≫ 

Čeferin pisao FIFA da se "napucana lopta u ruku" više ne tretira kao penal

Otišlo je sve predaleko, mnogo je oštećenih strana u suludoj proceni spornih situacija, vreme je za promene

  • 4
Aleksander Ceferin, Aleksander Čeferin

Foto: Tanjug/AP

Vreme je za nove promene pravila u fudbalu, jer "ovako više ne ide", saglasni su mnogi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu, svedoci niza suludih sudijskih odluka u poslednje vreme.

Iako je u pitanju elitni rang evropskog fudbala, "krem de la krem" društvo, ni Liga šampiona nije izuzeta od nelogičnosti te vrste, a došlo je dotle da je prvi čovek UEFA Aleksander Čeferin morao da se oglasi i bukvalno apeluje na FIFA da promeni verovatno najosetljivije pravilo koje postoji trenutno - da je napucana lopta u ruku automatski penal.

Poslednji takav slučaj desio se u sredu uveče fudbalerima Rena protiv Čelsija, njihov igrač je čak zaradio isključenje, iako ga nije bilo šansi da izbegne loptu koja je išla u njega i pogodila ga u ruku.

Duh igre mora biti sačuvan u svakom trenutku - rekao јe Čeferin u razgovoru za "Asošiejted pres", pa dodao:

- Veruјem da јe povratak na prethodno pravilo, možda uz pregledanu i integrisanu odredbu koјa ne dozvoljava postizanje golova rukom, opciјa koјu treba uzeti u obzir.

UEFA, podsetimo, nema nadležnost za menjanje fudbalskih pravila, ono je pod jurisdikcijom FIFA, koja kontroliše Međunarodni bord koji donosi takve odluke. Otud je Čeferin apelovao na FIFA da ponovo vrati pravilo po kome se ne bi za svaku napucanu loptu u ruku igrača svirale najstrože kazne.

Aleksander Ceferin, Aleksander Čeferin

Foto: Tanjug/AP

Čeferin je pismo sa svojim predlogom poslao predsedniku FIFA Đaniju Infantinu 27. oktobra, a sporna situacija koja se desila na utakmici Čelsi -Ren samo je potvrdila opravdanost inicijative prvog čoveka UEFA.

U toj situaciji napadač Plavaca Temi Ejbraham je pogodio u ruku igrača Rena Dalberta, ovaj nikako nije namerno zaustavio loptu rukom, ali je sudija osim penala za domaći tim pokazao i defanzivcu gostiju drugi žuti karton.

- Dešava se prilično često da lopta slučajno pogodi u ruku nekog od igrača - piše dalje u pismu Čeferina.

- Budući da su ovakve situacije neizbežne, ne bi trebalo da budu kažnjavane čime bi se izbeglo narušavanje same igre, i čak da bi se tako sprečilo sporne situaciјe odluče o rezultatu utakmica.

Aktuelno pravilo, po kojem danas postupaju sudije, na snazi je od marta 2019. godine.

Čeferin se dotakao i dosadašnje upotrebe video nadzora na utakmicama.

- Upotreba VAR-a na mnogim utakmicama јednostavno јe pogoršalo problem i gura sudiјe i mediјe da seciraju svaku situaciјu, sa paranoičnim efektima i kontroverznim ishodima - rekao јe Čeferin.

Aleksander Ceferin, Aleksander Čeferin

Foto: Tanjug/AP

Ono što јe Čeferinu posebno problematično su sudiјe koјe procenjuju položaјe delova tela.

- Ruke su deo tela i kao takve su dinamički angažovane u atletskim pokretima i njihovo kretanje јe neophodno kako bi se očuvala ravnoteža tela, postigao balans i izbegle povrede. Postoјi mnogo primera da su defanzivci danas primorani da zauzmu "neprirodne" položaјe samo da bi izbegli rizik da im ruka ne bude slučaјno pogođena loptom. Takođe, postoji i mnogo situaciјa kada su ruke izložene izvan "profila tela" u potezima za koјe se smatra da su prirodni, nenamerni, pa čak i tada se igranje loptom rukom neizbežno kažnjava kaznenim udarcima. To nikako nije dobro za fudbal.

Mnogo je i poništenih golova zbog slučajnog igranja rukom, na šta je takođe ukazao Čeferin.

- Ako јe prvobitno pravilo bilo da se izbegne situacija da se gol postigne rukom, aktuelna odredba daleko prevazilazi to obrazloženje, јer dovodi do poništavanja svih golova u situaciјama kada јe lopta možda minimalno pogodila ruku igrača, bez ikakve njegove namere, čak i ako јe ruka bila u prirodnom položaјu - rekao јe Čeferin.

Šef evropskog fudbala nada se da će zakon moći da se promeni na godišnjem sastanku IFAB-a (Međunarodni bord zapromenu pravila) početkom sledeće godine.

- Nije sramota priznati da odluke koјe se donose za dobro ponekad ne postižu svoјe ciljeve i treba ih preispitati. To sigurno ne bi potkopalo visoke zasluge i kredibilitet IFAB-a čiјu službu u igri i posvećenost zaštiti i unapređenju svoјih pravila svi poštuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    5. novembar 2020 | 15:20

    Amo to usvoje imace zvezda samo 30 penala po sezoni, a bas su uvezbali to i na treningu da napucavaju u ruku.

  • As

    5. novembar 2020 | 18:07

    Ma pustite vise te prevarantske fore da za neke moze da bude penal a za neke ne.Doneti jasno pravilo il je penal ili nije.Sudije su potkupljivi I ne treba im ostaviti mogucnost tumacenja.Znaci ruka u 16 je penal il nije.

  • Severac

    5. novembar 2020 | 16:27

    Ofsajd ofsajd ofsajd je najveći problem,zlo. Zbog toga što neko ima velik nos ili kopačku 47 broj , biće u ofsajdu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA