Menja se sistem takmičenja u LŠ: UEFA uvodi "švajcarski model" po kom se igraju turniri u šahu

Navodno, ovo je samo ideja koja će se razmatrati 2021. godine

  • 8
Liga Sampiona, FK Bajern Minhen, FK Pariz Sent Zermen Foto: Tanjug/AP

Čelnici UEFA ozbiljno razmišljaju da za nekoliko godina promene sistem takmičenja u Ligi šampiona, ekskluzivno tvrdi britanski "Telegraf."

Naime, pomenuti mediji javlja da je UEFA spremna da razmotri opciju po kojoj će LŠ imati 36 klubova od sezone 2024/25 - umesto dosadašnja 32!

To praktično znači da viđše nećemo imati osam grupa po četiri tima, već se razmišlja o šest grupša sa po 10 timova i dve ocpije odigravanja mečeva.

Prva je ona da svaki tim igra 10 utakmica u grupi - pet puta u gostima i isto toliko na strani! Druga je da se primeni "švajcarski model" koji je karakterističan na šahovskim turnirima, a po kom će jedan tim igrati 10 utakmica sa različitim rivalima - odnosno ne može igrati sa istim protivnikom dva puta.

"Telegraf" navodi da je ova druga opcija prihvatljivija zbog većeg novca koji donose TV prava, ali i atraktivnijeg fudbala, mada bi ona tek trebalo da se razradi. Navodno, rivali u grupama bi se birali određenom vrstom žreba.

Za kraj, vredi pomenuti da bi UEFA o ovoj odluci trebalo da raspravlja 2021. godine. Tek tada će se znati i način na koji će se ulaziti u LŠ, pogotovo sada kada se od 2021. uvodi Liga konferencija (Liga Evrope 2).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pele

    20. oktobar 2020 | 12:03

    Fudbal nije više zanimljiv kao nekad. Samo se gleda da se što više novca uzme. Šta će tolike ekipe u LŠ ili na SP ? Nekad su u LŠ samo učestvovali državni šampioni a sad i drugo i treće plasirani učestvuju. Sve je izgubilo pravi smisao takmičenja samo pare su na prvom mestu.

  • Sasa123

    20. oktobar 2020 | 12:17

    Nekad se znalo osvajač nacionalno prvenstva je išao u kup šampiona, osvaja kupa, je ucestvo u kup kupova, a ostali u kup uefa Ovo danas je samo novac u pitanju i ništa drugo

  • Grof

    20. oktobar 2020 | 12:53

    Kada bi se vratio model da samo sampioni svojih drzava igraju LS na dobitku bi bio fudbal.. Isto bi se pojacavali timovi kao sto rade i sada u zelji za tim prvim mestom.. Isto tako bi manji klubovi finansijski mogli parirati drugima.. Za par godina bi mogli pruzati otpor bogatima.. Ovako dodje Man.City koji vredi 500 miliona+ vs nekog naseg kluba.. Sta ti tu da ocekujes.. Tu fudbala nema..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA