Da li znate koja je najubedljivija Zvezdina pobeda u Evropi?

Dali su crveno-beli jednom devet golova, dva puta po osam...

  • 1
Crvena zvezda Foto: MN Press

Imala je Crvena zvezda kroz svoju istoriju veliki broj utakmica u kojima je ponizila rivala i napunila mu mrežu do vrha, kao što je to slučaj sa ovom protiv Slovana iz Libereca u 2. kolu Lige Evrope!

"Petarda" koja je u četvrtak veče odjeknula na Marakani, već smo o tome pisali, trijumf je sa ubedljivo najviše datih golova crveno-belih u istoriji grupne faze nekog evropskog takmičenja. Računajući dva UEFA Kupa, dve Lige šampiona i dve Lige Evrope, Zvezda je do ovih pet golova Česima samo dva puta uspevala da postigne tri gola - protiv Rome i Olimpijakosa.

Međutim, ako gledamo sve utakmice crveno-belih u Evropi, ovaj meč protiv Slovana spada u neki "jači prosek" kada su u pitanju golovi rivalima kroz istoriju.

Zanimljivo, Zvezda je i ove sezone dala pet golova Evropi na startu kvalifikacija za Ligu šampiona, a u novijoj istoriji (računamo period posle rata), crveno-beli su dva puta davali po sedma golova. Prvi put protiv Kolhetija 1998. godine kada je bilo 7:0 na Marakani, a identičnim rezultatom poražen je i Ventspils 2011. kada je na klupi sedeo Robert Prosinečki.

Pet golova u novijoj istoriji primio je Nistru 2003. godine (5:0) i Dinamo Tbilisi šest godina kasnije (5:2), dok je najubedljivija pobeda Zvezde u istoriji ostvarena davne 1957. godine - protiv Diderlanža rezultatom 9:1 u 1/16 finala KEŠ-a.

Linfild je 1969. godine na Marakani primio osam golova (8:0) u 1/16 finala KEŠ-a, kao i Hibrernijans 1981. godine (8:1). Imala je Zvezda i pobedu od 7:2 protiv Komila u gostima 1971. godine, 6:1 su tukli Avenir tri godine kasnije, dok su pet krozi istoriju davali još Espanjolu, Atletik Bilbau, Dandalku, pomenutom Diderlanžu, Lozanu...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA