≫ 

Stanoje vs. Deki: Jedan dominirao kao igrač, drugi kao trener, sa kakvom statistikom ulaze u derbi?

Zanimljiv je istorijat derbija dva trenera zbog paralele sa igračkim karijerama

  • 13
Večiti derbi, Dejan Stankovic, Aleksandar Stanojevic, Delije Sever, Grobari Jug, Fk Crvena zvezda, Fk Partizan Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Nikola Tomić

Aleksandar Stanojević i Dejan Stanković ulaze u daleko drugačijem ambijentu u večiti derbi, nego što je to bio slučaj kada je Savo Milošević predvodio crno-bele.

U prethodnom periodu, sve uvertire prolazile su u prijateljskom i bratskom tonu zahvaljujući vrhunskom odnosu Miloševića i Stankovića, ovaj put, toga nema.

Stanojeviću i Stankoviću se putevi nisu mnogo ukrštali, trener Partizana je prošao sve mlađe kategorije kluba, ali je tek preko Obilića, Majorke i OFK Beograda došao do seniorskog dresa u Humskoj.

U Partizan je prešao 1999. godine, a godinu dana ranije je Stanković već otišao u Lacio, pa nije bilo igračkih međusobnih duela.

Aleksandar Stanojević

Učinak u derbijima kao igrač: pobeda i dva poraza

Stanojević je u derbijima debitovao u tragičnom 113. susretu klubova, koji je završen pobedom Partizana sa 2:0, ali je meč ostao u večnom zaboravu ubistva Ace Radovića, koji je na severnoj strani stadiona pogođen raketom sa južne tribine posle vodećeg gola crno-belih. Stanojević je odigrao ceo meč i uspelo mu je da ukroti Pjanovića, Boškovića i Jelića, onda je propustio 114. derbi, pa odigrao 115.

Taj derbi je odigran naknadno, 7. marta 2001. jer je došlo do huliganskih nemira u zapaljivoj atmosferi na kobnom meču započetom samo devet dana nakon 5. oktobra 2000. godine.

Aleksandar Stanojević U jednom derbiju je Stanojević ukrotio Pjanovića, koji je iz dve utakmice ipak izašao kao pobednik Foto: MN Press

Zvezda je pobedila sa 2:0, a utakmica je gorka mrlja u igračkoj karijeri Stanojevića. Već u 10. minutu viđena je munjevita akcija crveno-belih u kontri. Goran Drulić je glavom proigrao svog saigrača iz napadačkog tandema, Mihajla Pjanovića, koji je ukrao loptu zbunjenom Aleksandru Stanojeviću, pretrčao ga i plasirao je u desni ugao za vođstvo domaćeg tima od 1:0.

Uz to, Stanojević je igrao finale Kupa 1999. godine, koje je Crvena zvezda dobila sa 4:2, uz golove Pjanovića, Škorića (2) i Jovana Gojkovića.

Kao trener: Pet pobeda i poraz

Stanojević je svojevremeno bio najmlađi trener u dotadašnjoj istoriji kluba, ali se u derbijima trijumfalno pokazao i položio sve ispite - jedini poraz mu je bio bezbolan jer je Partizan prošao dalje u Kupu. Upravo su derbiji uz istorijski 2. plasman u Ligu šampiona bili razlog zašto je bio obožavan među Grobarima.

Sa posebnim žarom je vodio derbije u periodu od 15. aprila 2010. do 13. januara 2012. godine, koliko je bio trener crno-belima. Stanojević je vezao četiri pobede nad Crvenom zvezdom, i to bez primljenog gola.

Crno-beli su u 138. derbiju na svom stadionu pobedili sa 1:0 u maju 2010. godine, zatim kao gosti istim rezultatom u oktobru iste godine. U 2011. godini u aprilu je ponovo bilo 1:0 za crno-bele, i to na stadionu u Humskoj, da bi u novembru Partizan na Marakani slavio sa 2:0 u 141. večitom derbiju.

Iako je tek oktobar, Zvezda bi u slučaju pobede u današnjem večitom derbiju (17.00) mogla da počne da hladi šampanjac jer već ima osam bodova prednosti nad Partizanom. Zato je crno-belima, koji su se znatno pojačali tokom pauze, ovo izuzetno bitan meč. Kvota na Partizan je 2,80, na Zvezdu 2,70, a na iks, koji često dolazi u večitim derbijima, 3,05. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Crvena zvezda.

Prins Tejgo i Aleksandar Stanojević Tejgo je obeležio jedno Partizanovo proleće Foto: MN Press

Stanojević je i u Kupu bio uspešniji od večitog rivala. U dvomeču odigranom u martu i aprilu 2011. godine crno-beli su na svom terenu slavili sa 2:0, a izgubili na Marakani sa 1:0. Posebno će biti upamćen Prins Tejgo kao akter ovih derbija, naročito zbog 140. derbija koji je rešio pitanje šampiona.

Zvezda i Partizan su u derbi ušli sa po 59 bodova, a Tejgo je u 62. minutu rešio pitanje pobednika. Uz to, dao je dva gola u Kupu i večno zauzeo mesto u srcima navijača Partizana.

Dejan Stanković

Učinak u derbijima kao fudbaler: 3 pobede, 2 remija i 4 poraza

Dejan Stanković, Partizan Foto: MN PRess

Aktuelni trener Crvene zvezde debitovao je u derbijima u novembru 1995. godine, u 102. derbiju je ušao u igru u 88. minutu umesto Perice Ognjenovića, a utakmicu je obeležila žestoka tuča pred kraj prvog poluvremena, kada niko nije dobio ni žuti karton! Na kraju je meč završen rezultatom 1:1, gol za Partizan postigao je Rahim Beširović u 15. minutu, a bod Zvezdi doneo je Dejan Stefanović u 75. minutu.

Nije Stanković bio starter ni na narednom derbiju, 103. po redu, kada je Partizan slavio sa 3:2 u martu 1996, a meč je obeležila provokacija Alberta Nađa, koji je pokazivao srednji prst severnoj tribini.

Dejan Stanković, Partizan Dejan Stanković na večitom derbiju; Foto: MN PRess

Startersko mesto Stanković je dočekao u 104. susretu, bilo je 0:0, 105. derbi pripao je Partizanu. Georgi Hristov bio je prvi strelac, Niša Saveljić dao je drugi gol, Dragan Mićić smanjio je na 2:1, konačnih 3:1 za Partizan postavio je Svetličić.

Novi okršaj bio je 106. i odigrao se 8. marta 1997, a klub iz Humske bio je bolji sa 3:0, golovima Saveljića, Čakara i Ivana Tomića, Stanković je odigrao ceo meč, a na svoje bolje momente u derbijima morao je još da sačeka.

U 107. derbiju, Dejan Stanković je došao do pogotka prvenca, zaustavio je Ivicu Kralja na 840 minuta nesavladivosti, što je rekord koji je trajao do 2009. godine.

Crno-beli su poveli u 32. minutu preko Goce Hristova koji je "na prevaru" dao gol Zvezdi. Sudija Savić je svirao slobodan udarac za domaćina, crveno-beli su nameštali živi zid i u tom momentu lopta je proturena do Makendonca koji je pogodio mrežu Jevrića dok su igrači Zvezde nemo posmatrali šta se dešava. Uzaludno su protestovali crveno-beli, a Ćirić je u 79. minutu rešio meč, samo dva minuta posle Stankovićevog pogotka.

U narednom, 108. derbiju, Stanković je za partiju u tadašnjoj Politici dobio osmicu, a bilo je 2:0 golovima Ognjenovića u 43. i 81. minutu. Bio je to početak lepog niza za crveno-bele i Stankovića, koji je rešio naredni 109. derbi u februaru 1998.

Zvezda je slavila sa igračem manje, Isailović je bio tragičar, promašio je nekoliko dobrih šansi, Stanković je u 83. minutu postigao pogodak vredan tri boda - bila je to najava blistave, velike karijere.

O 110. derbiju izlišno je i pričati, radi se o jednoj od najvećih Zvezdinih pobeda i dominacija, bilo je 4:0 uz dva gola Stankovića, koji je potom otišao u Lacio.

Fk Čukarički, Fk Crvena Zvezda Ovaj put bez Ivanića Foto: Nikola Tomić

Kao trener: Remi i poraz

U trenerskoj karijeri, Stankovića tek čeka ozbiljno derbi dokazivanje. Prolećni prvi iz 2020. doneo je jedan od dosadnijih duela u novijoj istoriji, bez pogodaka, s time da je Zvezda u tom trenutku već jednu ruku stavila na pehar šampiona.

Zato je Stankoviću bio bitniji derbi u Kupu, ali je tu pobedu odneo Savo Milošević, uz potez za pamćenje u režiji Umara Sadika.

Napadač Partizana je efektno fintirao Miloša Degeneka i asistirao Nathu, kome je preostao lakši deo posla. Teško je taj poraz pao navijačima, Stanković se izvinio Delijama prilaskom tribini i naklonom, a slično su reagovali i igrči, upravo jer se nastavila serija loših rezultata u večitim derbijima - crveno-beli nisu uspeli da dominaciju u prvenstvu krunišu napadom na duplu krunu.

Zbog svega toga, ovaj treći derbi imaće dodatnu važnost za Stankovića u trenerskoj afirmaciji.

Video: Hit reakcija legende Juventusa kada je izvukla Zvezdu na žrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xk

    18. oktobar 2020 | 08:00

    Ovaj iz Nk partizai je dominirao uz Toleta,Tadica,Ruzica I Dacica.

  • Живкони

    18. oktobar 2020 | 08:46

    Лако је Станоју да Штелује како њему одговара кад му је Толе био први асистент!!!

  • Neko iz mase...

    18. oktobar 2020 | 08:11

    Ajmo crno-beli!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA