≫ 

Umire LŠ, FIFA sa 5 milijardi € otima elitno takmičenje: Ovo je plan koji će zauvek promeniti fudbal

Liverpul i Mančester junajted su glavni zagovornici plana FIFA koja planira da lansira novi projekat od 2022. godine

  • 32
Pehar Liga šampiona

Foto: Tanjug/AP

Britanski Skaj objavio je veliku ekskluzivu o planovima FIFA da osnuje Premijer ligu Evrope, u kojoj bi igralo između 16 i 18 najjačih evropskih klubova, koji bi se takmičili po ligaškom sistemu "svako sa svakim", i gde bi svaka ekipa odigrala minimum 30 mečeva, uz kasniji plej-of kojim bi se odredio konačni redosled, a samim tim i raspodela novca.

Jedna od najjačih američkih banaka J.P. Morgan, spremna je da bude glavni finansijer takmičenja sa početnim ulaganjem od 6 milijardi dolara. Svakom klubu bi samo za učešće bilo dato nekoliko stotina miliona evra, a u zavisnosti od uspeha i redosleda na tabeli, taj novac bi bio još veći.

Kako Skaj saznaje, Liverpul i Mančester junajted su klubovi koji su dobili pozive i koji su glavni zagovornici ideje o Superligi, ili kako je još i nazivaju, Premijer ligi Evrope. I Liverpul i Junajted imaju vlasnike iz Amerike, odakle potiče glavna ideja za sponzorstvo.

Više od desetak timova iz Engleske, Francuske, Nemačke, Italije i Španije trenutno je u pregovorima da postanu osnivači takmičenja.

Britain Soccer Premier League

Fudbaleri Liverpula i Mančester junajteda u duelu Premijer lige; Foto: Tanjug/AP

Za početak bi pet engleskih klubova moglo da se prijavi i da se pridruži novom takmičenju od starta, a kao privremenom početku novog takmičenja pominje se već 2022. godina.

U čitav projekat je kao osnivač upletena i FIFA, svetska kuća fudbala, koja bi ovim mogla da "zabije nož u leđa" UEFA, Evropskoj fudbalskoj federaciji, pod čijim se pokroviteljstvom održava Liga šampiona.

Insajderi Skaja navode da bi do kraja meseca mogao da bude zvanično objavljen i čitav plan nove lige, kao i kompletne liste klubova učesnika.

Pored Liverpula i Mančester junajteda, kontaktirani su i Mančester Siti, Arsenal, Čelsi i Totenhem iz Engleske, ali ostaje nejasno koji će klub iz "velike šestorke" Premijer lige otpasti.

Otkriveno je i da bi Mančester junajted i Real Madrid dobili najveći novac za učešće u novoj ligi. Real i njegov predsednik Florentino Perez pominju se takođe kao jedan od glavnih lobista za novo takmičenje, a predsednik FIFA Đani Infantino i Florentino Perez su prošle godine razgovarali o reformi klupskog evropskog fudbala.

Florentino Perez, Đani Infantino

Đani Infantino i Florentino Perez u prvim redovima; Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Pored Reala, od španskih klubova bi uključeni bili Barselona i Atletiko Madrid. Od ostalih timova, pominju se Bajern Minhen, Pari Sen Žermen i Juventus. Time bi se zaokružila lista od 11 timova osnivača, kojima bi se pridružili klubovi "gosti". Sličan princip ima i Evroliga sa klubovima koji imaju A licence i ostalima koji se svake godne bore za mesto u tom takmičenju.

Liverpul i Junajted su nedavno predložili smanjenje broja učesnika Premijer lige sa 20 na 18, što bi značajno smanjilo broj mečeva u Engleskoj, a takođe klubovi koji igraju Superligu ne bi učestvovali u Liga kupu i Komjuniti šildu, što bi ostavilo dodatni prostor za igranje mečeva Superlige. Ipak, plan dva najveća engleska kluba brzo je obustavljen od strane vlade.

Osim JP Morgana, veruje se da bi mnoge druge moćne banke prihvatile investiranje u novi projekat.

Ukoliko se plan uspešno realizuje, Liga šampiona bi otišla u istoriju, iako je decenijama glavni oslonac fudbalskog kalendara i najjače takmičenje na Starom kontinentu. Ostaje nejasno da li će UEFA dati saglasnost za novi projekat, ali prve informacije su da to neće biti slučaj.

UEFA, Liga nacija

UEFA će biti na velikom ispitu; Foto: AP/Tanjug

Ako UEFA ne da saglasnost, potez FIFA kojim podriva glavno takmičenje UEFA, koji donosi prihod Evropskoj kući fudbala, doneo bi i mnoge pravne probleme i niz komplikovanih rešavanja ugovora i sporazuma koji imaju evropski klubovi i UEFA.

Napominje se i da klubovi učešćem u Superligi Evrope ne bi bili izuzeti od učešća u domaćim ligama, što je od velike važnosti za mnoge klubove i njihovu tradiciju.

Neki izvori otkrivaju i da Superliga neće biti pokrenuta pre 2024. godine, kada bi struktura Lige šampiona trebalo da bude obnovljena.

Ostaje jedino pitanje da li bi se mečevi Superlige Evrope igrali u terminima koje koristi Liga šampiona, ili bi se oni tempirali tako da mogu da se gledaju i na velikim tržištima u Americi i Aziji

Video: Zvezda ispala iz Lige šampiona posle penal drame, čeka ih borba za Ligu Evrope

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    20. oktobar 2020 | 17:08

    Najbolje podelite Evropu na pola pa neka igraju bogati i ostali.U svetu više sporta nema jer je sve novac.

  • MPpn35

    20. oktobar 2020 | 17:46

    Обавештавамо вас да нам је преминуо најомиљенији спорт у свету која се зове Фудбал. Све наше саучешће. :(

  • sistem

    20. oktobar 2020 | 19:34

    Ta liga ce se pretiti prvih 5 godina i onda ce postati nezanimljiva . Kad je Zvezda pobedila Liverpul to je ceo svet preneo jer je to ono sto fudbal cini velikim. U toj novoj ligi nece biti ni drzi ni emocija ni zanimljivosti za navijace samo pare su im bitne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA