?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lesa

    15. oktobar 2020 | 14:37

    Ja moram da pohvalim dresove stvarno su top!

  • Вук са кошара

    15. oktobar 2020 | 16:01

    Gospodo na vlasti i fss-a , nerazumem cemu igracima se daju bonusi za ulazak na euro takmicenje po 100 000€ po igracu kao nagradu , a decu lecimo SMS -om . Kuku nama sa vama .

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    15. oktobar 2020 | 14:36

    Још само тренер фали, већ дуже време...Крстајић, Ћурчић, Тумбаковић...горе нису могли да нађу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA