Francuski fudbal pred kolapsom: Stopiran novac od TV prava, "ljulja" se ugovor od 814 miliona!

Kompanija "Mediapro" sa kojom liga ima ugovor do 2024. godine nije uplatila ratu za oktobar od 172 miliona evra, želi da se ugovor smanji, na šta ne pristaju vođstvo takmičenja i klubovi

  • 0
PSŽ, Olimpik Marsej Foto: Tanjug/AP

Kriza zbog pandemije korona virusa polako, ali sigurno uzima maha i tamo gde je ozbiljan novac u opticaju, kao što je francusko fudbalsko prvenstvo.

Tamo je trenutno vrlo zategnuta situacija na relaciji Liga - kompanija "Mediapro", koja je nosilac TV prava za mečeve francuskog šampionata i najveći finansijer takmičenja (klubova) sa kojim ima ugovor od 2020. do 2024. godine vredan 814 miliona evra!

Do "zatezanja" odnosa došlo je zbog toga što kinesko-španska kompanija, pomenuti "Mediapro", nije uplatila oktobarsku tranšu u visini od 172 miliona evra na račun Lige, a trebalo je do 5. u mesecu, te je funkcionisanje takmičenja dovedeno u pitanje, čak i egzistencija klubova, pa je Liga morala da posegne za radikalnim metodama - čeka odluku glavnog odbora za pozajmicu iz banke.

Radi se o sumi od 120 miliona evra koje bi trebalo da "ugase požar", sve dok se ne reši novonastala situacija i spor sa TV kućom koja je inače već slala određene signale da bi do ovakvog scenarija moglo da dođe.

Naime, prvi čovek kompanije "Mediapro" Žom Rour u jednom od poslednjih intervjua poručio je da interes te kompanije nije da prekine ugovor sa Ligom, ali da se mora preispitati (čitaj, umanjiti), usled teške ekonomske situacije na globalnom niovu zbog pandemije kovid virusa.

Kulminacija takvih najava je "zavrtanje slavine" za Ligu, što je izazvalo oštru reakciju svih fudbalskih aktera u Francuskoj.

Čak su i trenera Olimpik Marselja Viljaša Boaša novinari pitali za mišljenje o aktuelnoj situaciji, na šta je odgovorio da "je sramota da neko, misleći na Mediapro, uopšte ulazi u takvu vrstu dogovora, a da nema novac".

Francuski mediji navode da je na ovaj način ugrožen francuski fudbal, jer klubovi sada ostaju bez najvažnijeg dela finansijskog kolača da prežive aktuelno vreme, te se najavljuje pravni rat dve strane koji samo što se nije razbuktao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA