≫ 

Zvezdina nemačka gostovanja kroz istoriju: Najslavnija pobeda i poraz u meču za evropski trofej

Pamte se trijumfi u Minhenu i Kelnu, gorka iskustva Beograđana sa Borusijom Menhengladbah, Leverkuzenom i opet Kelnom

  • 16
FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde igraju večeras protiv Hofenhajma u 1. kolu Lige Evrope i biće to prvi okršaj ova dva tima u međunarodnim okvirima, ali za Zvezdu ovo je samo jedno u nizu gostovanja na nemačkom tlu kroz njenu istoriju.

Bogat je spisak utakmica Zvezde sa nemačkim klubovima, neke najslavnije pobede crveno-beli su upisali upravo protiv bundesligaša, a bilo je i bolnih potaza, i to u skorije vreme.

Oni stariji navijači Zvezde pamte sigurno sezonu 1978/79. kada su Beograđani igrali sa čak tri nemačka tima, dva eliminisala do finala, a onda u dvomeču za trofej poraženi od Borusije iz Menhengladbaha.

Koban je bio gostujući poraz od 1:0, a u daljim redovima pozabavićemo se upravo učinkom crveno-belih na nemačkom tlu kroz istoriju u evropskim kupovima.

Prvo takmičarsko iskustvo sa Nemcima za Zvezdu je bio poraz od Vorvarts Berlina 2:1 u gostima, u revanšu Evropa Kupa - u sezoni 1969/1970.

Naredne sezone usledial je pobeda nad Karl Cajs Jenom u 1/4 finalu Evropa Kupa u oba meča, a u Nemačkoj je bilo 3:2, i to je prvi trijumf Beograđana u istoriji protiv nemačkog kluba na njegovom terenu.

Neprijatno je bilo po crveno-bele u sezoni 1975/76. u Hamburgu koji je deklasirao Beograđane 4:0 u revanšu druge runde Kupa UEFA. Nekoliko godina potom, u okviru Evropa Kupa, Zvezda je igrala dvomeč sa Borusijom Mehengladbah od koje je ukupno poražena 8:1 u drugoj rundi.

Vladimir Cvetković, Dragan Džajić Foto: MN Press

Sezona 1978/79 bila je izuzetno uspešna po naš najtrofejniji klub koji je dogurao do finala Kupa UEFA.

Tamo je poražena u dvomeču od Borusije iz Menhengladbaha ukupno 2:1, uz poraz u gostima 1:0.

Do finala Zvezda je eliminisala Dinamo Berlin u retko uzbudljivom dvomeču završenim ukupnm rezultatom 6:6 posle još jednog debakla Zvezde u gostima - 5:2. Iste sezone, Zvezdi se na putu do finala našla i Herta od koje su crveno-beli poraženi u gostima 2:1, ali su zbog pobede kući od 1:0 otišli u veliko finale.

Naredna sezona donela je još utakmica sa nemačkim klubovima.

U prvoj rundi Kupa Uefa Zvezda je eliminisala Karl Cajs Jenu, oba meča 3:2, ali je potom ispala od Bajerna zbog poraza na strani od 2:0.

Čekalo se potom deceniju na novi evropski okršaj sa nekim nemačkim klubom - a to je bio Keln.

Oni malo stariji ljubitelji fudbala sećaju se kultnog dvomeča sa "Jarčevima", pobede u Beogradu od 2:0 i bolnog poraza od 3:0 u revanšu. Već naredne sezone Zvezda je postala prvak Evrope, a verovatno najslavniju gostujuću pobedu na nemačkom tlu zabeležila je protiv Bajerna u polufinalu - 2:1.

Na putu do finala eliminisala je i Dinamo Drezden, u oba meča bilo 3:0.

Naredni meč, posle godina sankcija i pauze, sa Nemcima je bio Kajzerslautern koji se te godine okitio titulom prvaka sa Bremeom na terenu i Rehagelom na klupi. Takav tim pretrpeo je težak poraz u velikoj Zvezdinoj večeri.

Zvezda je u gostima poražena 1:0, a onda je u Beogradu potukla goste 4:0 (u produžecima) u meču u kojem je "rođen" sadašnji trener Zvezde Dejan Stanković, tada 18-godišnji vunderkind crveno-belih. U pitanju je bio Kup Pobednika Kupova.

Naredni nemački rival Zvezde bio je Bajer Leverkuzen u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2001/2002.

Muslinov tim je tada naleteo na prejakog rivala, crveno-beli nisu dali gol u dvomeču, a u Nemačkoj su pretpeli ubedljivih 3:0.

Poslednaj dva gostovanja Zvezde u Nemačkoj desila su se u poslednje tri godine, Kelnu i Bajernu, i bilo je polovično uspešno po Beograđane. Još se pamti Boaćijeva strela u rašlje gola "Jarčeva", za pobedu od 1:0, ali i težak poraz od Bavaraca u Ligi šampiona od 3:0 u Minhenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA