≫ 

Nova kriza u svlačionici Barse: Pike "izdao" Mesija, potpisao ugovor koji "nije smeo"

Vreme će pokazati kako će se nova dešavanja među igračima odraziti na rezultate

  • 0
đerar pike Foto: Tanjug/Ap

Madridski dnevni list Marka piše da je u svlačionici Barselone napeto zbog toga što je nekolicina igrača, među njima i iskusni Đerar Pike, odlučila da prihvati ponuđene uslove kluba o smanjeju plata i potpiše nove ugovore.

List podseća da je letos upravo zbog toga došlo do bunta igrača prema upravi, Mesi je bio kolovođa, pa se promene stava nekolicine i prihvatanje uslova koje je klub nametnuo, može tumačiti kao otpor prvoj zvezdi tima.

- Odluka Ter Štegena, Lenglea, De Jonga i posebno Pikea, da suprotno stavu većine u svlačionici predvođene Mesijem ne samo prihvate smanjenje plaća, nego i da pod navedenim uslovima potpišu nove ugovore, pokazuje da je u svlačionici Barcelone došlo do raspada - piše najčitaniji španski list.

Korona kriza pokazala je Barseloni ono što je jasno i bez pandemije i ekonomskog sloma koji preti čitavom svetuu. Njen poslovni model je neodrživ, jer samo na plate igrača godišnje troši čak 630 miliona evra, što joj zauzima čak 63 posto godišnjeg budžeta koji iznosi 1,047 milijardi evra.

Barselona je iskalkulisala da će zbog koronakrize imati oko 200 miliona prihoda manje, što je značilo da udeo plata više nije previsokih 63, nego sumanutih 80 posto.

Zato su igrači morali pristati na smanjenje primanja za 70 posto tokom pandemije u Španiji, jednoj od zemalja najteže pogođenih koronom.

Međutim, dolaskom jeseni i drugog talasa koronavirusa, koji je još gori od prvog, Barselona je uvela dodatne mere štednje. Zatražila je od igrača da pristanu na privremeno smanjenje plata i to tako da im se plate snize u ovoj i još godinu ili dve ugovora, a da im se ono uskraćeno vrati u zadnjim godinama ugovora. Razlog smanjenja plata igračima je spas radnih mesta ostatka zaposlenih u klubu koji su najviše pogođeni krizom.

đerar pike Na prvi pogled deluje da između Mesija i Pikea sve funkcioniše u najboljem redu Foto: Tanjug/Ap

Pre dva dana igrači Barselone poslali su pismo upravi kluba u kojem je obaveštavaju da se ne slažu s predlogom o privremenom smanjenju plata. Potpisnici pisma bili su kapiteni Lionel Mesi, Serhio Buskuets, Serhi Roberto i Đerar Pike. Ipak, nisu svi bili saglasni sa većinom. Čak petorica igrača nisu potpisali pismo: Marc-Andre Ter Štegen, Klement Lengle, Frenki de Jong, Miralem Pjanić i Seržino Dest.

I dok je za poslednju dvojicu jasno da na stranu pobunjenika nisu stali jer su u klub došli poslednji, pa su odmah i dobili ugovore prilagođene krizi, postupak Ter Štegena, Lenglea i De Jonga, trojice ključnih igrača španski mediji opisali su kao njihovo okretanje leđa saigračima. Sada se pokazalo zašto, jer su oni neslaganje s njima da se ekipi smanje plaće pretočili u nove ugovore s klubom.

Marka ističe kako je pri tome ogromno iznenađenje što se njima pridružio i Pike, jedan od simbola i zamenik kapitena, koji je pre samo dva dana potpisao pomenuto pismo u kojem je odbio smanjenje plate, a sada je potpuno promenio stav i potpisao produžetak ugovora (do 2024) za manju platu.

- Teoretski, danas Barselona počinje pregovore o smanjenju plata sa svim zaposlenima u klubu. Za pregovaračkim stolom trebali bi biti i fudbaleri. Međutim, oni su već objavili da neće prisustvovati tom sastanku - piše Marka i zaključuje:

- Barsa je produženje ugovora sa pomenutom četvorkom objavila dan pre početka pregovora s ostalim igračima jer to joj daje prednost u velikom cenkanju. U svlačionici Barselone došlo je do raspada. Više nema jedinstva u ekipi, jer sada je jasno da dok se većina igrača bunila protiv uprave i odbijala da sa njom sedne za sto, neki su u isto vreme pregovarali i dogovorili se s njom. Nije slučajno da je Barselona produžetak ugovora sa četvorkom objavila dan pre početka pregovora sa ostalim igračima, jer to joj daje prednost u kolektivnom cenkanju koje počinje.

Predsednik Bartomeu iskoristio je dobro oprobanu taktiku "zavadi pa vladaj", koja mu za sada ide u prilog, a vreme će pokazati da li će se i koliko ova velika podela među igračima odraziti na terenu.

- Neki su već ogorčeni što su pojedini igrači pokazali sebičnost umesto da se svi zajednički bore. U svlačionici Barselone već je bilo pukotina, ali sada su one postale rupetine - zaključuje Marka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA